Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα -Όχι σε ψήφο διαμαρτυρίας
Με πυκνές αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της ΝΔ, αλλά και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει και αυτοκριτική για τα λάθη, όπως στην υπόθεση της γυναικοκτονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα των ευρωεκλογών, αλλά και προειδοποίησε για το κλίμα τοξικότητας που τείνει να επικρατήσει με τις προσωπικές επιθέσεις των πολιτικών αντιπάλων του.
Η αναφορά Μητσοτάκη σε όλους τους προέδρους της ΝΔ
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην «εμβληματική μορφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του ιδρυτή μας, που σίγουρα θα ήταν πολύ υπερήφανος για τούτη τη βραδιά», θυμίζοντας την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Στη συνέχεια, είχε μια καλή κουβέντα για όλους τους αρχηγούς της παράταξης που ακολούθησαν:
Ο πιστός στρατιώτης Γιώργος Ράλλης, που ενέπνευσε πολιτισμό στην πολιτική αρένα.
Ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ, σύμβολο του δυνατού κόμματος σε δύσκολες ώρες.
Ο μεταρρυθμιστής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που αντέταξε την εθνική ενότητα στον διχασμό, απαντώντας με αλήθειες στο λαϊκισμό.
Ο ορμητικός Μιλτιάδης Έβερτ, με την ιστορική τομή της ελεύθερης ραδιοφωνίας και ενημέρωσης.
Μετά ο Κώστας Καραμανλής -επί των ημερών του οποίου πολιτεύτηκα για πρώτη φορά, το 2004-, ταυτισμένος με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της αξέχαστης, αγαπημένης μας Μαριέττας.
Για να φτάσουμε έτσι στα χρόνια της κρίσης, με τον πραγματιστή Αντώνη Σαμαρά -του οποίου είχα την τιμή να είμαι υπουργός- να κρατά την πατρίδα στην Ευρώπη και να της δίνει ελπίδα.
Τον φίλο και συναγωνιστή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρόντα σε κάθε μάχη.
Και τον Γιάννη Πλακιωτάκη, σε δύσκολες στιγμές εγγυητή της συνέχειας της παράταξης.
«Όλοι τους κατέθεσαν τον εαυτό τους στη Νέα Δημοκρατία και στον τόπο και γι’ αυτό τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές και δεσμεύτηκε ότι έχει μια εντολή: «να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά στη ''λεωφόρο'' των μεταρρυθμίσεων, που θα ξεριζώσουν τις παθογένειες του παρελθόντος. Βελτιώνοντας, ημέρα με την ημέρα, αυτό που ο κάθε πολίτης επιθυμεί: την καθημερινή του ζωή σε όλα τα πεδία».
Επανέλαβε ότι ο προεκλογικός στόχος, μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση, «γιατί αυτό πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία», ενώ μίλησε για την ανάπτυξη της οικονομίας, την εθνική κυριαρχία, με την κυβέρνηση να κρατά απόρθητα τα σύνορα από κάθε είδους απειλές, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, αγρυπνώντας στα εδάφη, στις θάλασσες και στους ουρανούς, ενώ παράλληλα προωθεί μεθοδικά τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Στα κούφια λόγια κάποιων δήθεν πατριωτών, απαντάμε με χειροπιαστές πράξεις: με μαχητικά Rafale, με αναβαθμισμένα F-16, με φρεγάτες Belharra, με ελικόπτερα Romeo, αλλά κυρίως με ένα τολμηρό σχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030» είπε, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει δυναμική διπλωματία, «που προσφέρει στρατηγικές συμμαχίες με ισχυρές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, διαμορφώνει καθοριστικές συμφωνίες με γείτονες, όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, περιορίζοντας την ίδια ώρα και την επιρροή όσων αμφισβητούν τα εθνικά μας δίκαια».
Η αυτοκριτική
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έκανε και αυτοκριτική για το κυβερνητικό έργο. «Γνωρίζουμε καλά, γνωρίζω πρώτος, καλά, το έδαφος που έχει χαθεί, την απόσταση που μας χωρίζει από αυτό το οποίο απαιτείται. Χρειαζόμαστε χρόνο και επίμονη σκληρή δουλειά. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι πρόκειται για τραύματα, κάποια από αυτά αιμορραγούν στον κορμό του ελληνικού κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του». Τόνισε είναι χρέος «να εξαλείψουμε από το Δημόσιο αυτόν τον ''ωχαδερφισμό'', αυτή τη γραφειοκρατική αντίληψη».
«Ξέρουμε τι δρόμο έχουμε να κάνουμε, ξέρουμε όμως και αυτόν που διανύσαμε. Ξέρουμε ότι τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο είναι πια ελεύθερα, ότι έχουν εκκενωθεί πολλές καταλήψεις, ότι σταδιακά οι βιβλιοθήκες εξορίζουν τις βαριοπούλες» είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας τις υπαρκτές δυσκολίες.
«Η Αστυνομία, ας πούμε, δεν παύει να εξιχνιάζει εγκλήματα. Ας μην παραβλέπουμε, όμως, ότι και η παρανομία εξελίσσεται και δυστυχώς βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες της. Το ίδιο ισχύει και με τα νέα φαινόμενα της εποχής: το bullying, την ανήλικη παραβατικότητα, τη βία κατά των γυναικών, ή με παλαιότερα όπως την αυθαιρεσία σε μερικά πανεπιστήμια» σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε επίσης ότι «η μάχη με το βαθύ κράτος και αυτή την κουλτούρα της έλλειψης ενσυναίσθησης έχει πολύ δρόμο μπροστά».
Η αναφορά στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Κάνοντας μνεία στη δολοφονία της 28χρονης κοπέλας στους Αγίους Αναργύρους, σημείωσε: «Μπορεί οι 17.000 εκπαιδευμένοι αστυνομικοί να έχουν προστατεύσει μέχρι στιγμής παραπάνω από 10.000 γυναίκες που κινδύνευσαν, μπορεί, ναι, να κάναμε αυστηρότερες τις ποινές για κακοποιήσεις, να έχουμε δεκάδες Σταθμούς Συμβουλευτικής, 20 κέντρα φιλοξενίας όπου μένουν ασφαλείς πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους.
Όταν όμως μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, όπου έχει καταφύγει απειλούμενη, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε: πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Και λέμε: ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει».
Για να προσθέσει: «Και λέμε επίσης: ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί, προκειμένου να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τον τραυματία ή την έγκυο, όπως γίνονται πυροσβεστικά οχήματα όταν απομακρύνουν ζωές από τις φωτιές». Παράλληλα πρόσθεσε: «Ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως, ναι, και τη δική μας κατανόηση και στήριξη, αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».
«Η πολιτική κατεύθυνση να γίνει και υπηρεσιακή και ο επαγγελματισμός αλλά και η ανάγκη πολλές φορές να κάνουμε το κάτι παραπάνω -πέρα και πάνω από τα τυπικά πρωτόκολλα- να συντρίψει την υπαλληλική αδράνεια, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται. Μέχρι όλοι μας να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και σύντομα η Ελλάδα να βαδίσει σε αυτόν τον δρόμο του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού χωρίς, επιτέλους, πισωγυρίσματα» επισήμανε.
Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη.
«Η πολιτική σταθερότητα καθίσταται ένα κεντρικό ζητούμενο, όπως και η συνέχεια του κυβερνητικού έργου σήμερα μετατρέπεται σε προϋπόθεση καλύτερης ζωής αύριο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» σημείωσε, ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο, ενόψει ευρωεκλογών.
«Είναι μια μάχη τόσο με ευρωπαϊκό όσο και με εθνικό αποτύπωμα, ενισχύοντας όχι μόνο τις δυνάμεις που θα διεκδικήσουν ευρωπαϊκή επιρροή και νέους πόρους για τη χώρα, αλλά στέλνοντας και το μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες» τόνισε.
Η επίθεση στην αντιπολίτευση
Κάπου εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση: «Αυτό θα θελήσουν οι αντίπαλοί μας εδώ και τώρα: να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη». Για να προσθέσει: «Όλα τα κόμματα, το καθένα από την πλευρά του, συνασπίζονται εναντίον μας. Συχνά δεν διστάζουν να δυσφημίζουν με κάθε τρόπο τη χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται ακόμα και ένα τεράστιο συλλογικό πένθος στο εσωτερικό, κάτι που είδαμε να συμβαίνει, χωρίς ντροπή, με τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών. Επιμένουν να κάνουν τον πόνο κομματικό εργαλείο, μονοπωλώντας δήθεν την ευαισθησία, λες και υπάρχουν Έλληνες που θλίβονται περισσότερο από όλους με αυτό το εθνικό δράμα».
Ο εισαγόμενος Κασσελάκης προσβάλλει τη Δημοκρατία
«Έχετε πια διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντί μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και έπιασε πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. «Ένας εισαγόμενος αρχηγός, ο οποίος, χωρίς να διαθέτει καμία εκλογική εμπειρία, προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας μάλιστα να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του, υπόσχεται και αυτός παροχές δισεκατομμυρίων από το παλιό ''λεφτόδεντρο'' του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φαίνεται ότι δεν έχει ξεραθεί ακόμα».
Ο Ανδρουλάκης βάφει το ΠΑΣΟΚ... ΣΥΡΙΖΑ
Σειρά είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης: «Δίπλα του ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να ''βάφει'' το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. Πράγματι, ωραία φιλοδοξία» είπε δηκτικά, για να προσθέσει:
«Και όπως φαίνεται, δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν, διαφορετικά θα είχαν καταλάβει ότι κάθε φορά που καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση οι πολίτες την επιστρέφουν ως πεποίθηση δυσπιστίας προς τη δική τους προπαγάνδα και πρακτική».
Μάλιστα, πρόσθεσε αναφερόμενος εκ νέου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: «Και το έχουν ήδη αποδείξει επανειλημμένα. Ο ένας κατηγορώντας στην Ευρώπη την ίδια την πατρίδα του ότι τάχα πνίγει μετανάστες, όταν το Λιμενικό μας προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα 365 ημέρες τον χρόνο. Ή αναθέτοντας να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου, ποιος; Ποιος άραγε; Ένας καταδικασμένος, 13-0, για παράβαση καθήκοντος στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο άλλος αλλάζει διαρκώς θέσεις».
Ο τηλε-θαυματοποιός Βελόπουλος
Ο κ. Μητσοτάκης στράφηκε και προς τα δεξιά της ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης, διαχωρίζοντας την πατριδοκαπηλία από τον πατριωτισμό της ευθύνης, για να προσθέσει:
«Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το πούμε ανοιχτά: να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης». Ενώ αμέσως μετά χαρακτήρισε τον κ. Βελόπουλο «τηλε-θαυματοποιό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντας όμως επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν.
Το μήνυμα για πορτοφόλια και προσωπικά χτυπήματα
«Αυτό είναι μια επικίνδυνη Βαβέλ, γεμάτη κυνισμό και ψέματα. Σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ξαναζούμε τις χειρότερες μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «διαβολές και συκοφαντίες, που πλέον δεν πυροβολούν πολιτικές. Πυροβολούν πρόσωπα, πυροβολούν οικογένειες» τόνισε σε μια προφανή αναφορά στην εμπλοκή της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
«Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοια χτυπήματα, εμείς ξέρουμε καλά και από Βατοπαίδια και από σκευωρίες Novartis. Όμως τώρα ξεπερνιούνται πολλά όρια. Γι’ αυτό και θα το ξαναπώ: όσοι θέλουν να ''πριονίσουν'' την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για να δυναμώσουν τη δική τους επιρροή, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν, οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Οι ιδέες και οι πράξεις, και όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες. Και, πολύ περισσότερο, έχουμε μια υποχρέωση: να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει ένας βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τη σκέψη των πολιτών. Αυτή η κατάντια πρέπει να σταματήσει, όχι γιατί βλάπτει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί τελικά διαλύει τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό, δημιουργώντας ψεύτικους διχασμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, προειδοποίησε για την προεκλογική ατμόσφαιρα που σχεδιάζει η αντιπολίτευση: «Ένα κλίμα από το παρελθόν, με μια χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους».
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για ψήφο διαμαρτυρίας και αποχή στις ευρωεκλογές
Τέλος, ο πρωθυπουργός θέλησε να επανασυσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο, ξορκίζοντας παράλληλα την αποχή, τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας στην ευρωκάλπη.
«Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» είπε, για να προσθέσει: «Γι' αυτό και οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή, παρά μόνο για δυναμική συμμετοχή. Όλα όσα ανέφερα προηγουμένως ζητούν τώρα τη δική σας απάντηση και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μία απάντηση θετική, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο χέρι αλλά και στην ψυχή».
«Σε όσους, μάλιστα, σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, τους απαντώ: αυτά τα νιώθω πριν εκφραστούν στην κάλπη. Γι’ αυτό και εργάζομαι για να διορθώνουμε πάντα το κάθε λάθος μας. Αλλά έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος ''αψήφιστη''. Άλλο θέλει να δηλώσει φεύγοντας από το χέρι του ψηφοφόρου και άλλη απάντηση του επιστρέφει τελικά με το αποτέλεσμα. Εκείνος, μπορεί να επιδίωκε ίσως να καταγράψει τη διαφωνία του με έναν επιμέρους χειρισμό, όμως αυτή η επιλογή λειτουργεί παραμορφωτικά. Προκαλεί, για παράδειγμα, ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, αναστατώνοντας συνολικά τη ζωή του. Και τώρα, όλα όσα θεωρούσε δεδομένα, ξαφνικά παύουν να ισχύουν, αλλά ύστερα είναι αργά.
Με άλλα λόγια, ζητούμε από τους πολίτες να πουν ''όχι'' στους άκυρους πειραματισμούς. Να πουν ένα μεγάλο ''ναι'' στη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη σιγουριά» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα-Πως θα λειτουργήσουν
- Καιρός: Νέα επιδείνωση απο το απόγευμα
- Πιο συντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Super League: Πρώτος και καλύτερος αποχαιρετά το 2024 ο Ολυμπιακός (hl)
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια
- Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα
- Μητσοτάκης: Προχωράμε με μεταρρυθμιστική ορμή
- Μητσοτάκης στη MED9: Να αποφασίζει η Ευρώπη ποιος μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές