Eurostat: Μετά τα 30 φεύγουν οι Ελληνες από το σπίτι - Η αναλογία μισθού και κόστους στέγασης

HuffPost Greece  01 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Eurostat: Μετά τα 30 φεύγουν οι Ελληνες από το σπίτι - Η αναλογία μισθού και κόστους στέγασης

Ως πραγματικό κατόρθωμα αξιολογείται η έξοδος των νέων στην Ελλάδα από το πατρικό σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. Οι Έλληνες εγκαταλείπουν το σπίτι μετά τα 30, ζουν μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας, ενώ η αναλογία μισθού - κόστους στέγασης είναι η χειρότερη σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι στην Ελλάδα, εγκαταλείπουν το πατρικό τους μετά τα 30. Η Ελλάδα (30.6 έτη) βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας, με τις μόνες χώρες που βρίσκονται από πάνω να είναι η Κροατία (31.8 έτη) και η Σλοβακία (31 έτη).

Ισπανία (30.4), Βουλγαρία και Ιταλία (30) συμπληρώνουν το πάζλ με τις χώρες στις οποίες οι νέοι φεύγουν από το πατρικό μετά τα 30. Αντίθετα, οι Φινλανδοί είναι εκείνοι που φεύγουν πιο νωρίς από όλους με μέσο όρο τα 21.4 έτη, ενώ ακολουθούν Σουηδία, Δανία (21.8) και Εσθονία με μέσο όρο τα 22.8 έτη.

Στριμωγμένοι με ολόκληρη την οικογένεια οι Έλληνες

Η έρευνα της Eurostat εστίασε στην συνέχεια στο βιοτικό επίπεδο των οικογενειών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εξέτασε εάν τα πατρικά, διαθέτουν τουλάχιστον από 1 δωμάτιο για το κάθε ζευγάρι, για κάθε άτομο άνω των 18, για το εάν υπάρχει ένα δωμάτιο για κάθε ζευγάρι παιδιών ηλικίας 12 -17 ετών του ιδίου φύλου και για το εάν υπάρχει τουλάχιστον 1 δωμάτιο για κάθε ζευγάρι παιδιών ηλικίας κάτω των 12.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το 26% των νέων στην Ευρώπη, ηλικίας 15-29 ετών, ζούσε σε «στριμωγμένα» νοικοκυριά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 1/3 των ανθρώπων ζει σε τέτοιες συνθήκες, με τους νέους ανθρώπους να αγγίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 45%.

Πολυτέλεια το σπίτι για τους νέους στην Ελλάδα - 1οι στην Ευρώπη στην αναλογία μισθού - κόστους στέγασης

Σύμφωνα με την Eurostat, το 8.9% του γενικού πληθυσμού στην Ευρώπη ξοδεύει 40% ή και παραπάνω από το εισόδημά του για τα έξοδα της στέγασης. Για τους νέους Ευρωπαίους, το ποσοστό αυξάνεται ελαφρώς στο 10.1% των εισοδημάτων τους, για τις ανάγκες της στέγασης.

Παρόλα αυτά, οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαώδεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των νέων που ξοδεύουν παραπάνω από το 40% του μισθού τους, για τα έξοδα στέγασης, ανέρχεται στο 31.1%, κάτι που τους κατατάσσει ως πρωταθλητές στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ακολουθούν Λουξεμβούργο (27.5%) και Δανία (27.3%).

Η Κροατία (2.4%) και η Σλοβενία (2.6%) έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά της λίστας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες.

Έτσι, η μετακίνηση από το πατρικό στην ανεξαρτησία, κρίνεται ως πραγματικό κατόρθωμα για τους νέους, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτήν την απόφαση, όπως το να βρίσκεται κάποιος σε μία σχέση, η κατάσταση στην αγορά εργασίας και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, όπως το κόστος ενός σπιτιού και το κόστος διαβίωσης γενικότερα.

 

HuffPost Greece  01 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα