Εuro 2024: Νίκη-πρόκριση της Ισπανίας-Ισοπαλίες για Σερβία και Αγγλία

  21 June, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Εuro 2024: Νίκη-πρόκριση της Ισπανίας-Ισοπαλίες για Σερβία και Αγγλία

Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση, η Ισπανία νίκησε 1-0 την Ιταλία στο Γκελζενκίρχεν και εξασφάλισε την πρώτη θέση του 2ου ομίλου στο EURO 2024.

Παρά το «φτωχό» σκορ, το οποίο μάλιστα διαμορφώθηκε από αυτογκόλ (Καλαφιόρι 55΄), το ματς ήταν μία 90λεπτη επίδειξη δύναμης και ανωτερότητας για την Ισπανία που προκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στους «16».

Καιταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο η Ισπανία, περιόρισε σε παθητικό ρόλο τους πρωταθλητές Ευρώπης, από την πρώτη στιγμή. Μόλις στα 90 δευτερόλεπτα παιχνιδιού ο Πέδρι με κεφαλιά από πολύ κοντά υποχρέωσε τον Ντοναρούμα σε δύσκολη απόκρουση. Στο 10΄ η «Ρόχα» έχασε κλασική ευκαιρία σε εξ επαφής κεφαλιά-άουτ του Γουϊλιαμς μετά από σέντρα του Μοράτα. Και στο 24΄ ήταν ξανά ο «Τζίτζο» Ντοναρούμα που σταμάτησε την προσπάθεια του Μοράτα από πλάγια θέση. 

Η στατιστική απεικόνιση του αγώνα στο τέλος του α΄ ημιχρόνου, αντικατοπτρίζει πλήρως τη μορφή του αγώνα. Στο 61-39 η κατοχή της μπάλας για την Ισπανία που είχε 9 τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις μίας των «ατζούρι», ένα σουτ χωρίς τύχη του Κιέζα στο 45+1΄.

Οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες για τους «ατζουρι» και πράγματι ο Σπαλέτι έριξε στο ματς άμεσα τους Κριστάντε, Καμπιάζο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κέντρου, ώστε να μην μεταφέρουν η Ισπανία τη μπάλα τόσο εύκολα ανάμεσα στις γραμμές. Όμως οι Ίβηρες δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι και στο 52΄ έχασαν νέα μεγάλη ευκαιρία όταν ο Πέδρι έκανε κακό τελείωμα στην ασίστ του Κουκουρέγια.
 
Εν τέλει ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι επιθετικοί των Ισπανών, το έκανε για... χάρη τους ένας Ιταλός αμυντικός Στο 55΄ από γύρισμα του Γουίλιαμς και απόκρουση του Ντοναρούμε, έγινε η κόντρα στα πόδια του Καλαφιόρι και κατέληξε στα δίχτυα. «Πικρό» το αυτογκόλ για οποιαδήποτε ομάδα, αλλά η «Ρόχα» άξιζε απόλυτα το προβάδισμα. Στο 58΄ ο Καμπιάζο έδιωξε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή στην κεφαλιά του Λε Νορμάντ ενώ η ισπανική επέλαση συνεχιζόταν αδιάκοπα. Αλλαγές ο Σπαλέτι μήπως αλλάξει τίποτα, δοκάρι η Ισπανία στο 71΄ σε κεραυνό του Νίκο Γουϊλιαμς! 

Το γεγονός ότι πλησιάζαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο και η «Σκουάντρα Ατζούρα» ήταν ακόμα μέσα στο ματς, από μόνο του αποτελούσε μαγική εικόνα. Δεν μπορούσε, όμως, να πετύχει κάτι καλύτερο και τώρα πλέον θα πρέπει να αποφύγει την ήττα από την Κροατία στην τελευταία αγωνιστική (24/6) για να μην επιστρέψει πρόωρα στη Ρώμη...


Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβένια)

Κίτρινες: Ρόδρι, Λε Νορμάντ, Καρβαχάλ - Ντοναρούμα, Κριστάντε

Οι συνθέσεις: 

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Φαμπιάν Ρουϊθ (90+4΄ Μερίνο), Ρόδρι, Πέδρι (71΄ Μπαένα), Γιαμάλ (71΄ Φεράν Τόρες), Μοράτα (78΄ Ογιαρθάμπαλ), Νίκο Γουϊλιαμς (78΄ Αγιόθε Πέρεθ)

ΙΤΑΛΙΑ (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46΄ Κριστάντε), Κιέζα (64΄ Τζακάνι), Φρατέζι (46΄ Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (82΄ Ρασπαντόι), Σκαμάκα (64΄ Ρετέγκουϊ)

* Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε με την έναρξη του αγώνα, στη μνήμη του πρώην γενικού γραμματέα της UEFA, Γκέρχαρντ Άιγκνερ. 
* Απών από το επόμενο ματς της Ισπανίας (με Αλβανία) θα είναι ο Ρόδρι που συμπλήρωσε δύο κίτρινες. 

Κόλλησαν στο Χ Αγγλία και Δανία

Με το σκορ που ξεκίνησε η 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου του Euro 2024, στο Σλοβενία-Σερβία (1-1), ολοκληρώθηκε και το δεύτερο ματς του γκρουπ, ανάμεσα στη Δανία και στην Αγγλία.

Το τελικό 1-1 (18΄ Κέιν - 34' Χιούλμαντ), βάσει της εικόνας του ματς αδικεί τους Σκανδιναβούς, που ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης που διεξήχθη στην Φρανκφούρτη, έχασαν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά όπως και στην πρεμιέρα απέναντι στη Σλοβενία περιορίστηκαν στην ισοπαλία και με 2 βαθμούς θα παίξουν τελικό πρόκρισης με τη Σερβία.

Με μία ακόμη μέτρια εμφάνιση, η Αγγλία πήρε αυτή την φορά ένα βαθμό και με το «τρίποντο» της πρεμιέρας απέναντι στη Σερβία (1-0), της αρκεί έστω και η ισοπαλία με τη Σλοβενία στο τελευταίο ματς για να προκριθούν στους «16» του τουρνουά.

Η πρώτη καλή φάση στο ματς σημειώθηκε στο 13' με τον Φόντεν να αποφεύγει δύο παίκτες της Δανίας, αλλά το τελείωμά του δεν ήταν καλό. 

Πέντε λεπτά μετά η Αγγλία πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον αρχηγό της Χάρι Κέιν να εκτελεί από πολύ κοντά, αφού είχε προηγηθεί η προσπάθεια του Κάιλ Γουόκερ από δεξιά και το κλέψιμο της μπάλας από τον Κρίστιανσεν.

Ο διεθνής άσος της Μπάγερν έχει σκοράρει, πλέον, πέντε γκολ με τα «Τρία Λιοντάρια» σε αγώνες της τελικής φάσης του Euro 2024. Τα προηγούμενα τέσσερα ήταν όλα στα νοκ-άουτ παιχνίδια, ενώ αυτό είναι το πρώτο του στη φάση των ομίλων!  

Αντέδρασε η Δανία με φοβερό γκολ

Μετά το γκολ που δέχτηκαν οι Σκανδιβανοί ανέλαβαν τα ηνία του ματς κι άρχισαν να πιέζουν τους Άγγλους. Κι αφού απείλησαν με μία-δύο μικροευκαιρίες στην περιοχή του Πίκφορντ, στο 34' έφτασαν στην ισοφάριση.

«Δράστης» του 1-1, ο 24χρονος μέσος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μόρτεν Χιούλμαντ με δυνατό ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή κι αφού η μπάλα βρήκε στο δεξί δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα.

Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, παρότι οι Αγγλοι επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν μετά το γκολ που δέχτηκαν.

Δοκάρι ο Φόντεν

Μπήκε δυνατά η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ στο δεύτερο ημίχρονο και πίεσε αρκετά στα πρώτα 15 λεπτά. Έχασε, μάλιστα, τεράστια ευκαιρία στο 56' με τον Φιλ Φόντεν να προηγηθεί ξανά, αλλά το αριστερό σουτ του σταρ της Μάντσεστερ Σίτι βρήκε στο αριστερό δοκάρι του Σμάιχελ κι έφυγε άουτ. 

Μετά το 60ό λεπτό και τις αλλαγές που έκανε ο Χιούλμπαντ, η Δανία ισορρόπησε το παιχνίδι και στο 67' απείλησε με το σουτ του Ντάμσγκααρντ, που βρήκε σε ετοιμότητα τον Πίκφορντ (έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις με την Αγγλία, καθώς έφτασε τις 21, ξεπερνώντας τον Πίτερ Σίλτον που είχε 20). 

Ο Σαουθγκέιτ «απάντησε» στο 69΄ τριπλή αλλαγή, βγάζοντας τους τρεις επιθετικούς του (Κέιν, Σάκα και Φόντεν) και περνώντας στο ματς τους Ουότκινς, Εζε και Μπόουεν.

Ο πρώτος, μάλιστα, από τις αλλαγές που έκανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «Τριών Λιονταριών», έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 71', όταν βρέθηκε από πλάγια στην περιοχή, πλάσαρε, αλλά ο Σμάιχελ απέκρουσε σε κόρνερ.

Από τρραγικά λάθη των αμυντικών της Αγγλίας, οι Σκανδιναβοί πλησίασαν δύο φορές στο γκολ στα τελευταία 10 λεπτά, αρχικά με την προβολή του Κρίστενσεν κι εν συνεχεία με το σουτ του Χόιμπιεργκ, με τη μπάλα να καταλήγει άουτ.  


Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Βέστεργκααρντ, Νόργκααρντ, Μάλε - Γκάλαχερ

Οι συνθέσεις:

ΔΑΝΙΑ (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Άντερσεν, Βέστεγκααρντ, Κρίστενσεν, Μάλε, Κρίστιανσεν (57' Μπα), Χόιμπιεργκ, Μόρτεν Χιούλμαντ (82' Νόργκααρντ), Έρικσεν (82' Σκοβ Όλσεν), Βιντ (57' Ντάμσγκααρντ), Χόιλουντ (67' Πόουλσεν)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκεΐ, Τρίπιερ, Άρνολντ (54' Γκάλαχερ), Ράις, Φόντεν (69' Μπόουεν), Σάκα (69' Έζε), Μπέλιγχαμ, Κέιν (69' Ουότκινς) 

Μοιρασιά για Σλοβενία και Σερβία

Ο Λούκα Γιόβιτς ήρθε ως από μηχανής Θεός στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων για να δώσει έναν ανέλπιστο βαθμό στη Σερβία ισοφαρίζοντας σε 1-1 την Σλοβενία, που είχε προηγηθεί με γκολ του Κάρνιτσνικ (69΄) στην «Αλιάντζ Αρένα» του Μονάχου.

Το αποτέλεσμα στο βαλκανικό ντέρμπι του 3ου ομίλου (2η αγωνιστική) άφησε ανικανοποίητες τις δύο ομάδες, αφού οι Σλοβένοι είδαν τους τρεις βαθμούς να χάνονται δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ενώ για τους «Πλάβι» ήταν ο πρώτος πόντος στη διοργάνωση μετά την ήττα από την Αγγλία στην πρεμιέρα και πλέον θα πρέπει να τα παίξουν όλα για όλα απέναντι στη Δανία.

Ένας αγώνας που είχε και... ελληνικό ενδιαφέρον, αφού με τους Σλοβένους ξεκίνησαν βασικοί οι παίκτες του Παναθηναϊκού Τσέριν, Σπόραρ, ενώ για τη Σερβία στο αρχικό σχήμα επιλέχθηκαν οι Α. Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Μλαντένοβιτς (Παναθηναϊκός), ο οποίος αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Γκατσίνοβιτς!

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού οι Σέρβοι είχαν μια ανούσια κατοχή της μπάλας, αλλά ήταν οι Σλοβένοι που απείλησαν πρώτοι σε δύο περιπτώσεις, με το σουτ του Τσέριν στο 4΄ και την προσπάθεια του Μλάκαρ στο 8΄ να βρίσκουν σε πλήρη ετοιμότητα τον Ραΐκοβιτς.

Οι Σέρβοι φάνηκαν στον αγώνα για πρώτη φορά στο 27΄, όταν ο Όμπλακ απέκρουσε σε δύο χρόνους την κεφαλιά του Βλάχοβιτς, ενώ στο 31΄ ο Τάντιτς εκτέλεσε κόρνερ και ο Μίτροβιτς απέτυχε για εκατοστά να βρει την μπάλα.

Η φάση του πρώτου ημιχρόνου καταγράφηκε στο 37ο λεπτό, με τον Έλσνικ να σουτάρει μέσα από την περιοχή τραντάζοντας το αριστερό δοκάρι των Σέρβων και τον Σέσκο στο ριμπάουντ να σπαταλά τεράστια ευκαιρία για τους Σλοβένους.

Οι παίκτες του Στοΐκοβιτς προσπάθησαν να ανεβάσουν την πίεση στο δεύτερο μέρος, ξεκίνησαν πιο επιθετικά και στο 47΄ ο Μίτροβιτς ανάγκασε τον Όμπλακ σε απόκρουση με τα πόδια για να κρατήσει το «μηδέν».

Το ξέσπασμά τους πάντως δεν είχε διάρκεια, κι έτσι αφού στο 59΄ ο Ραΐκοβιτς απέκρουσε με το ένα χέρι σουτ του Σέσκο δέκα λεπτά αργότερα (69΄), μετά τη σέντρα του Έλσνικ από τα αριστερά, ο Κάρνιτσνικ στο δεύτερο δοκάρι νίκησε τον τερματοφύλακα των Σέρβων για το 1-0.

Τρία λεπτά αργότερα (72΄) η Σερβία έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση, όταν ο Μίτροβιτς πλάσαρε στέλνοντας την μπάλα στην οριζόντια δοκό του Όμπλακ.

Το 1-0, σε συνδυασμό με τον βαθμό που είχε αποσπάσει απέναντι στη Δανία, ώθησε τη Σλοβενία να οπισθοχωρήσει προς διαφύλαξη των κεκτημένων. Οι Σέρβοι πήραν την κατοχή αλλά αδυνατούσαν εμφανώς να διαχειριστούν την πίεση και χωρίς καθαρό μυαλό δεν μπορούσαν να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Όμπλακ.

Μάλιστα, στο 79΄ ο Κάρνιτσνικ λίγο έλειψε να βρει και δεύτερο γκολ, αλλά το σουτ που επιχείρησε έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από την εστία του Ραΐκοβιτς. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων η Σερβία κέρδισε κόρνερ, ο τερματοφύλακας Ραΐκοβιτς κατέβηκε στην εστία του Όμπλακ αλλά το buzzer beater ανήκε στον Γιόβιτς, που ισοφάρισε με κεφαλιά εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ίστβαν Κόβακς (Ρουμανία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Γιάνζα, Βιπότνικ - Μλαντένοβιτς, Λούκιτς, Γκατσίνοβιτς, Γιόβιτς

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίας Κεκ): Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπίγιολ, Γιάνζα, Στογιάνοβιτς (76΄ Βέρμπιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (64΄ Στάνκοβιτς), Έλσνικ (90΄+1 Μπρέκαλο), Σπόραρ, Σέσκο (76΄ Βιπότινικ).

ΣΕΡΒΙΑ (Ντράγκαν Στοΐκοβιτς): Ραΐκοβιτς, Μιλένκοβιτς, Βελίκοβιτς, Πάβλοβιτς, Α. Ζίβκοβιτς (82΄ Μπιρμάντσεβιτς), Ίλιτς, Λούκιτς (64΄ Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς), Μλαντένοβιτς (46΄ Γκατσίνοβιτς), Τάντιτς (82΄ Σάμαρτζιτς), Βλάχοβιτς (64΄ Γιόβιτς), Μίτροβιτς.

 

  21 June, 2024 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα