Ευρωεκλογές 2024: Πότε ψηφίζουμε στην Ελλάδα
Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και πέρα από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιλέγονται και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι πρεσβευτές των 27 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε έχουν ορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ευρωεκλογών 2024, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Κάθε χώρα, θα επιλέξει την ημέρα που θα κληθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.
Τι είναι η επιστολική ψήφος
Χιλιάδες πολίτες αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη, θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμηση τους για τους υποψηφίους του κόμματος που στηρίζουν στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, μέσω της επιστολικής ψήφου. Τη νέα αυτή δυνατότητα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού (30/11) υπουργικού συμβουλίου.
Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.
Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου», ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών, η λίστα με τα ονόματα και τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει καθώς και ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.
Η επιστολική ψήφος είναι η δυνατότητα να μπορείς να ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα από τον τόπο όπου κατοικείς και να μην χρειάζεται να μεταβείς δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο σου.
Παράλληλα η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει σημαντικά όσους δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους εποχιακούς εργαζόμενους, τους ναυτικούς, όσους εργάζονται την ημέρα των εκλογών, ακόμα και των φοιτητών ή των μαθητών των τελευταίων τάξεων του λυκείου.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις ρυθμίσεις η επιστολική ψήφος θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού και του εσωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Βασικό ζήτημα οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού (και εντός της Ελλάδας) να δηλώνουν δηλώνουν εγκαίρως την πρόθεσή τους για επιστολική ψήφο.
Η πρόθεσης για επιστολική ψήφο θα γίνεται ψηφιακά καθώς σε συγκεκριμένη πλατφόρμα θα δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι.
Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.
Η επιστολική ψήφος δεν θα αφορά μόνο όσους ζουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό ή μετανάστευσαν λόγω κρίσης, αλλά ακόμα και τον πολίτη που την περίοδο των εκλογών διαμένει εκτός συνόρων προσωρινά (για επαγγελματικούς σκοπούς, για παράδειγμα) και δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις εθνικές κάλπες.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή.
Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.
Στη συνέχεια θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα) να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.
Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας
Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).
Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα.
Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα επιστρέφουν στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.
Δείτε επίσης
- Aκτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται νέες αυξήσεις στις τιμές
- Χριστουγεννιάτικη Πορκετα
- ΕΛΓΑ: Ενεργοποιείται νέα συναλλαγή για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Χριστούγεννα με βροχές και ισχυρούς ανέμους
Σχετικά άρθρα
- Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψήφισαν οι νέοι 17-24 ετών και οι συνταξιούχοι
- Exit Poll :Προβάδισμα ΝΔ με 28-32%, στο 15,2-18,2% ο ΣΥΡΙΖΑ και στο 10,9-13,9% το ΠΑΣΟΚ
- Ευρωεκλογές: Μικρό το ποσοστό συμμετχοής έως τις 14:30
- Ευρωεκλογές 2024 - Πού και πώς ψηφίζουμε - Για πρώτη φορά επιστολική ψήφος
- Σε ρυθμό ευρωεκλογών η χώρα -Οδηγίες λίγες ώρες πριν από τις κάλπες