Εuropa Conference League: Πικρή γεύση για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (HL)

  08 March, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Εuropa Conference League: Πικρή γεύση για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (HL)

Η πρώτη ήττα του Ολυμπιακού επί ημερών Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο ήταν... εκκωφαντική. Η πειραϊκή ομάδα γνώρισε βαριά εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 4-1 και ουσιαστικά αποχαιρέτησε το Conference League στη φάση των «16», αφού είναι πολύ δύσκολο για τους «ερυθρόλευκους», με τέτοια εικόνα, να νικήσουν τους Ισραηλινούς με διαφορά τεσσάρων τερμάτων την άλλη Πέμπτη (14 Μαρτίου, 22:00) στη Σερβία, στην έδρα της Μπάτσκα Τοπόλα.

Το ξεκίνημα ήταν εφιαλτικό για τον Ολυμπιακό, που βρέθηκε να χάνει 2-0 πριν καν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, με τους σαστισμένους «ερυθρόλευκους» να μην έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Οι οργανωμένοι και μεθοδικοί Ισραηλινοί φανέρωσαν όλα τα προβλήματα της εφετινής ομάδας, που μπήκε στο παιχνίδι αλαζονικά μετά τις τελευταίες συνεχείς επιτυχίες τους αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να αποδείξει ότι οι τελευταίες νίκες είχαν κουκουλώσει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να παίξει επιθετικά αλλά η Μακάμπι δεν ήταν Φερεντσβάρος, ούτε σε επίπεδο ομάδας ούτε σε τακτική. Οι φιλοξενούμενοι περίμεναν να βρουν τους χώρους και τους βρήκαν, καθώς ο αντίπαλος πρόσφερε απλόχερα... αεροδιάδρομους. Κακή ανασταλτική λειτουργία στη μεσαία γραμμή, μηδέν στις επιστροφές και στην αναχαίτιση, προεξάρχοντος του Ροντινέι και κάπως έτσι το 0-2 πάγωσε το Φάληρο.

Η ειρωνεία, μάλιστα, είναι πως ο τεχνικός του Ολυμπιακού είχε επισημάνει στους παίκτες του πόσο επικίνδυνη είναι η ομάδα από το Ισραήλ όταν ξεδιπλώνεται από τα άκρα αλλά... εκείνος τα είπε κι εκείνος τα άκουσε, καθώς οι ποδοσφαιριστές του ξεχύθηκαν από το ξεκίνημα σε μια αλόγιστη επίθεση, πήραν ρίσκα και η Μακάμπι τους τιμώρησε.

Μόλις στο 5ο λεπτό ο Μίλσον έκανε μια πάσα από τα δεξιά που δεν φαινόταν να έχει τύχη, αλλά η μπάλα πέρασε μυστηριωδώς κάτω από τα πόδια του Έσε και δίπλα από τον Ρέτσο, «βούτυρο στο ψωμί» του πολύπειρου Ζάχαβι που «εκτέλεσε» από την καρδιά της περιοχής τον Πασχαλάκη για το 0-1.

Τέσσερα λεπτά αργότερα η Μακάμπι χτύπησε από το άλλο άκρο, από την πλευρά του Ορτέγκα. Από λάθος στον χώρο της μεσαίας γραμμής και μη άμεση ανάκτηση ο Πέρετζ έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, ο Πασχαλάκης απέκρουσε προσωρινά αλλά ο Σαχάρ, αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι ανάμεσα σε όλη την άμυνα του Ολυμπιακού (!), πήρε το ριμπάουντ κι έγραψε το 0-2.

Στο 13΄ οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν με κεφαλιά του Ελ Κααμπί από εξαιρετική σέντρα του Φορτούνη στο δεύτερο δοκάρι κι έδωσαν ελπίδες στο κοινό τους, που γρήγορα διαψεύστηκαν. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά στο πρώτο ημίχρονο που ο Μαροκινός επιθετικός πήρε σωστά την μπάλα, καθώς οι συμπαίκτες του αδυνατούσαν να του την περάσουν σωστά και να εκμεταλλευτούν τη δαιμονιώδη φόρμα του.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού η Μακάμπι έφτασε στο 3-1, με τη φάση να ξεκινά πάλι από την πλευρά του Ροντινέι. Ο Βραζιλιάνος καταδίωξε τον Μίλσον με ταχύτητα... παλαίμαχου, εκείνος τον πέρασε εύκολα πάνω στη γραμμή του άουτ (!) και γύρισε στον αμαρκάριστο Ζάχαβι, ο οποίος έκανε δύο τα προσωπικά γκολ του στο παιχνίδι.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το ημίχρονο, με την πειραϊκή ομάδα να συνεχίζει να έχει κάκιστες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της και να είναι ευάλωτη στο transition παιχνίδι. Εμφανής επίσης η έλλειψη αυτοματισμών, αλλά αυτά είναι πράγματα που δουλεύονται μήνες πριν.

Ακόμη κι έτσι πάντως στο 45΄+1 οι γηπεδούχοι είχαν μια ευκαιρία να μειώσουν, όταν η πορτογαλική τριάδα Ποντένσε, Όρτα και Τσικίνιο συνδυάστηκε, με το σουτ του τελευταίου να στέλνει την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μισπάτι.

Μια νέα, πολύ μεγάλη ευκαιρία για το 2-3 έχασε ο Ελ Κααμπί στο 54΄, μετά το εντυπωσιακό σόλο του Όρτα ανάμεσα σε τρεις παίκτες και την πάσα στον Μαροκινό, ο οποίος νικήθηκε στο τετ τετ από τον τερματοφύλακα της Μακάμπι. Κι ενώ ο Ολυμπιακός φαινόταν να ελέγχει το παιχνίδι αλλά φάσεις δεν έβγαζε, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν και σε τέταρτο γκολ στη μοναδική τελική τους στο δεύτερο ημίχρονο (!), στοιχείο χαρακτηριστικό της ανασταλτικής ένδειας των γηπεδούχων.

Ήταν το 74ο λεπτό, όταν σε φάση που η μπάλα γύρισε πέριξ της περιοχής του Ολυμπιακού χωρίς κανένας να μπορέσει να κάνει ένα απλό διώξιμο, έστω, βγήκε η σέντρα για τον ξανά αμαρκάριστο Πέρετζ, που λίγο πιο μέσα από το πέναλτι νίκησε με κεφαλιά τον για πολλοστή φορά εκτεθειμένο απόψε Πασχαλάκη.

Κι επειδή η τύχη είχε γυρίσει τελείως την πλάτη στην ελληνική ομάδα το βράδυ της Πέμπτης, στο 89΄ ο Καρβάλιο είδε το πολύ ωραίο σουτ που επιχείρησε να καταλήγει στο δοκάρι, το 4-1 να μένει ως το τέλος και η ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης στη Σερβία να καθίσταται, από σήμερα κιόλας, τυπική διεκπεραίωση. 


ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κρεγκ Πόουσον (Αγγλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ιμπόρα - Κανιτσόφσκι, Σαχάρ, Μισπάτι, Ρεβίβο

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο (67΄ Μασούρας), Όρτα (84΄ Ιμπόρα), Φορτούνης (77΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (77΄ Καρβάλιο), Ελ Κααμπί (84΄ Ελ Αραμπί).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ρόμπι Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ, Σάμποριτ, Νάχμιας, Ρεβίβο, Φαν Όφερεϊμ (77΄ Καρζέφ), Πέρετζ, Κανισόφσκι (81΄ Γκολάσα), Μίλσον (81΄ Νταβιτζάντα), Ζαχάβι (77΄ Τούργκεμαν), Ντάβιντα (68΄ Μπιτόν). 

Τα λάθη κόστισαν στον ΠΑΟΚ

Χάρη σε δύο γκολ του Μπρούνο Πέτκοβιτς (37’, 71’), η Ντιναμό Ζάγκρεμπ επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ στο «Μάκσιμιρ», βάζοντας γερές βάσεις πρόκρισης για τα προημιτελικά του UEFA Europa Conference League. Η πρωταθλήτρια Κροατίας αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική, σε αντίθεση με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου που θα χρειαστεί να παρουσιαστεί μεταμορφωμένη προς το καλύτερο στη ρεβάνς της Τούμπας (14/3, 19:45) αν θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητές του.

Έχοντας τη στήριξη των οπαδών τους, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυναμικά στο ματς. Μόλις στο 5ο λεπτό, ο Αρμπέρ Χότζα ξέφυγε από τα αριστερά, αλλά διαγώνια από τον Ντομινίκ Κοτάρσκι γλίστρησε και δεν μπόρεσε να σουτάρει όπως θα ήθελε. Τα αβίαστα λάθη και τα πολλά φάουλ χάλασαν το ρυθμό του αγώνα, με τους «ασπρόμαυρους», πάντως, να παίρνουν την κατοχή της μπάλας. Στο 27’, μάλιστα, ήρθε και η πρώτη αξιόλογη φάση, με τη δύσκολη κεφαλιά του Αντρίγια Ζίβκοβιτς, μετά τη σέντρα του Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα, που όμως δε βρήκε στόχο.

Η Ντιναμό είχε ένα δίλεπτο ξέσπασμα, οπότε και κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Στο 36’, ο Κοτάρσκι σταμάτησε στη γωνία του το συρτό, δυνατό σουτ του Μάρτιν Μπατούρινα. Στην εξέλιξη της φάσης, από λάθος του Γιόνι Ότο, ο Πέτκοβιτς βρέθηκε απέναντι στον Κοτάρσκι, σε πρώτο χρόνο ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ βγήκε νικητής, αλλά στην επαναφορά ο Πέτκοβιτς είχε εύκολο έργο σε κενή εστία για το 1-0.

Με το δεύτερο μέρος να κυλάει χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου πέρασε στην κορυφή της επίθεσης τον Κιρίλ Ντεσπόντοφ, ανακατεύοντας την τράπουλα. Και πάλι, όμως, ο ΠΑΟΚ υστερούσε στην τελική πάσα παρά το ότι έβγαινε με καλές προϋποθέσεις στην επίθεση. Στην απέναντι περιοχή, ο Ντάριο Σπίκιτς (60’, 67’) μία με σουτ και μια με κεφαλιά δοκίμασε να βρει δίχτυα ωστόσο οι προσπάθειές του δεν ανησύχησαν τον Κοτάρσκι.

Άκρως κυνική η ομάδα του Σεργκέι Γιακίροβιτς, έφτασε και σε δεύτερο τέρμα στο 71ο λεπτό. Μάρτιν Μπατούρινα και Πέτκοβιτς συνεργάστηκαν σε δύο χρόνους, με τον τελευταίο να πλασάρει εύστοχα τον εξερχόμενο Κοτάρσκι για το 2-0. Έβδομο φετινό γκολ του 29χρονου αρχηγού της Ντιναμό στην Ευρώπη. Γκάμπριελ Βίντοβιτς (76’) και Μπατούρινα (79’) έβαλαν ξανά... δουλειά στον Κοτάρσκι, καθώς η Ντινάμο αναζήτησε και το τρίτο γκολ που θα «τελειώσει» την πρόκριση.

Στο 84’, από ενέργεια του Στέφανου Τζίμα, που μόλις είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο, ο Τόμας Μουργκ σπατάλησε από το ύψος του πέναλτι τη σπουδαιότερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ ενώ στις καθυστερήσεις η... πονηρή σέντρα-σουτ του Αυστριακού μεσοεπιθετικού ανάγκασε τον Ιβάν Νέβιστιτς στη μοναδική, ουσιαστικά, επέμβαση σε όλο τον αγώνα.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ όχι μόνο έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί των κροατικών συλλόγων απέναντι σε ελληνικούς (0-7-15 «έγραφε» το κοντέρ) αλλά έβαλε τέλος και στο ευρωπαϊκό αήττητο του ΠΑΟΚ (9-3-0 φέτος σε προκριματικά και όμιλο). Τα πάντα, ωστόσο, θα κριθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Διαιτητής: Άλιγιαρ Αγκάγιεφ (Αζερμπαϊτζάν)
Κίτρινες: Βίντοβιτς, Σούτσιτς - Οζντόεφ, Μουργκ, Ντεσπόντοφ.
Οι συνθέσεις:
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ (Σεργκέι Γιακίροβιτς): Νέβιστιτς, Ριστόφσκι, Μπερνάουερ, Τεοφίλ-Κατρίν, Πέρκοβιτς, Μίσιτς, Σούτσιτς, Σπίκιτς (72’ Κανέκο), Μπατούρινα (90’+3’ Χαλίλοβιτς), Χότζα (46’ Βίντοβιτς), Πέτκοβιτς (89’ Κουλένοβιτς).
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Ότο, Κουλιεράκης, Κεντζιόρα, Μπάμπα, Μεϊτέ, Οζντόεφ (69’ Σβαμπ), Α. Ζίβκοβιτς (83’ Τζίμας), Κωνσταντέλιας (69’ Μουργκ), Τάισον, Μπράντον (60’ Ντεσπόντοφ).

 

  08 March, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα