Euroleague:  Bίοι αντίθετοι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

  07 November, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euroleague:  Bίοι αντίθετοι για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Αφεντικό στην Αγία Πετρούπολη ο Ολυμπιακός-Πάλεψε αλλα δεν τα κατάφερε στο ΟΑΚΑ με την ΤΣΚΑ ο Παναθηναικός

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες και «έσπασε» το αήττητο της Ζενίτ επικρατώντας με 66-75.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν σπουδαία άμυνα μετά το πρώτο πεντάλεπτο και δεν χαρίστηκαν σε τίποτα. Στην επίθεση είδαμε σωστό μπάσκετ για μεγαλύτερο διάστημα και προβληματίστηκαν μόνο από την άμυνα ζώνης των γηπεδούχων.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με εντυπωσιακά ποσοστά πίσω από τα 6.75. Η Ζενίτ είδε τον Χόλινς να έχει 3/3 τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός έβρισκε στόχο με πολλούς διαφορετικούς παίκτες. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 11-17 (6') αφού βρήκαν επιπλέον λύση από τις συνεργασίες Σλούκα με Μάρτιν. Οι γηπεδούχοι βελτίωσαν την άμυνά τους, υποχρέωσαν την ελληνική ομάδα σε λάθη και πήραν το προβάδισμα (20-19, 9').

Η δεύτερη περίοδος είχε εντελώς αντίθετη εικόνα τουλάχιστον ξεκίνημα της αφού για ένα δίλεπτο οι ομάδες πήγαινα πάνω κάτω χωρίς να σκοράρουν. Ο Έλις αρχικά και η ιδέα του Μπαρτζώκα να παίξει ακολούθως με κοντό σχήμα (Βεζένκοβ και Πρίντεζης) λειτούργησε ευεργετικά για τους Πειραιώτες (25-29, 15'). Με τρομερή άμυνα και τον Σπανούλη να μπαίνει στην εξίσωση του σκορ ο Ολυμπιακός ξεμάκρυνε κι άλλο (27-41, 19').

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντα από Πάνγκος και Παπανικολάου, αλλά στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έκανε σωρεία λαθών είτε αναφερόμαστε σε επιλογές είτε σε λάθη της στατιστικής. Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να έχουν μειώσει αρκετά, αλλά η «ερυθρόλευκη» άμυνα συνέχισε να λειτουργεί υποδειγματικά (36-44, 25') με αποτέλεσμα να διατηρούν μία ικανοποιητική διαφορά. Το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα έφερε την ιδανική αντίδραση πάλι από τους ψηλούς της ομάδας του. Αυτή τη φορά Ζαν Σαρλ και Μάρτιν πρωταγωνίστησαν σε σερί 7-0 και έτσι ο Ολυμπιακός βρέθηκε γρήγορα στο +15 (36-51, 27').

Το καλάθι του Μάρτιν έστειλε την διαφορά στους 17 πόντους, αλλά 2/2 τρίποντα του Μπαρόν μετέτρεψε το σκορ σε 49-60 (33'). Η βιασύνη των παικτών του Ολυμπιακού στην επίθεση ήταν αναίτια και η Ζενίτ με τον Μπαρόν να έχει βρει ρυθμό μείωσε σε 55-60 (34'). Το τρίποντο του Σπανούλη κι εν συνεχεία αυτό του Βεζένκοβ έδωσαν σημαντική «ανάσα» στους Πειραιώτες για να ακολουθήσει ένα εξωπραγματικό κάρφωμα από τον ΜακΚίσικ (60-68, 38'). Μέχρι το τέλος δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και πήραν τη νίκη με 66-75.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 27-41, 43-58, 66-75.

Υποκλίθηκε στην "αρκούδα"

Το προσπάθησε. Το πάλεψε. Το κυνήγησε. Ήταν ανταγωνιστικός για περισσότερα από 25 λεπτά. Όμως οι απουσίες σε συνδυασμό με την δεδομένη διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων και την ευστοχία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να κάνουν το «repeat» μετά το ματς με τη Φενέρμπαχτσε.

Το τελικό 89-83 υπέρ της ρωσικής ομάδας αποτυπώνει και την μέχερι τέλους προσπάθεια των «πρασίνων» οι οποίοι έμοιαζαν με τον Δαυίδ ύστερα από τις απουσίες των Όγκουστ, Μπέντιλ, Βουγιούκα και την έλλειψη πλέι μέικερ (από τη στιγμή που είχε αποχωρήσει ο Σάικς) απέναντι στον Γολιάθ που έπαιξε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αντίθετα, από τον Παναθηναϊκό έλλειψε ο point guard που θα οργάνωνε σωστά την ομάδα, αφού εκτός του Μποχωρίδη ο οποίος έκανε μια τιμιότατη προσπάθεια και του Νέντοβιτς που βοήθησε κατά συνθήκη, ο Σαντ-Ρος ήταν σχεδόν αρνητικός. Ειδικά τη στιγμή που άρχισε να παίρνει το ένα σουτ μετά το άλλο που του έδινε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0/8 εντός παιδιάς!)

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν εξαιρετικός στην δεύτερη περίοδο (14π.) αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ξαναβρεί ρυθμό, κάτι που στοίχισε στον Παναθηναϊκό στην προσπάθεια που έκανε να μπει ξανά στο ματς. Στον αντίποδα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε πολλές και ποιοτικές λύσεις, με τέσσερις παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και τον Ιτούδη να παίρνει τα περισσότερα από τους Χάκετ και Κλάιμπερν.

Με αυτήν την ήττα ο Παναθηναϊκός «έπεσε» στο 2-3 (1-2 εντός και 1-1 εκτός) ενώ «χρωστάει» ακόμα και τα δύο εκτός έδρας ματς με Βιλερμπάν και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Το ματς

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το ξεκίνημα του ματς θύμησε λίγο το ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε συγκεντρωμένος, δεν είχε συνεργασίες στην επίθεση, ήταν στατικός, έμοιαζε εγκλωβισμένος από την άμυνα της ρωσικής ομάδας, ενώ επιχειρούσε σουτ που έδινε η ΤΣΣΚΑ στον Σαντ-Ρος.

Την ίδια ώρα ο Χίλιαρντ εβλεπε το καλάθι των «πρασίνων» σαν βαρέλι με αποτέλεσμα η ΤΣΣΚΑ να προηγηθεί με 5-18 στο πεντάλεπτο. Ένα διάστημα όπου μετρούσε 4/4 τρίποντα και 2/3 τρίποντα, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 1/7 εντός παιδιάς. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε άρδην η εικόνα του αγώνα χάρη στους Ουάιτ, Παπαγιάννης και Νέντοβιτς που πέρασαν στο παρκέ. Ο μεν Παπαγιάννης «καθάρισε» φάσεις ψηλά και συνεργάστηκε άψογα με τους Μποχωρίδη-Νέντοβιτς «τελειώνοντας» με pick n roll ενώ ο Ουάιτ έδωσε επιθετική πνοή με δύο καθοριστικά σουτ.

Αποτέλεσμα; Επιμέρους 19-6 και το ματς στα... ίσια (24-24) με τη λήξη της πρώτης περιόδου. Βέβαια η συνέχεια έμελλε να ήταν διαφορετική και... ανάλογη των πέντε πρώτων λεπτών. Ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε ξανά και μετά το 26-26 του 11' η ΤΣΣΚΑ «έτρεξε» ένα επιμέρους 23-5 (!!!) βρίσκοντας και πάλι τον δρόμο για το καλάθι των «πρασίνων» με συνεχόμενα σουτ από την περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισε το ημίχρονο έχοντας 9/13 τρίποντα (!!) και μόλις 7/16 δίποντα.

Ακόμη και τότε, η ελληνική ομάδα όχι μόνο δεν παράτησε το ματς, αλλά συνέχισε να μάχεται και να διεκδικεί όσα της αναλογούσαν. Με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να παίρνει φωτιά και να σημειώνει 14 από τους 16 πόντους του στην β' περίοδο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να «ψαλιδίσει» την διαφορά κατά το ήμισυ και το -18 (31-49) να γίνει -9 (42-51) με τη λήξη του ημιχρόνου έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 11-2.

Μάλιστα η... πράσινη αντεπίθεση συνεχίστηκε και στην τρίτη περίοδο! Μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός συνέχισε με την ίδια ένταση στην άμυνα και μάλιστα πλησίασε στον έναν πόντο (52-53 στο 24') έχοντας αυξήσει το επιμέρους σκορ (σ.σ. από το 31-49) στο 21-4!!! Ο Παπαγιάννης ήταν... παντού σε αυτό το διάστημα και τα έβαζ με όλους τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη μπόρεσε να ξαναβρεί τα πατήματά της, να «περάσει» τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» (σ.σ. μιας και ξεκίνησε με 0/6 τρίποντα στην γ' περίοδο) και να προηγηθεί εκ νέου με εννέα πόντους διαφορά (54-63) λίγο πριν από το τέλος του γ' δεκαλέπτου.

Όπως φάνηκε, στο τέλος ο Παναθηναϊκός έμεινε από δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο για να πάει η διαφορά και πάλι στους 13 πόντους για λογαριασμό της ΤΣΣΚΑ (58-71 στο 32') έπαιξε η είσοδος του Μπόλομποϊ, ο οποίος έβγαλε ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ και στην ουσία... έκοψε την φόρα που προσπαθούσε να πάρει η ελληνική ομάδα για να επιστρέψει στο ματς. Στη συνέχεια οι «πράσινοι» έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να κρατηθούν κοντά στο σκορ, αλλά η ΤΣΣΚΑ είχε την ποιότητα για να διαχειριστεί την διαφορά που «έχτισε».

 

Τα δεκάλεπτα: 24-24, 42-51, 58-65, 83-89

 

  07 November, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα