Eυρωεκλογές: Βαρόμετρο για τις κάλπες το «τέρας της ακρίβειας»
Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας παραμένει κίνδυνος για την κυβέρνηση παρά το ότι έχει άνετο προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.
Ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να απορρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σταθερότητας, προκαλεί έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο στα γαλάζια επιτελεία, που βλέπουν επιπλέον ότι η ακρίβεια – το τέρας που η κυβέρνηση ακόμη δεν κατάφερε να δαμάσει- αποτελεί το νούμερο ένα κριτήριο ψήφου, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Και σήμερα ο πρωθυπουργός (ΕΡΤ) παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα ασθενέστερα νοικοκυριά και έκανε λόγο για συνεχή μάχη. «Όμως η πραγματική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και των συντάξεων», μιλώντας για σημαντικό ανάχωμα ακόμη κι αν δεν αρκεί για να καλύψει τον πληθωρισμό.
Ο πήχης του 33%
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις εμφανίσεις του, αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών και επαναλαμβάνει τα περί συνεχούς μάχης κατά της ακρίβειας, ξορκίζοντας την ψήφο διαμαρτυρίας, όπως έκανε και σήμερα κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου έβαλε εκ νέου τον πήχη του 33% που ήταν και το ποσοστό που είχε λάβει η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.
«Δεν θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, η οποία μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά την κυβέρνησης, να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή νομιμοποίηση γι’ αυτό και έβαλα έναν σαφή στόχο, τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε, το αντίστοιχο εκλογικό ποσοστό που πετύχαμε το 2019», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Κάτι που ενδεχομένως και να γίνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Όμως ποσοστό κάτω από αυτό τον πήχη θα αποτελεί ένα καμπανάκι κινδύνου για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και σήμερα κατέστησε σαφές ότι θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία και η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη.
«Στο βαθμό που είμαι πρόεδρος της ΝΔ και εν ενεργεία πρωθυπουργός γιατί όχι αλλά και γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα», είπε.
Αντίπαλος η ψήφος διαμαρτυρίας
Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας χτυπάει «κόκκινο» με τις δημοσκοπήσεις να εντοπίζουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN οι συμμετέχοντες φαίνεται ότι απορρίπτουν το αφήγημα περί σταθερότητας. Στο δίλημμα σταθερότητα ή δυσαρέσκεια, το 60,3% απαντά πως θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ έναντι ενός 32,7% που λέει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πολλά πετύχει με τη κυβέρνηση της ΝΔ.
Επίσης, το 80,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ενώ το 19,2% θα απέχει από την κάλπη.
Σε δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, εξάλλου, το 65% των πολιτών εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση.
Μήνυμα διαμαρτυρίας και από ψηφοφόρους της ΝΔ
Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι και στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
Η ακρίβεια βασικό κριτήριο
Το Μαξίμου κοιτάζει με προβληματισμό κυρίως τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και ενστάσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Παράλληλα ανησυχεί έντονα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι το βασικό κριτήριο ψήφου.
Στην έρευνα της ALCO για τον Alpha το 78% των ερωτηθέντων απαντά ότι η ακρίβεια θα επηρεάσει την επιλογή στις ευρωεκλογές.
Το προφίλ των αναποφάσιστων
Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1, σε ερώτηση για τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 19,5% την κρίνει θετικά, το 20,6% μάλλον θετικά, το 17,4% μάλλον αρνητικά και τι 41,5% αρνητικά Δηλαδή, συνολικά το 58,9% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση την ώρα που το 40,1% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των αναποφάσιστων – οι 6 στους 10 είναι γυναίκες και το 47% είναι στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών, ενώ μόνον ο ένας στους πέντε είναι στην ομάδα από 17 έως 34 ετών.
Πιο «αποφασισμένοι» στο τι θα ψηφίσουν είναι οι πολίτες ηλικίας 35-44 και 65 και άνω.
Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ.
Σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων – 7,3% – προέρχονται και από το ΚΚΕ.
Σε επίπεδο αυτοτοποθέτησης, το 42,9% των αναποφάσιστων προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Δείτε επίσης
- Δημόσιο: Μάιο & Δεκέμβριο οι διαγωνισμοί για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
- Αργός μεταβολισμός: Έτσι θα τον «ξεμπλοκάρετε»
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Mπάσκετ: Επίσημα στο Ηράκλειο το Final 8 του Κυπέλλου Ανδρών και το Final 4 των γυναικών
- Σε 30 λεπτά τρώμε: 20 γρήγορες και νόστιμες συνταγές