«Φάρμακο» τα φύλλα αγριελιάς
Τη δυνατότητα αξιοποίησης των αποβαλλόμενων φύλλων αγριελιάς στα ελαιοτριβεία ως φαρμακευτικό προϊόν αναδεικνύει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας.
Το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή τους άναψαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα της Φαρμακευτικής Αθηνών ύστερα από μελέτη δειγμάτων φύλλων αγριελιάς, που συλλέχθηκαν από αυτοφυείς πληθυσμούς που φυτρώνουν σε δάση αείφυλλων πλατύφυλλων του Νομού Ηλείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποσοστά της ολευρωπεΐνης είναι αρκετά υψηλά, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά δείγματα φύλλων ελιάς που έχουν ελεγχθεί από το εργαστήριο. Η ολευρωπεΐνη είναι μια καρδιοπροστατευτική ουσία που έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες ότι αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και διαλύει τους θρόμβους, ενώ έχει επίσης αντιγηραντική δράση. Διατίθενται σε δισκία ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς και ως αντιγηραντική κρέμα.
Όπως ενημέρωσε το ypaithros.gr ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, ήδη έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των φύλλων αγριελιάς εταιρείες παραφαρμακευτικών προϊόντων. «Μετά την ανάλυση των δειγμάτων και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, άρχισε η ενημέρωση των παραγωγών, αλλά και συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών για τη δυνατότητα που παρέχεται με την αξιοποίηση των φύλλων αγριελιάς.
Ήδη, η Apivita έχει απευθυνθεί στη Διεύθυνση Δασών και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με παραγωγούς, ώστε να συλλέξουν τα φύλλα αγριελιάς», τόνισε ο κ. Κορισιάνος και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τονίσω ότι η συλλογή των φύλλων είναι μια εύκολη διαδικασία για τον παραγωγό, αν γίνει παράλληλα με τη συλλογή των ελιών».
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Ηλείας με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της σχεδιάζει μια άλλη δασική πολιτική που εκμεταλλεύεται τον αναξιοποίητο δασικό πλούτο, με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων. «Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση και να αυξήσουμε την απασχόληση και, φυσικά, να σταματήσουμε τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων», επισημαίνει ο κ. Κορισιάνος.
Υπενθυμίζεται ότι από δείγματα που εστάλησαν με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του διευθυντή Δασών Ηλείας έχει διαπιστωθεί, επίσης, η ανίχνευση σημαντικού ποσοστού φαινολών, Ω3 και Ω6, σε αγριέλαιο που συλλέχθηκε από αυτοφυή δέντρα του είδους σε δάση αείφυλλων και πλατύφυλλων.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η σχινοκαρπία στις ελιές και ο δάκος ανησυχούν τους παραγωγούς - Τι πρέπει να κάνουν
- Ελιά: Πιστοποιημένα φυτά για πρόληψη από την Xylella fastidiosa
- Ελιά: Πώς να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο μειωμένης καρπόδεσης
- «Να καταλήξουμε άμεσα σε ένα πλήρες σχέδιο για τη νέα ελαιοκομική χρονιά»
- Εσπερίδα “Ασθένειες και Εχθροί της Ελιάς” στο Πολύκεντρο Μοιρών