Euro 2024: Συμπληρώθηκε το παζλ των ημιτελικών (hl)

  07 July, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Euro 2024: Συμπληρώθηκε το παζλ των ημιτελικών (hl)

Με μεγάλη ανατροπή μέσα σε 7 λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, η Ολλανδία έφερε τα πάνω κάτω με την Τουρκία, που είχε προηγηθεί στο 35΄, νίκησε 2-1 στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου κι έγινε η τελευταία ομάδα που συμπλήρωσε το πάζλ των ημιτελικών του Euro 2024. 

Με το γκολ του Ντε Φράι (70') και το αυτογκόλ του Μούλντουρ (76') η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των αξιόμαχων Τούρκων και να πάρει το «εισιτήριο» για την τετράδα, όπου θα αντιμετωπίσει την Αγγλία, το βράδυ της 10ης Ιουλίου με το νικητή να περνά στο μεγάλο τελικό της προσεχούς Κυριακής (14/7).  

Το ματς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό από το ξεκίνημά του, με την Ολλανδία ν΄ απειλεί μόλις στο 1ο λεπτό με το σουτ του Ντεπάι μέσα από την περιοχή να φεύγει άουτ, ενώ στο 11' την ίδια τύχη είχε και το βολέ του Οζτσάν από μακρινή απόσταση. 

Οι «οράνιε» έδειξαν από τα πρώτα λεπτά τις διαθέσεις τους για να πάρουν τα ηνία στη μεσαία γραμμή και να πιέσουν τους Τούρκους, που από την πλευρά τους περίμεναν τους αντιπάλους τους πίσω από τη μεσαία γραμμή προς την περιοχή τους με προφανή στόχο να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση.

Η διπλή ζώνη άμυνας της ομάδας του Μοντέλα και οι μικρές αποστάσεις στη διάταξη των παικτών της «μπλόκαρε» τους Ολλανδούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη συνοχή τους και να μην μπορούν να βρουν κενούς διαδρόμους. Όσο περνούσε η ώρα, οι Τούρκοι  όλο κι έπαιρναν μέτρα στο γήπεδο και να απειλούν από τη δεξιά κυρίως πτέρυγα με τον Γκιουλέρ και τον Γιλντίζ. 

Από ένα κόρνερ, μάλιστα, που κέρδισαν οι γείτονες στο 35΄, το οποίο εκτέλεσε ο Γκιουλέρ, ο προωθημένος Σαμέτ Ακαϊντίν με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για την Τουρκία (1-0). Οι Ολλανδοί «πάγωσαν», με αποτέλεσμα στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους να κάνουν πολλά λάθη και να μην καταφέρουν ούτε μία φορά να γίνουν απειλητικοί προς την εστία του Γκιουνόκ!   

Δοκάρι ο Γκιουλέρ, ανατροπή η Ολλανδία

Θα περίμενε κανείς ότι η Ολλανδία θα γινόταν πιο πιεστική από τα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους, ωστόσο, ήταν τόσο καλά στημένη η Τουρκία από τον Μοντέλα, που όσες φορές οι παίκτες του Κούμαν επιχείρησαν να βρουν κάποιο κενό διάδρομο υπήρχε πάντα κάποιος αντίπαλος μπροστά του.

Στο 56', μάλιστα, λίγο έλλειψε να γίνει το 2-0, με το απευθείας φάουλ του Γκιουλέρ να διώχνει όσο χρειαζόταν ο Φερμπρούχεν και στη συνέχεια η μπάλα να σταματά στο δεξί δοκάρι.

Νέα καλή στιγμή για την Τουρκία στο 66' με την βολίδα του Γιλντίζ έξω από την περιοχή να απομακρύνει πάρα πολύ δύσκολα με γροθιές ο Φερμπρούχεν.

Τελικά η Ολλανδία, χωρίς να έχει τη μεγάλη φάση στο β΄ μέρος, έφτασε στην ισοφάριση στο 70ό λεπτό με την καρφωτή κεφαλιά του κεντρικού αμυντικού της Ντε Φράι μετά από σέντρα ακριβείας του Ντεπάι. 

Η ολική ανατροπή για τους «οράνιε» ήρθε στο 76' με τον Χάκπο να σκοράρει με αρκετή δόση τύχης (2-1) μετά από την κάθετη πάσα του Ντούμφρις και να ανεβαίνει μόνος στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της διοργάνωσης με 4 γκολ.

Τεράστια διπλή ευκαιρία έχασε η Τουρκία στο 85' για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αρχικά με τον Ντε Φράι να διώχνει σχεδόν πάνω στη γραμμή το πλασέ του Γιοκουσλού, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Ακτούρκογλου πλάσαρε, αλλά η μπάλα βρήκε στα πεσμένα κορμιά των αμυντικών κι έφυγε κόρνερ.

Απίστευτη απόκρουση στο 90'+1 έκανε ο Φερμπρούχεν σε κοντινό σουτ του Γιλμάζ, σε μία πραγματικά απίθανη ευκαιρία για την ομάδα του Μοντέλα. 


Διαιτητής: Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία)

Κίτρινες: Σίμονς, Ακέ, Φαν Ντάικ - Τοσούν

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντούμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (73' Φαν ντε Φεν), Σχάουτεν, Σίμονς (87' Ζίρκζι), Ρέιντερς (73' Φέερμαν), Μπερχβάϊν (46' Βέγκχορστ), Χάκπο, Ντεπάι (87' Φρίμπονγκ) 

ΤΟΥΡΚΙΑ (Βιντσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μουλντούρ (82' Τσελίκ), Ακαϊντίν (82' Τοσούν), Μπαρτακτσί, Καντιόγλου, Όζκαν (77' Γιοκουσλού), Αϊχάν (89' Κιλίτσου), Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου, Γιλντίζ (77' Ακτούρκογλου), Γκιουλέρ

Πρόκριση-Θρίλερ για την Αγγλία

H Αγγλία μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι πήρε το «εισιτήριο» για τους «4» του Euro 2024, επικρατώντας με 5-3 της Ελβετίας στο Ντίσελντορφ, έχοντας απόλυτη ευστοχία από την ασβεστένια βούλα κι ενώ ο Πίκφορντ είχε αποκρούσει την εκτέλεση του Ακάντζι. 

Πλέον, η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα περιμένει το νικητή του τελευταίου χρονικά προημιτελικού που ακολουθεί, μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας (22:00), προκειμένου να μάθει την αντίπαλό της στον μεγάλο ημιτελικό της 10ης Ιουλίου στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ.

Ένα από τα χειρότερα, ίσως το χειρότερο, πρώτα 45λεπτα που έχουν παιχτεί έως τώρα στο Euro 2024 ήταν αυτό του τρίτου χρονικά προημιτελικού ανάμεσα στην Αγγλία και στην Ελβετία.

Καμία κλασική ευκαιρία και φάσεις... με το σταγονόμετρο μπροστά από τις δύο εστίες, παιχνίδι χωρίς ρυθμό με το... «Γιάννη να φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη». Κάποιες ατομικές ενέργειες του Σάκα, ο οποίος «ταλαιπώρησε» τον Εμπισερ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Αγγλία στο διάστημα του πρώτου μέρους, απέναντι σε μία απογοητευτική σε σχέση με τα όσα μας είχε προσφέρει στα προηγούμενα παιχνίδια, Ελβετία.

Ένα σουτ του Ράις στο 15' από το ημικύκλιο της περιοχής με τη μπάλα να βρίσκεται στον Σερ και να απομακρύνεται στη συνέχεια από τον Βάρκγας κι άλλο ένα του Μέινου στο 18' με την ίδια κατάληξη ήταν όλες κι όλες οι πιο αξιόλογες επισκέψεις στην περιοχή του Ζόμερ.

Γκολ από το... πουθενά η Ελβετία, άμεση η απάντηση της Αγγλίας

Το σκηνικό στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε καθόλου, τουλάχιστον, μέχρι το 75ο λεπτό. Από κει και πέρα είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό ματς.

Όλα ξεκίνησαν 15 λεπτά πριν το 90', όταν η Ελβετία στη μοναδική φάση που έκανε στο ματς κατάφερε να πάρει το προβάδισμα με την κοντινή προβολή του Εμπολό μετά το γύρισμα του Εντόι και την αδυναμία του Στόουνς να απομακρύνει τη μπάλα.

Το 1-0 ανάγκασε τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ να προχωρήσει άμεσα σε τρεις αλλαγές κάνοντας την ομάδα του άκρως επιθετική.

Πέντε λεπτά μετά την ψυχρολουσία που δέχτηκαν οι Άγγλοι κατάφεραν να «επιστρέψουν». Ο Σάκα πήρε τη μπάλα έξω την περιοχή, την έφερε στο αριστερό του πόδι και με άπιαστο σουτ την έστειλε πρώτα στο δεξί δοκάρι και μετά στα δίχτυα του Ζόμερ για το 1-1.

Η Ελβετία τις ευκαιρίες στην παράταση

Η Αγγλία ήταν πιο «ζωντανή» στην παράταση και στο 95' έφτασε κοντά στο 2-1, αλλά ο Ζόμερ έκανε σπουδαία επέμβαση σε κόρνερ στο σουτ του Ράις. Νέα καλή στιγμή για τους Άγγλους στο 102', με τον γκολκίπερ της Ελβετίας να μπλοκάρει το αδύναμο σουτ του Μπέλιγχαμ μέσα από την περιοχή.

Ωστόσο, η ομάδα που έχασε τις μεγάλες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά του επιπλέον ημιώρου ήταν αυτή του Μουράτ Γιακίν. Αρχικά στο 118' με το δοκάρι του Σακίρι με το απευθείας κόρνερ που εκτέλεσε ο επιθετικός των Ελβετών κι ένα λεπτό μετά με το σουτ του Βίντμερ από κοντά, το οποίο έφυγε άουτ.

Τα πέναλτι

Πάλμερ: 1-0
Ακάντζι: Απόκρουση Πίκφορντ
Μπέλιγχαμ: 2-0
Σερ: 2-1
Σάκα: 3-1
Σακίρι: 3-2
Τόνεϊ: 4-2
Αμντούνι: 4-3
Αλεξάντερ-Αρνολντ: 5-3 


Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Κίτρινες: Κέιν - Σερ, Βίντμερ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78' Πάλμερ), Τρίπιερ (78' Έζε), Μέινου (78' Σο), Ράις, Σάκα, Μπέλιγχαμ, Κέιν (110' Τόνεϊ), Φόντεν (115' Αλεξάντερ-Αρνολντ) 

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Φρόιλερ (118' Σιέρο), Ρίντερ (64' Τσούμπερ), Τζάκα, Εμπισερ (118' Αμντούνι), Εντόι (98' Ζακάρια), Εμπολό (109' Σακίρι), Βάργκας (64' Βίντμερ)

 

  07 July, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα