Φαραγγιανά και η 10η γευσιγνωσία
Τα Φαραγγιανά είναι οικισμός στην επαρχία Μονοφατσίου, του Νομού Ηρακλείου. Ακολουθώντας το δρόμο ανατολικά του Ασημίου φθάνουμε στον οικισμό ΦΑΡΑΓΓΙΑΝΑ του Δ.Δ.ΣΟΚΑΡΑ σε υψόμετρο 320 μ. περίπου.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανόν από τα φαράγγια που βρίσκονται δυτικά του χωριού ή από τη λέξη Φράγκοι που με παράφραση έγινε Φαραγγιανά. Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε από τους Φράγκους την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη. Ο οικισμός σήμερα κατοικείται κατά κύριο λόγο από πρόσφυγες Μικρασιάτες και λιγοστούς ντόπιους. Σήμερα αριθμεί περίπου 250 κατοίκους με αρκετούς νέους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χωριό γύρω από ένα αρκετά δραστήριο σύλλογο.
Εκείνο που κάνει τον οικισμό να ξεχωρίζει είναι ένα δασάκι 90 στρεμμάτων περίπου με φυτεμένα γύρω στα 5.500 δέντρα κυρίως πεύκα που βρίσκεται πάνω από το χωριό στην πλαγιά της Φαραγγιανής Κεφάλας. Μέσα στο δασάκι υπάρχει ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 που μπορούν να αθλούνται οι νέοι του χωριού και όχι μόνο. Δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει ένα πέτρινο θέατρο 300 θέσεων όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Πολιούχος του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου όπου γίνεται ιερά πανήγυρις και το βράδυ Κρητικό γλέντι από το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος. Ξωκλήσια υπάρχουν επίσης γύρω από το χωριό και αυτά είναι: ο Άγιος Νικόλαος, ο Χριστός, οι Άγιοι Σαράντα και η Αγία Αναστασία. Βορειοδυτικά του χωριού κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Αναστασίας και στις περιοχές "Χαλικιά" και "Μέλισσες" έχει ανασκαφεί αγροικία Μεσομινωικής περιόδου με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.
Τα εισοδήματα του χωριού είναι καθαρά γεωργικά, προερχόμενα κυρίως από το λάδι και το σταφύλι. Παλαιότερα καλλιεργούνταν και καπνά. ‘Όπως μας πληροφορούν οι πηγές - Καστροφύλακας, K 99, 1583//Καστροφύλακας, K 98, 1583.
Και η περιήγηση στα Αστερούσια συνεχίζεται με συνοδοιπόρο την μαγεία του τοπίου και των χωριών. Των χωριών της ιστορίας και της παράδοσης, δυο πτυχές του πολιτισμού μας που δίχως αυτές δεν θα έχουμε παρόν αλλά ούτε και μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση άνθρωποι με όραμα και με πενιχρά μέσα προσπαθούν χρόνια τώρα να αναδείξουν τους οικισμούς του τόπου μας ξεχασμένους στη λήθη του χρόνου.
Ο λόγος για τη Γευσιγνωσία, τη γαστρονομική γιορτή που καταγράφει η παράδοση αιώνες τώρα στον τόπο μας. Η γνώση των γεύσεων, το νέκταρ και η αμβροσία των θεών. Οι συνταγές των γιαγιάδων μας με τη χρήση των προϊόντων της μάνας γης. Το κρασί από τ’ αμπέλια μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Με πρωτοβουλία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς με τον πρόεδρο κο Σπυριδάκη Μιχάλη γίνεται σοβαρή προσπάθεια να αναδεικτούν οι γεύσεις και τα προϊόντα των χωριών της Μεσαράς, διοργανώνοντας 10 ολόκληρα χρόνια τη γιορτή της γευσιγνωσίας, παρουσιάζοντας τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό.
Τούτο το καλοκαίρι – 3 Αυγούστου το γραφικό - ιστορικό χωριό του Κόφινα, Φαραγγιανά φιλοξενούν τη 10η γευσιγνωσία.
Καλό θα είναι να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτεία και να βοηθήσει υλικοτεχνικά ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και οι του τόπου μας γεύσεις να γίνουν πρέσβειρες πολιτισμού από τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη.
Ο στόχος των εορτών των γεύσεων στη Μεσσαρά από το Δίκτυο Συλλόγων είναι:
1. Από ομονοίης τα μεγάλα έργα. (Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., ).
2. Δημιουργία βιβλίου από τις δράσεις των εορτών των γεύσεων που οργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό.
3. Δημιουργία γευστικού χάρτη της Μεσαράς για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στη περιοχή, με παράλληλη προώθηση και διαφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων .
Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους, είναι πραγματικότητα.
Εύα Kαπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”]. Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς.