Εuro 2021: Στα ημιτελικά Ισπανία και Ιταλία (ΗL)

  03 July, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Εuro 2021: Στα ημιτελικά Ισπανία και Ιταλία (ΗL)

Η Ελβετία προσπάθησε ξανά για το θαύμα και την ιστορική πρόκριση για πρώτη φορά στην τετράδα του Euro αλλά έπεσε πάνω στον Ουνάι Σιμόν. Ο Ισπανός γκολκίπερ, ο οποίος τόσο λοιδορήθηκε μετά το απίστευτο αυτογκόλ που δέχθηκε στο ματς με την Κροατία, αναδείχθηκε σε ήρωα για τους Φούριας Ρόχας καθώς στη διαδικασία των πέναλτι απέκρουσε δύο εκτελέσεις των Ελβετών, οι οποίοι δεν ήταν το ίδιο εύστοχοι με τον προημιτελικό απέναντι στη Γαλλία. Η Ισπανία επικράτησε 3-1 στα πέναλτι των μαχητικών Ελβετών, που άντεξαν στα 90' της κανονικής διάρκειας και στα 30' της παράτασης (1-1) μολονότι έπαιζαν και με παίκτη λιγότερο. Η Ισπανία επιστρέφει σε ημιτελικά Euro μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2012 και θα αναμετρηθεί στις 6 Ιουλίου (22.00) στο Λονδίνο με τον νικητή της αναμέτρησης του Βελγίου με την Ιταλία.

Ρεκόρ με αυτογκόλ σε Euro

Το παιχνίδι άρχισε ιδανικά για την Ισπανία που πήρε σημαντικό προβάδισμα προτού συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο. Μόλις στο 8' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Κόκε, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Αλμπα, ο οποίος με έναν «κεραυνό», κι αφού μεσολάβησε και το πόδι του Ζακάρια, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ελβετίας. Ο Ελβετός μέσος, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τιμωρημένο Τσάκα, εξελίχθηκε σε... μοιραίο για την ομάδα του καθώς χρεώθηκε το 1-0.

Μάλιστα αυτό ήταν το δέκατο αυτογκόλ που σημειώθηκε στο Euro 2020, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Σε όλα τα προηγούμενα Euro, από το 1960 μέχρι και το 2016, είχαν σημειωθεί συνολικά 9 αυτογκόλ!

Οι Ισπανοί διατήρησαν τον έλεγχο του ματς κρατώντας την απειλή των Ελβετών μακριά από την εστία τους τουλάχιστον για μία ώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελβετία άγγιξε το γκολ για πρώτη φορά στο 64' με τον Ζούμπερ, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Σιμόν που απέκρουσε. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στο 68', οπότε ο Πάου Τόρες και ο Λαπόρτ είχαν μια συνεργασία βγαλμένη από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. H μπάλα κατέληξε στον Φρόιλερ ο οποίος πάσαρε στον Σακίρι που σκόραρε το τρίτο του γκολ στο τουρνουά για το 1-1. 

Στο 77' η αριθμητική ισορροπία στο ματς διαταράχθηκε λόγω (υπερβολικής) αποβολής - με απευθείας κόκκινη - του Φρόιλερ. Μολονότι όμως οι Ελβετοί έμειναν με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο, άντεξαν στην πίεση των Ισπανών κι έστειλαν το ματς στην παράταση για δεύτερο σερί ματς, όπως συνέβη και με τη Γαλλία.

Στην παράταση η Ισπανία κυριάρχησε στο γήπεδο, δημιούργησε μεγάλες φάσεις με τον Μορένο στο 92', με τον Αλμπα στο 95', με τον Μορένο στο 101' και τον Οιαρθάμπαλ στο 104'. Ο Ζόμερ όμως ήταν ανίκητος έχοντας συνολικά εννέα επεμβάσεις στο ματς! Ουσιαστικά δικό του έργο ήταν η... επιβίωση της Ελβετίας στην παράταση.

Κι ύστερα ήρθαν τα πέναλτι... Εκεί, αυτή τη φορά, οι Ελβετοί ήταν άστοχοι, οι Ισπανοί είχαν Σιμόν και οι Φούριας Ρόχας πήραν την πρόκριση για την τετράδα του Euro 2020.

Τα πέναλτι

Μπουσκέτς - δοκάρι

Γκαβράνοβιτς 1-0

Ολμο 1-1

Σερ - απόκρουση Σιμόν

Ρόδρι - απόκρουση Ζόμερ

Ακάντζι - απόκρουση Σιμόν

Μορένο 1-2

Βάργκας - άουτ

Οιαρθάμπαλ 1-3

Ελβετία: Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Βίντμερ (100' Βίντμερ), Ζακάρια (101' Σερ), Φρόιλερ, Ζούμπερ (90+2' Φάσναχτ), Σακίρι (81' Σο), Σεφέροβιτς (82' Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (23' Βάργκας).

Ισπανία: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Λαπόρτ, Πάου Τόρες (113' Τιάγκο Αλκάνταρα), Άλμπα, Κόκε (90+2 Γιορέντε), Μπουσκέτς, Πέδρι (119' Ρόδρι), Σαράμπια (46' Ολμο), Μοράτα (54' Μορένο), Φεράν Τόρες (91' Οιαρθάμπαλ).

Φουριόζοι στην τετράδα οι Ιταλοί

Αυτή η Ιταλία δεν παίζει και δεν παίζεται... Το έχει δείξει από το πρώτο παιχνίδι της στο Euro 2020 και συνεχίζει ακάθεκτη. Με το ίδιο πάθος, την ίδια συνοχή, τα ίδια τρεξίματα, την ίδια προσήλωση στον στόχο, την ίδια αυταπάρνηση, μέχρις εσχάτων. Η διψασμένη ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι από το ξεκίνημα του τουρνουά πορεύεται στην ίδια σταθερά και δείχνει πιο σοβαρή και πιο αποφασισμένη από ποτέ για να φτάσει στον μεγάλο στόχο. Ηδη ξεπέρασε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, όπως ήταν το Βέλγιο, μια εξαιρετικά ταλαντούχα και γεμάτη αστέρια ομάδα, που φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Οι Ιταλοί απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι διαθέτουν μια φανέλα πολύ βαριά, επικράτησαν στον προημιτελικό 2-1 των... λούζερ, όπως αποδεικνύονται, Κόκκινων Διαβόλων και πήραν το εισιτήριο για τον ημιτελικό (6 Ιουλίου στις 22.00 στο Λονδίνο) όπου θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία σε μια επανάληψη του τελικού του 2012.

Προβάδισμα δύο τερμάτων οι Ιταλοί

Η Ιταλία έριξε γρήγορα την πρώτη προειδοποιητική βολή στο 14' σκοράροντας με τον Μπονούτσι, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Το Βέλγιο απάντησε με σπουδαία ευκαιρία του Ντε Μπρόινε αλλά ακόμη πιο σπουδαία επέμβαση του Ντοναρούμα, ο οποίος κράτησε όρθια την ομάδα του που με τη συμπλήρωση του ημίωρου βρήκε το γκολ. Στο 31' ο πεισματάρης Μπαρέλα κυνήγησε τη φάση, ντρίμπλαρε, σούταρε κι έγραψε το 1-0 για τη Σκουάντρα Ατζούρα.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης όταν στο 44' σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά με τον Ινσίνιε. Ο άσος της Νάπολι, κουβάλησε την μπάλα, απέφυγε τον Τίλεμανς και με φανταστικό φαλτσαριστό σουτ πέτυχε το 2-0 για τους Ιταλούς.

Δεν πρόλαβαν όμως οι Ατζούρι να χαρούν. Στο 45+2' ο Λουκάκου ευστόχησε από το σημείο του πέναλτι (το κέρδισε ο Ντοκού από τον Ντι Λορέντζο) αναπτερώνοντας το ηθικό και τις ελπίδες των Βέλγων που μείωσαν σε 2-1.

Το παιχνίδι απέκτησε ξανά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το Βέλγιο κυνήγησε μανιασμένα το γκολ της ισοφάρισης χάνοντας μάλιστα δύο απίθανες ευκαιρίες στο 61' με τον Λουκάκου και στο 70' ξανά με τον Λουκάκου και τον Τ. Αζάρ. Οσο όμως κι αν προσπάθησε η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, προσέκρουσε πάνω στο απροσπέλαστο ιταλικό τείχος που λειτούργησε αποτελεσματικά στην πίεση.

Βέλγιο: Κουρτουά, Αλντεβάιρελντ, Βερμάλεν, Βερτόνχεν, Μενιέ (70' Τσαντλί, 74' Πρατ), Τίλεμανς (70' Μέρτενς), Βίτσελ, Τ. Αζάρ, Ντοκού, Λουκάκου, Ντε Μπρόινε.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντζο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα (80' Εμερσον), Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι (74' Κριστάντε), Κιέζα, Ιμόμπιλε (74' Μπελότι), Ινσίνιε (78' Μπεράρντι).

 

  03 July, 2021 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ