Φασολάδα με πάπρικα, λεμόνι και τηγανητά κρεμμύδια
15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4
300 γρ. ψιλά λευκά φασόλια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
3-4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την φασολάδα με πάπρικα, λεμόνι και τηγανητά κρεμμύδια, πρώτα στραγγίζουμε τα φασόλια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια μαζί με 5 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τις πάπρικες και βράζουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Βάζουμε στον πολυκόφτη 1 κουτάλα της σούπας από τη φασολάδα και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Την αδειάζουμε στη φασολάδα, σκορπίζουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αδειάζουμε μαζί με το λάδι στη φασολάδα και σερβίρουμε.