Εως 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλών ΕΦΚΑ
Με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ψηφισθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα ρύθμισης των χρεών τους, ακόμη κι αν το ποσό της οφειλής τους αυτή τη στιγμή δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία για ένταξη στις 120 δόσεις, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον Αντένα. Όπως ανέφερε, «με τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί».
Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι δεδομένο ότι «η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την πολιτεία».
Συντάξεις χηρείας
O κ. Μηταράκης εξαρχής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τις μηχανογραφικές αλλαγές που απαιτούνταν και δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά του επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας από τον νόμο Κατρούγκαλου. Έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν από τη νέα κυβέρνηση, τέλος του μηνός προβλέπεται πως θα ξεκινήσει η καταβολή τους. Περίπου 58.000 δικαιούχοι θα λάβουν στο τέλος αυτού του μήνα τα νέα αυξημένα ποσά των συντάξεων, ενώ τον επόμενο μήνα -όταν καταβληθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου- αναμένεται να καταβληθούν και τα αναδρομικά 4 μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, οι αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά ποσά κυμαίνονται σε ένα εύρος από 150 ευρώ τον μήνα έως και τα 550 ευρώ.
Με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, επήλθαν οι ακόλουθες βασικές αλλαγές:
1. Καταργήθηκε το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα χορηγούνται στο εξής στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και εάν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία θανάτου.
2. Αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης χηρείας από το 50% (επί της σύνταξης του θανόντος) που ισχύει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 70%.
3. Μετά την πάροδο της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, τότε καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 360 έως 384 ευρώ.
4. Σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξή του επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά. Επίσης, διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.
Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο υφ. Εργασίας υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
Σχετικά άρθρα
- Πως ένας συνταξιούχος γλύτωσε 200.000 ευρώ χρέος...
- ΥΠΟΙΚ: Τέλος στις εκπτώσεις 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων
- ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσει μετά την άρση των μέτρων
- Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
- Σταϊκούρας: Άλλα «800 ευρώ» τον Μάιο για τους εργαζόμενους