Φαράγγια στην Κρήτη: Πέντε υπέροχοι προορισμοί με τα μυστικά τους
Φαράγγια στην Κρήτη. Μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς αρκεί να ζήσεις μόνο αυτό. Από την αγκαλιά του φαραγγιού στην αγκαλιά της θάλασσας. Να ένας συνδυασμός πολύ δυνατών συγκινήσεων! Στα φαράγγια της Κρήτης ο -γενναίος- περιπατητής πέφτει από τα ψηλά στα χαμηλά έχοντας χορτάσει τον αμφιβληστροειδή του με μεγάλη εναλλαγή τοπίων. Με σχεδόν το 95% του εδάφους της να είναι ασβεστολιθικό, η Κρήτη αποτελεί… μια χώρα φαραγγιών. Με περισσότερα από 400 φαράγγια, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό από ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα. Σας συστήνουμε τα πιο διάσημα εξ αυτών.
Φαράγγι της Σαμαριάς στη νότια πλευρά των Χανίων είναι αναμφίβολα το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι όχι μόνο της Κρήτης και της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης. Τους καλοκαιρινούς μήνες πλήθος τουριστών επισκέπτονται το σημείο για να κατέβουν το φαράγγι με τα πόδια. Για πολλούς από αυτούς, το φαράγγι το οποίο δίνει εικόνες που κόβουν την ανάσα, είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το μήκος του αγγίζει τα 15 χλμ. (από τον οικισμό Ομαλό μέχρι το χωριό Αγία Ρούμελη και την παραλία του) και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες (ανάλογα το ρυθμό πεζοπορίας). Το φαράγγι δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων και το όρος Βολακιάς. Και μέσα στα σπλάχνα του, υπάρχουν και άλλα φαράγγια, κάθετα στο κυρίως φαράγγι. Αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολα στην κατάβαση/ διάσχιση τους (απαιτούν σκοινιά για canyoning).
Το 1962, το φαράγγι ονομάστηκε Εθνικός δρυμός αφού αποτελούσε το καταφύγιο του απειλούμενου κρητικού αίγαγρου, ο οποίος συνεχίζει να επιβιώνει στη Σαμαριά μέχρι σήμερα. Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι αυτό που ονομάζεται Πόρτες ή Σιδερόπορτες. Εδώ, τα πλευρά του φαραγγιού έρχονται σε απόσταση μόλις 4 μ. και την ίδια στιγμή το ύψος τους φτάνει τα 500 μ.
Σημειώστε πως η Σαμαριά, από τους ανοιξιάτικους μήνες και έπειτα, ξεκινά να δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, με αποτέλεσμα τις υψηλές περιόδους να μπαίνουν μέσα στο φαράγγι ακόμα και 3000 άτομα. Γι’ αυτό και όσο πιο νωρίς, -ιδανικά την αυγή- ξεκινήσετε τη διάσχιση του τόσο πιο καλή… position θα πάρετε μέσα στο φαράγγι. Μπορείτε να δοκιμάστε το προηγούμενο βράδυ να μείνετε σε ένα δωμάτιο στον Ομαλό-και οικονομικά είναι και περιποιημένα.
Και μια ωραία ιδέα για τους -πολύ- αποφασισμένους να διασχίσουν όλο το φαράγγι. Αν φτάσετε στην παραλία της Αγίας Ρούμελης στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος μπορείτε από εκεί να πάρετε το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρα Σφακιών και από εκεί το λεωφορείο της επιστροφής για τα Χανιά. Αφού σας έβγαλε ο δρόμος σας στα Χανιά, μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στη Λίμνη Κουρνά με το «φρέσκο
νερό»!
Φαράγγια στην Κρήτη: Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης
Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου. Απέχει 46 χιλιόμετρα από τα Χανιά και έχει πάρει το όνομα του από το ομώνυμο μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του. Είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα φαράγγι μετά τη Σαμαριά. Έχει το μισό μήκος από τη Σαμαριά (7, 5 χλμ) και η διάβαση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται ένα ρέμα το οποίο καταλήγει στη θάλασσα, στο χωριό Σούγια με την όμορφη παραλία (στο λιβυκό πέλαγος και αυτή).
Το φαράγγι είναι από τα τμήματα της περιοχής NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Και εδώ ζει ο κρητικός αίγαγρος ενώ στην αγκαλιά του φαραγγιού συναντώνται ποικίλα µικροπεριβάλλοντα με πολλά διαφορετικά είδη πανίδας. Μόνο όσον αφορά τα δάση, το περιβάλλον του φαραγγιού έχει κυπαρίσσια, πεύκους, σφενδάμια, πουρνάρια, φρύγανα αλλά και αρωματικά φυτά όπως το δίκταμο. Στο νομό Χανίων είναι και η Αράδαινα, το χωριό που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Το φαράγγι του Ρούβα
Το φαράγγι του Ρούβα (ή φαράγγι Γάφαρη ή φαράγγι Αγίου Νικολάου). Ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια (1.440 μ.) στα ανατολικά και Σαμάρι (1.413 μ.) στα δυτικά. Βρίσκεται στην κεντρική Κρήτη και μέσα από το φαράγγι διέρχεται ρέμα. Το συγκεκριμένο είναι το εμβληματικό φαράγγι του Ψηλορείτη με εντυπωσιακές χαράδρες, πανέμορφες ορθοπλαγιές και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς. Στην έξοδο του βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου γι’ αυτό και συχνά το φαράγγι αναφέρεται από τους ντόπιους και ως «Φαράγγι Αγίου Νικολάου».
Είναι εύκολο να περπατηθεί μιας και το συνολικό μήκος του είναι 4 χιλιόμετρα με την πεζοπορία να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα μέσα στο πανέμορφο δάσος του Ρούβα. Οι πρίνοι που το απαρτίζουν έχουν μεγάλη ηλικία και ορισμένες περιπτώσεις, η διάμετρος του κορμού τους ξεπερνάει το 1 μέτρο ενώ το ύψος των δέντρων φτάνει ακόμα και τα 15 μέτρα. Στις πλαγιές του δάσους ζει ο σπανιότατος κρητικός αγριόγατος, ο φουρόγατος αλλά και ενδημικά είδη χλωρίδας όπως το κεφαλάνθηρο και η αμπελιτσιά. Μια διαδρομή που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι από το μονοπάτι που ξεκινάει από τη λίμνη Ζαρού ως το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (η διάρκεια αυτού του κομματιού είναι περίπου 20 λεπτά).
Στη συνέχεια, από το μοναστήρι αρχίζει μονοπάτι που αρχικά ανηφορίζει μέσα από το δάσος και σύντομα οδηγεί στο στενό φαράγγι. Θα περπατάτε παράλληλα με το ρέμα και αν βρεθείτε εδώ την άνοιξη θα δείτε το νερό να δημιουργεί καταρράκτες και λιμνούλες. Όταν θα φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη μέσα σε ένα καταπράσινο λιβάδι, θα βρείτε χώρο για μια στάση αφού υπάρχουν χώροι με παγκάκια WC αλλά και πηγές για να πιείτε δροσερό νερό. Στο νομό Ηρακλείου έχετε την τύχη να βρεθείτε στο Κράσι, το χωριό με τον γιγάντιο πλάτανο των 2.400 ετών!
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο πήρε το όνομα του από την λαϊκή παράδοση. Όταν φυσά δυνατά ο άνεμος και περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, ακούγονται σφυρίγματα που μοιάζουν με «κούρταλα» (κρόταλα) που χτυπούν. Βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22 χλμ. από την πόλη. Έχει μήκος 3 χλμ. και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του νομού. Η αρχή του βρίσκεται στον κάμπο του χωριού Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ.) και την κορυφή Κούλες (676 μ.) του Ξηρού Όρους. Το πιο χαρακτηριστικό αυτού του φαραγγιού είναι οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές που συχνά φτάνουν μέχρι και τα 600 μέτρα. Είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές και εντός τους ζουν σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας. Το φαράγγι διασχίζει ο Κουρταλιώτης ποταμός, ο οποίος εκβάλει στο πανέμορφο Φοινικόδασος της Πρέβελης.
Ακολουθώντας τα σκαλοπάτια παραπλεύρως του δρόμου Κοξαρέ – Ασώματος θα βρεθείτε ήδη στα βαθιά του φαραγγιού. Εκεί, βρίσκονται η εκκλησία του Οσίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και οι Πηγές του Κουρταλιώτη. Κάτω από τις πηγές υπάρχει ένας καταρράκτης με μεγάλη ροή νερού. Θα συνεχίστε την πεζοπορία ως τη γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού και στη συνέχεια ως τη θάλασσα μέχρι να βρεθείτε πια στην αγκαλιά της παραλίας της Πρέβελης.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβελης ζουν απειλούμενα αρπακτικά πτηνά όπως ο γυπαετός αλλά και όρνια, χρυσαετοί και σπιζαετοί. Είστε στο Ρέθυμνο και θέλετε να ταξιδέψετε στο χρόνο; Η πρότασή μας είναι ο Μαρουλάς, το βενετσιάνικο χωριό με τα πυργόσπιτα, τη βοσκοπούλα και τους μπόλικους θρύλους.
Το φαράγγι της Άρβης
Το φαράγγι της Άρβης είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό, τεχνικά, φαράγγι όλης της Κρήτης. Βρίσκεται βόρεια του χωριού Άρβη στα νότια του νομού Ηρακλείου. Είναι σχηματισμένο σε μαζώδη ασβεστόλιθο του Όρους Δίκτη. Και μπορεί να είναι πανέμορφο αλλά όπως είπαμε είναι και τεχνικά δύσκολο κάνοντας ολόκληρη τη διάσχισή του αδύνατη χωρίς εξοπλισμό canyoning αφού κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν καταρράκτες (που φτάνουν τους 20). Στα μέσα της διαδρομής μάλιστα υπάρχει ο εντυπωσιακός καταρράκτης που ονομάζεται «Ο Καπνιστής της Άρβης». Ονομάστηκε έτσι επειδή λόγω του ύψους του, το νερό που πέφτει σκορπά σαν καπνός.
Με δύο λόγια, το φαράγγι θέλει προπονημένους στην αναρρίχηση/καταρρίχηση. Αν πάντως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και το επιχειρήσετε, υπάρχει και μια εικόνα ακόμα πιο μαγική. Εκεί όπου το ποτάμι εισχωρεί στα έγκατα της γης για 150 μέτρα δημιουργείται ένα σπήλαιο. Στο υπόγειο τμήμα του, η οροφή «κλείνει» πάνω από το ποτάμι και συνεχίζει να δημιουργεί υπόγειους καταρράκτες. Εδώ μάλιστα θα χρειαστείτε φακό. Στο τέλος του φαραγγιού θα πέσετε στον γόνιμο κάμπο της Άρβης γνωστό για τις μπανανοφυτείες του και για τη μονή του Αγίου Αντωνίου.
Η επιλογή ενός στοχευμένου ταξιδιού σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο για να δείτε ένα ή περισσότερα φαράγγια της Κρήτης, είναι προδιαγεγραμμένη να σας χαρίσει εικόνες που θα μείνουν για πάντα εντός σας. Με το πιο πυκνό δίκτυο φαραγγιών στην Ευρώπη, με μικρά ή μεγαλύτερα, διάσημα ή απομονωμένα φαράγγια και άλλα απάτητα, δεν είναι τυχαίο που ταξιδιώτες από όλα τα σημεία του πλανήτη «κλείνουν» ραντεβού εδώ. Mε ένα από τα πιο αξέχαστα ταξίδια της ζωής τους. Όπως η εξερεύνηση στο φαράγγι Χα, το μυστικό της Κρήτης. Σημαντικό tip πριν το βάλετε και εσείς στα πλάνα σας: να έχετε μαζί σας άφθονο νερό (γιατί δεν θα βρείτε πηγές σε όλα τα φαράγγια και σε όλες τις διαδρομές) και να προμηθευτείτε τους πληρέστερους και λεπτομερέστερους χάρτες για να μη χαθείτε μέσα στις σχισμές των φαραγγιών.
exploringgreece.tv
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα
- Ποιο μέρος της Ελλάδας είναι το πιο ήρεμο στον κόσμο;