Eυρωπαίκές Διοργανώσεις: Μεγάλες νίκες για ΠΑΟ, ΑΕΚ,ΠΑΟ-Τσάμπα ήττα για τον Ολυμπιακό (hl)

  22 September, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Eυρωπαίκές Διοργανώσεις: Μεγάλες νίκες για ΠΑΟ, ΑΕΚ,ΠΑΟ-Τσάμπα ήττα για τον Ολυμπιακό (hl)

Η κάκιστη αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού κόστισε στην πειραϊκή ομάδα την εντός έδρας ήττα από τη Φράιμπουργκ με 3-2, στην πρεμιέρα του Α΄ ομίλου στο Europa League. Μια ήττα εν πολλοίς άδικη, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν πολύ καλά, έβγαλαν ενέργεια στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα κι έχασαν σπάνιες ευκαιρίες απέναντι στους Γερμανούς.

Η Φράιμπουργκ ήταν το ίδιο κακή με τον αντίπαλό της ανασταλτικά, όμως οι δικοί της παίκτες ήταν εύστοχοι στην τελική προσπάθεια και στο τέλος οι παίκτες του Κρίστιαν Στράιχ «απέδρασαν» από το Φάληρο με ένα σπουδαίο για τη βαθμολογική εξέλιξη του ομίλου «διπλό».

Οι παίκτες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχασαν σπάνια ευκαιρία να γίνουν οδηγοί από νωρίς στο παιχνίδι, όταν μόλις στο 6ο λεπτό έκλεψαν την μπάλα στην περιοχή, ο Φορτούνης έδωσε στον Ελ Κααμπί που δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ατουμπολού, όπως και ο Φορτούνης σε δεύτερο χρόνο, με τον Μπιέλ να εκτελεί τρίτος και η μπάλα να καταλήγει κόρνερ.

Μια μεγάλη χαμένη στιγμή για τους γηπεδούχους την οποία «πλήρωσαν» τρία λεπτά αργότερα, με τον Φρέιρε να γυρίζει πολύ άσχημα την μπάλα προς τα πίσω και ο έμπειρος Σάλαϊ που μάντεψε την εξέλιξη την πήρε, βγήκε απέναντι στον Πασχαλάκη και άνοιξε το σκορ.

Σαν να μην έφτανε το 0-1, στο 19ο λεπτό ο Σάλαϊ βρήκε τον Έσε στο πρόσωπο, χωρίς να καταλογιστεί καν φάουλ από τον Ολλανδό διαιτητή, με τον νεαρό Αργεντινό να γίνεται αναγκαστική αλλαγή μόλις στο 24ο λεπτό, δίνοντας τη θέση του στον Ιμπόρα.

Δύο λεπτά αργότερα ο Φορτούνης πήγε να σημειώσει το γκολ της πρεμιέρας εκτελώντας ένα κόρνερ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Ολυμπιακός είχε αυξήσει την πίεση απέναντι σε μια ομάδα που είχε ανασταλτικά προβλήματα. Τελικά οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην ισοφάριση με τον Ελ Κααμπί στο 40ό λεπτό, από γύρισμα του Ροντινέι, αλλά τα λάθη συνεχίστηκαν από τους γηπεδούχους.

Στο 45΄+2 ο Ολυμπιακός σπατάλησε νέα τεράστια ευκαιρία για την πλήρη ανατροπή, με τον Μασούρα αυτή τη φορά να βγαίνει απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα έχοντας και την επιλογή του Ελ Κααμπί, αλλά δεν κατέφερε να σκοράρει, και η ομάδα του το ξαναπλήρωσε, ξανά από αμυντικό λάθος!

Με το χρονόμετρο στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ρέτσος έκανε πέναλτι στον Ντόαν (του πάτησε το πόδι) και ο Γκρίφο το εκτέλεσε εύστοχα για το νέο προβάδισμα της Φράιμπουργκ, παρά την προσπάθεια του Πασχαλάκη.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Ποντένσε στη θέση του -γι΄ άλλη μια φορά- «άχρωμου» Μπιέλ αλλά και με νέα ευκαιρία των γηπεδούχων, με τον Ιμπόρα να στέλνει την μπάλα με κεφαλιά ελάχιστα πάνω από την εστία κι ενώ ο Ατουμπολού ήταν εξουδετερωμένος!

Εν τέλει, η πίεση απέφερε αποτέλεσμα στο 75΄, όταν ο Φορτούνης έκανε το γέμισμα και ξανά ο Ελ Κααμπί, με προβολή, έγραψε το 2-2 αποδεικνύοντας την μεγάλη εκτελεστική δεινότητά του. 

Ο Μαρτίνεθ είχε ήδη ρίξει στο παιχνίδι τον Γιόβετιτς και μετά την ισοφάριση πέρασε και τον Σολμπάκεν κάνοντας πολύ επιθετικό τον Ολυμπιακό, αλλά αντί για το γκολ της νίκης δέχθηκε το τέρμα της ήττας στο 86΄ από νέα αμυντική αδράνεια, σε εκτέλεση κόρνερ αυτή τη φορά, την οποία «τιμώρησε» ο Φίλιπ για το τελικό 2-3 με συρτό σουτ, αφού στο επόμενο λεπτό το πλασέ του Γιόβετιτς έφυγε άουτ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Άλαρντ Λίντουτ (Ολλανδία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ελ Κααμπί - Χέλερ, Σμιτ, Σάλαϊ

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Ορτέγκα (78΄ Κίνι), Έσε (24΄ Ιμπόρα), Καμαρά, Μασούρας (61΄ Γιόβετιτς), Μπιέλ (46΄ Ποντένσε), Φορτούνης (78΄ Σολμπάκεν), Ελ Κααμπί.

ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ (Κρίστιαν Στράιχ): Ατουμπολού, Κίμπερλ, Γκίντερ, Λάινχαρτ, Σμιτ (55΄ Σιλντιγιά), Χέφλερ, Εγκεστάιν, Ντόαν (90΄+2 Αντάμου), Σάλαι (76΄ Φίλιπ), Γκρίφο (76΄ Βάισαουπτ), Χέλερ (90΄+2 Κάιτελ).

Σόκαρε την φορμαρισμένη Μπράιτον η ΑΕΚ

Μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για την ΑΕΚ, που νίκησε 3-2 τη Μπράιτον στην Αγγλία, ξεκινώντας ιδανικά την πορεία της στον 2ο όμιλο του Europa League. Οι Σιντιμπέ (11΄), Γκατσίνοβιτς (40΄) και Πόνσε (84΄) πέτυχαν τα γκολ των πρωταθλητών Ελλάδας, ενώ για τη Μπράιτον, στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της Ιστορίας της, σκόραρε με δύο πέναλτι ο Ζοάο Πέδρο (30΄,67΄).

Με εξαιρετική τακτική προσέγγιση, η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει το ματς στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου και να μην επιτρέψει να φανούν οι σημαντικές απουσίες (Μουκουντί, Βίντα) από το κέντρο της άμυνάς της. Βρήκε ένα γρήγορο γκολ στο 11΄ όταν από κόρνερ του Χατζισαφί, ο Σιντιμπέ έπιασε κεφαλιά σχεδόν από το ύψος της μεγάλης περιοχής και σκόραρε με απίθανο τρόπο, για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ένωση. Για τον Γάλλο, αυτό ήταν το πρώτο γκολ μετά από σχεδόν έξι χρόνια (!) αφού το τελευταίο το είχε πετύχει με τη φανέλα της Μονακό τον Δεκέμβριο του 2017. Ακολούθησε ένα διάστημα στο οποίο η Μπράιτον κυριάρχησε στο γήπεδο, με την ΑΕΚ όμως να χάνει καθαρή ευκαιρία σε τετ-α-τετ του Λιβάι (απέκρουσε ο Στιλ στο 12΄). Η ισοφάριση για τους γηπεδούχους ήλθε στο 30΄ με πέναλτι που κέρδισε (από τον Χατζισαφί) και εκτέλεσε ο Ζοάο Πέδρο. Στη συνέχεια φάνηκε ότι οι γηπεδούχοι θα επέβαλαν το ρυθμό τους, όμως η Ένωση βρήκε ακόμα ένα γκολ, από στατική φάση. Ο Γκατσίνοβιτς με απίστευτη προβολή σκόραρε στο 40΄, μετά από εκτέλεσε φάουλ του Χατζισαφί, ο οποίος σίγουρα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των πρωταθλητών στο Α΄ ημίχρονο. Αποχώρησε, όμως, τραυματίας στην αρχή του δεύτερου και έτσι είναι αμφίβολος για το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό.
Ακριβώς μετά τη δεκάλεπτη διακοπή λόγω του τραυματισμού του μπακ της ΑΕΚ, η Μπράιτον πήρε νέο πέναλτι. Το κέρδισε ξανά ο Ζοάο Πέδρο μετά από λάθος του Σιμάνσκι. Ο Βραζιλιάνος ανέλαβε την εκτέλεση και ισοφάρισε στο 67΄. Ο νεαρός στράικερ της Μπράιτον έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Στάνκοβιτς απέκρουσε κλασικό τετ-α-τετ στο 78΄. Έξι λεπτά αργότερα, στο 84΄, από απίστευτη μπαλιά του Γιόνσον και εξίσου «μαγική» συνεργασία Ελίασον, Πόνσε ο τελευταίος πλάσαρε τον Στιλ και έγραψε το 2-3! Στις καθυστερήσεις ο Στάνκοβιτς πραγματοποίησε νέα πολύ σπουδαία επέμβαση σε σουτ του Αντιγκρά. Ο Αυστριακός γκολκίπερ ήταν «πανταχού παρών» στα λεπτά που ακολούθησαν και κράτησε την πολύτιμη νίκη απέναντι στην ομάδα-έκπληξη της Premier League

Διαιτητής: Κρίστο Τόβερ (Εσθονία)
Κίτρινες: Ίγκορ, Εστουπινιάν, Φαν Χεκ, Γουέλμπεκ - Μήτογλου, Σιμάνσκι, Πόνσε, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος, Μοχαμαντί
Οι συνθέσεις:

ΜΠΡΑΪΤΟΝ (Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι): Στιλ, Ίγκορ, Μίλνερ (55΄ λ.τρ. Λάμπτεϊ), Εστουπινιάν, Φαν Χεκ, Γκίλμουρ (86΄ Αντινγκρά), Γκρος, Μαρτς, Ζοάο Πέδρο (81΄ Γουέλμπεκ), Μιτόμα (86΄ Μπουονανότε), Φάτι 

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Χατζισαφί (56΄ Μοχαμαντί), Γιόνσον, Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς (79΄ Μάνταλος), Πινέδα (79΄ Ελίασον), Αραούχο (69΄ Τσούμπερ), Λιβάι Γκαρσία (69΄ Πόνσε)

«Βούλιαξε» το «υποβρύχιο» στο φλεγόμενο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός της Ευρώπης, επέστρεψε με τρόπο... εκκωφαντικό στις φάσεις των ομίλων, επικρατώντας της Βιγιαρεάλ με 2-0 στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Europa League, έπειτα από μία εξαιρετική παράσταση των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Ιωαννίδης στο 39’ με υπέροχο «σκαφτό» και ο Σπόραρ στο 78’ με τρομερή εκτέλεση «σφράγισαν» την πρώτη νίκη των «πράσινων» σε group stage του Europa League μετά από 11 χρόνια και 13 σερί αγώνες χωρίς τρίποντο (είχε 3 ισοπαλίες και 10 ήττες(.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και είχε την πρώτη καλή στιγμή του μόλις στο 8’, όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Τσέριν, ο Σένκεφελντ έπιασε κεφαλιά η οποία πέρασε λίγο άουτ.

Στο 17’ η Βιγιαρεάλ έδειξε την ποιότητά της, όταν με άμεσο ποδόσφαιρο και τρεις πάσες έφυγε ταχύτητα στην κόντρα από τα αριστερά, με τον Χοσέ Λουίς Μοράλες να πηγαίνει μόνος του στο τελείωμα και να πλασάρει άουτ μέσα απ’ την περιοχή.

Τρία λεπτά αργότερα οι «πράσινοι» άλλαξαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στην περιοχή, με τον Παλάσιος να σουτάρει από πλάγια θέση στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. 

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβάζει την πίεσή του, κλέβοντας μπάλες και στο 39’ ήρθε η στιγμή για το μεγάλο «χτύπημα». Ο Κώτσιρας (που είχε κάνει εσωτερική κίνηση) έβγαλε μία υπέροχη κάθετη πάσα προς τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος «έσκαψε» την μπάλα πάνω από τον Ρέινα που έκανε έξοδο κι έκανε το 1-0 για τους «πράσινους» μέσα σε αποθέωση.

Η Βιγιαρεάλ μπήκε πολύ πιο δυνατά στο β’ ημίχρονο και προσπάθησε να μεταφέρει έξτρα πίεση προς το μισό του Παναθηναϊκού, όμως οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που έχασαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του δευτέρου 45λέπτου, όταν ο Ιωαννίδης έκανε ένα καταπληκτικό κοντρόλ, απέφυγε στο σπριντ τον Μαντί, αλλά την τελευταία στιγμή πριν εκτελέσει κόπηκε από τον Γκάμπια.

Στο 52’ ο Ρέινα έκανε μεγάλη επέμβαση στο σουτ του Παλάσιος από το όριο της περιοχής, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το απευθείας σουτ του Μλαντένοβιτς αποκρούστηκε από τον Μαντί πριν περάσει τη γραμμή.

Έξι λεπτά αργότερα, το κόρνερ του Μπερνάρ, βρήκε τον Τσέριν μέσα στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά του Σλοβένου μέσου πέρασε πολύ άουτ, ενώ στο 62’ ο Κώτσιρας βρέθηκε σε πολύ γρήγορη αντεπίθεση σε θέση βολής, όμως το τελείωμά του πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Οι αλλαγές του Γιοβάνοβιτς έκλεισαν τις διόδους στη Βιγιαρεάλ, με το «τριφύλλι» να βρίσκει περισσότερους χώρους για να «χτυπήσει» την ισπανική ομάδα. Και το ξανάκανε στο 78’ με τον άλλο φορ του, τον Αντράζ Σπόραρ, ο οποίος υποδέχθηκε την μπάλα από τα δεξιά, έκανε μία εξαιρετική παράλληλη κίνηση κι εκτέλεσε με το αριστερό έξω απ’ την περιοχή, κάνοντας το 2-0 για τον Παναθηναϊκό και ξαναβάζοντας «φωτιά» στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Στο 90’ ο Βιλένα έκλεψε την μπάλα με τρομερή δύναμη, διέσχισε το μισό γήπεδο και σούταρε με το αριστερό, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Ρέινα, ενώ στο 90’+2’ η σέντρα σουτ του Αϊτόρ δεν βρήκε για... εκατοστά το πόδι του Μάγκνουσον για να κάνει ακόμη πιο λαμπερή τη νίκη του Παναθηναϊκού.

Διαιτητής: Κρεγκ Πόουσον (Αγγλία)
Κίτρινες: 89' Αϊτόρ - 64’ Φεμένια, 74’ Σόρλοθ, 84’ Μορένο, 87’ Πεδράθα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Μλαντένοβιτς, Ρουμπέν (76’ Αράο), Τσέριν Παλάσιος (88’ Παλάσιος), Μπερνάρ (76’ Τζούριτσιτς), Μαντσίνι (68’ Βιλένα), Ιωαννίδης (68’ Σπόραρ).
ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ (Πατσέτα): Ρέινα, Κίκο Φεμένια, Μαντί, Γκάμπια, Πεδράθα, Ντένις Σουάρες (30’ λ.τρ. Πίνο), Καπουέ, Κομεσανά (60’ Παρέχο), Τριγκέιρος (61’ Μορένο), Μοράλες (77’ Μπαένα), Μπρέτετον (61’ Σόρλοθ).

Νίκη με ανατροπή στη Φιναλανδία ο ΠΑΟΚ

Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ έκανε, όμως, την ολική ανατροπή και κέρδισε απόψε στη Φινλανδία, για την 1η αγωνιστική των ομίλων του Europa Conference League, την Ελσίνκι με 3-2. Τα γκολ που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα πέτυχαν οι Μπάντε (35’), Ραντούλοβιτς (90’+9, πέναλτι), Κουλιεράκης (55’), Ντεσπόντοφ (81’), Μπράντον (90+4’).

Ενεργητικότερη στο πρώτο μισό της αναμέτρησης η Ελσίνκι, απέναντι σε έναν αναποτελεσματικό, με λάθη και ανούσια κατοχή, ΠΑΟΚ. Δεδομένο που έφερε τους Φινλανδούς σε θέση ισχύος λίγο μετά το μισάωρο του ημιχρόνου. 

Στο 34’ ο Σοΐρι σούταρε και ο Κοτάρσκι έδιωξε, με τα πόδια, σε κόρνερ (το 5ο κερδισμένο για τους γηπεδούχους). Στην εξέλιξη της φάσης, με το χρονόμετρο να δείχνει το 35ο λεπτό, ο Μπάντε, με γυριστή κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 1-0.

Στο 40’ ο Ντεσπόντοφ απείλησε για τον «Δικέφαλο», το σουτ του έφυγε ελάχιστα άουτ. 

Ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στο γκολ στο τρίλεπτο του δεύτερου ημιχρόνου, έχοντας πρωταγωνιστές, σε τρεις συνεχείς ευκαιρίες, τους Ντεσπόντοφ, Εκόνγκ, Σβαμπ, δεν μπόρεσε, όμως, να παραβιάσει την εστία των Φινλανδών (σ.σ. στις δύο φάσεις έδιωξε ο Οστ, στη φάση του Εκόνγκ η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι).

Στο 50’ , με γρήγορη αντεπίθεση, η Ελσίνκι σημάδεψε το δοκάρι με τον Ραντούλοβιτς και πέντε λεπτά αργότερα οι Θεσσαλονικείς έφεραν το ματς στα ίσια. Ο Κουλιεράκης, ειδικότερα, στο 55’, μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Ντεσπόντοφ, από τα αριστερά, έκανε το 1-1.

Στο 59ό λεπτό ο Σβαμπ έπιασε το σουτ, ο Οστ απέκρουσε για τους Φινλανδούς.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε, με ένταση, στο τελευταίο εικοσάλεπτο, για διπλασιάσει τα τέρματά του, προσπάθεια που καρποφόρησε στο 81ο λεπτό με τον Ντεσπόντοφ. Ο Βούλγαρος σούταρε, η μπάλα βρήκε αρχικά στο δεξί δοκάρι και κατέληξε στα δίχτυα (1-2).

Το κερασάκι στην... τούρτα έβαλε για τους «ασπρόμαυρους», στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μπράντον Τόμας, ο οποίος παραβίασε για τρίτη φορά την εστία της Ελσίνκι (μετά από γύρισμα του Τάισον) και έκανε το 1-3.

Στο 90’+6, οι Φινλανδοί κέρδισαν πέναλτι (που καταλογίστηκε με τη βοήθεια του VAR), μετά από χέρι του Εκόνγκ στην περιοχή, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Ραντούλοβιτς στο 90’+9.


*Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης, στη μνήμη των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο και την κακοκαιρία Ντάνιελ στη Λιβύη.
*8.532 ήταν τα εισιτήρια που διατέθηκαν στο ματς. Μεταξύ των θεατών ήταν και 500 περίπου υποστηρικτές του ΠΑΟΚ.

Διαιτητής: Μάριαν Αλεξάντρου Μπάρμπου (Ρουμανία)
Κίτρινες: Χετεμάι/Μπάμπα
Κόκκινες: -

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΕΛΣΙΝΚΙ (Τόνι Κορκεακούνας): Μαένπα (λ.τρ. 13’ Οστ), Τοΐβιο, Ντα Γκράτσα, Ραΐταλα, Σοΐρι, Κανελλόπουλος (λ.τρ. 76’ Παανάνεν), Λίνγκμαν, Χαμαλάινεν (62’ Κέσκινεν), Χετεμάι (61’ Τανάκα), Μπάντε (62’ Κουασίβι-Μπένισαν), Ραντούλοβιτς.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου):  Κοτάρσκι, Kεντζιόρα, Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (67’ Οζντόεφ), Σβαμπ, Αντ. Ζίβκοβιτς (67’ Τάισον), Ντεσπόντοφ (85’ Βιεϊρίνια), Μουργκ (74’ Κωσταντέλιας), Σαμάτα (75’ Μπράντον).

 

  22 September, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα