Προχωρά η απόσταξη κρίσης
Θετικά τα νέα από τη συνάντηση των εκπροσώπων των αμπελουργών της Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στην Αθήνα.
Όπως είπε o πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ήδη δόθηκε εντολή στις Υπηρεσίες του Υπουργείου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόσταξη κρίσης!
Έτσι 30.000 τόνοι κρασιού από όλη την Ελλάδα θα μετατραπούν σε οινόπνευμα, το οποίο θα αγγίξει σε ποσότητα τους 6-7 χιλιάδες τόνους! Κι αυτό εκτός από τα αντισηπτικά, που θα πάνε για φαρμακευτική χρήση.
Το όφελος εκτιμάται ότι θα είναι διπλό, διότι τα χρήματα θα μείνουν στη χώρα, αφού το κράτος δεν θα πληρώσει για να εισάγει αυτά τα προϊόντα από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθούν και οι αμπελουργοί.
Το ποσό που θα δοθεί θα ξεκινά από 50-60 λεπτά το λίτρο, ανάλογα βεβαίως και την ποιότητα του οίνου: εάν είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή επιτραπέζιο
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης έθεσε επί τάπητος την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης των παραγωγών, ούτως ώστε οι τελευταίοι να κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμά τους.
Δηλαδή, να υπάρξει μία επιδότηση στις αγορές ζωοτροφών (για τους κτηνοτρόφους) και φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων για τους αμπελουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς.
“Όποιος παράγει θα πρέπει να ενισχύεται. Ο Υπουργός συμφώνησε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα πακέτο στήριξης για αυτές τις περιπτώσεις” δήλωσε στο Cretalive ο κ. Ιερωνυμάκης, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
“Θεωρώ ότι ο πρωτογενής τομέας βάλλεται από παντού και λόγω της παγκοσμιοποίησης, εκτός από τον κορωνοϊό. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, γι’ αυτό και χρειάζεται μία άλλου είδους πολιτική”.
Ακόμη, συμφωνήθηκε να γίνει πράσινος τρυγητός, με ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ, σε κάποιες ποικιλίες διάφορων περιοχών.
“Αυτό σημαίνει ότι ρίχνεις άγουρο το σταφύλι κάτω, πριν πάρει ζάχαρο”, εξήγησε ο κ. Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτό “θα δώσει μία ανακούφιση στις άλλες καλλιέργειες – είτε αφορά την επιτραπέζια χρήση, είτε αφορά τη σταφίδα”.
Έτσι , όπως είπε, με την ξεκούραση και την απελευθέρωση του κλάδου, “θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες και για τη σταφίδα και για το επιτραπέζιο”.
Για τους Κρητικούς κτηνοτρόφους, αναφέρθηκε ότι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. (γι' αυτό και είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυσή τους στην αγορά ζωοτροφών).
Αρχές Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρώπη για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και στα μέσα του ίδιου μήνα ίσως γίνει μία σύσκεψη στο Υπουργείο, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων
Δείτε επίσης
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
Σχετικά άρθρα
- Τι πρέπει να κάνουν το 2023 όσοι θέλουν να παράγουν τσίπουρο
- Αμπέλι: Πώς να προστατέψετε τα σταφύλια από τους εχθρούς της εποχής
- “Κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των αμπελουργών”
- Έρχεται “ζεστό” χρήμα για τους αμπελουργούς
- Την πρώτη αιρετή διοίκηση θα εκλέξει μέσα στον Μάρτιο η Ομάδα Αμπελουργών της Κρήτης.