Έρευνα: Το πόστό των Κρητικών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας
Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, το 30,6% του πληθυσμού της Κρήτης αντιμετωπίζει αδυναμία κάλυψης τριών ή περισσότερων από εννέα βασικών αναγκών
Μικρή άμβλυνση της φτώχειας καταγράφεται στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο τα εισοδήματα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2017 η ανισότητα, η φτώχεια και η υλική αποστέρηση αμβλύνονται στην Περιφέρεια Κρήτης και κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου, όμως συνεχίζουν να παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, η εισοδηματική φτώχεια στην Περιφέρεια Κρήτης αγγίζει το 14% και είναι χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας μας.
Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το 30,6% του πληθυσμού της Κρήτης αντιμετωπίζει αδυναμία κάλυψης τριών ή περισσότερων από εννέα βασικών αναγκών και υλικό αγαθών, ενώ σε επίπεδο χώρας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31,8%, ενώ η μέση τιμή στην Ε.Ε. είναι 12%.
Επιστήμονες παρουσίασαν αποτελέσματα των ερευνών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης σε σχετική ημερίδα στο Ηράκλειο με τίτλο «Συνθήκες διαβίωσης, διάγνωσης αναγκών και θύλακες αποστέρησης στην Κρήτη: Ευρήματα Έρευνας και προοπτικές Χωρικού Κοινωνικού Σχεδιασμού», όπου τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός του συστήματος κοινωνικής προστασίας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ομιλητές αναφέρθηκαν στις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών στην Κρήτη και όχι μόνο.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη ζητημάτων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Κρήτη προκειμένου να σχεδιαστούν χωρικές παρεμβάσεις κοινωνικής ανάπτυξης που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα, ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Αντιπρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία:
«Η ανισότητα μετρούμενη με τον δείκτη Gini μειώνεται κατά 11% και ή εισοδηματική φτώχεια κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (δηλαδή κατά 31%). Με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2020 (εισοδήματα του 2019) η εισοδηματική φτώχεια στην περιφέρεια της Κρήτης (14%) είναι χαμηλότερη από το σύνολο της χώρας (17,7%) και από τις χαμηλότερες μεταξύ των περιφερειών της χώρας.
Ο δείκτης όμως εισοδηματικής φτώχειας, που υπολογίζεται με βάση το διάμεσο εισόδημα κάθε έτους, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποτυπώσει τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού, ειδικότερα μετά από μία περίοδο ύφεσης με σημαντική μείωση των εισοδημάτων.
Έτσι πολύ υψηλή είναι η υλική αποστέρηση που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Κρήτης και της χώρας που κινείται σε σχεδόν τριπλάσιο επίπεδο από το αντίστοιχο μέσο για το σύνολο των χωρών της ΕΕ-27. Σύμφωνα με την έρευνα του 2020 υλική αποστέρηση, δηλαδή αδυναμία κάλυψης τριών ή περισσότερων από 9 προκαθορισμένες βασικές ανάγκες και αγαθά, αντιμετωπίζει το 30,6% του πληθυσμού της Κρήτης και το 31,8% του πληθυσμού της χώρας ενώ η μέση τιμή στην ΕΕ-17 είναι 12%.
Παρά τον θετικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της περιφέρειας την περίοδο αυτή, χειροτερεύει η συγκριτική θέση της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της ΕΕ ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα.
Η επίδραση των κοινωνικών μεταβιβάσεων στην άμβλυνση των ανισοτήτων είναι σχετικά χαμηλή και εξαντλείται σε αυτή των συντάξεων. Τα λοιπά κοινωνικά επιδόματα εκτός συντάξεων έχουν οριακή επίδραση».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εκπαίδευση: Αδυναμία στην κατανόηση και παραγωγή λόγου παρουσιάζουν οι μαθητές – Τι φταίει;
- Ποιες λέξεις περιέγραψαν καλύτερα για τους Έλληνες το 2024
- Έλληνες και πολιτική: Απογοήτευση στο ζενίθ, ενδιαφέρον στο ναδίρ – Πανευρωπαϊκή έρευνα
- Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το α’ 10μηνο του 2024
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2