Έρευνα: Οι νέοι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία - Ανησυχία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκή έρευνα, η εμπιστοσύνη των νέων στη δημοκρατία φαίνεται να υποχωρεί.
Μόνο το 57% των νέων ηλικίας 16-26 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν τη δημοκρατία ως το καλύτερο πολίτευμα.
Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα στην Πολωνία (48%), τη Γαλλία (51%) και την Ισπανία (52%), ενώ η Γερμανία καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο στήριξης (71%).
Ανησυχητικές τάσεις αυταρχισμού και ιδεολογική πόλωση
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους πέντε νέους (21%) θα δεχόταν αυταρχική διακυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, με το ποσοστό να φτάνει το 24% στην Ιταλία και το 23% σε Γαλλία, Ισπανία και Πολωνία.
Επιπλέον, 9% δηλώνουν αδιάφοροι για το πολίτευμα της χώρας τους, ενώ 14% δεν απαντούν ή δηλώνουν άγνοια.
Ο Θόρστεν Φάας, πολιτικός επιστήμονας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου που συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί: «Μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται δεξιά και αισθάνονται οικονομικά αποκλεισμένοι, η πίστη στη δημοκρατία περιορίζεται μόλις στο 33%».
Η έρευνα διεξήχθη από την YouGov για λογαριασμό του Ιδρύματος TUI, σε 6.700 νέους από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πολωνία, τον Απρίλιο και Μάιο του 2025.
Το 48% των ερωτηθέντων ανησυχεί ότι η δημοκρατία κινδυνεύει στη χώρα τους – το ποσοστό φτάνει το 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία δοκιμάζεται και η ακροδεξιά ενισχύεται, ειδικά μεταξύ των νέων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αμφισβήτηση από τη νέα γενιά
Η εικόνα για την παγκόσμια επιρροή της ΕΕ είναι επίσης απογοητευτική. Μόλις το 42% βλέπει την Ένωση ως έναν από τους τρεις πιο ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες, ενώ το 83% αναγνωρίζει τις ΗΠΑ, το 75% την Κίνα και το 57% τη Ρωσία ως κυρίαρχες δυνάμεις.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το ζήτημα της ΕΕ παραμένει επίκαιρο, το 50% θεωρεί την Ένωση σημαντική δύναμη, και 73% επιθυμούν επιστροφή της χώρας στην ΕΕ. Το 47% των νέων Ευρωπαίων επιθυμεί στενότερους δεσμούς ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ιδεολογική πόλωση μεγαλώνει και στους νέους, με αύξηση των δεξιών αυτοπροσδιορισμών στο 19% (από 14% το 2021). Η κεντροαριστερά και η αριστερά συγκεντρώνουν 32% και 33% αντίστοιχα, ενώ 16% δηλώνουν ιδεολογικά ουδέτεροι.
Φύλο και ιδεολογία παρουσιάζουν αποκλίσεις: Στη Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, περισσότερες γυναίκες δηλώνουν προοδευτικές, ενώ νέοι άνδρες σε Πολωνία και Ελλάδα στρέφονται περισσότερο προς συντηρητικές απόψεις.
Η στήριξη σε περιορισμούς στη μετανάστευση έχει αυξηθεί στο 38% (από 26% το 2021), ενώ μόνο 1 στους 3 θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να υπερισχύει της οικονομικής ανάπτυξης – πτώση από 44% το 2021.
Παρά τις κριτικές, οι περισσότεροι νέοι εξακολουθούν να θέλουν τη χώρα τους στην ΕΕ, αν και 39% θεωρούν την Ένωση ανεπαρκώς δημοκρατική και μόνο 6% πιστεύουν πως οι εθνικές κυβερνήσεις λειτουργούν αποτελεσματικά.
Το 53% κρίνει ότι η ΕΕ ασχολείται υπερβολικά με διαδικαστικά ζητήματα, και ζητά από την Ένωση να επικεντρωθεί στο κόστος ζωής, την άμυνα και τη στήριξη της οικονομίας.
Η Ελκε Χλαβάτσεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI, σχολίασε: «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που μας πρόσφερε ειρήνη και πρόοδο, αντιμετωπίζεται πια ως δυσκίνητο και απομακρυσμένο από τις ανάγκες των νέων».
Τέλος, οι νέοι στην Ελλάδα είναι εκείνοι που αισθάνονται την εντονότερη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ - στάση που οι αναλυτές αποδίδουν στο συλλογικό τραύμα της οικονομικής κρίσης και της επιβολής των μνημονίων.
Δείτε επίσης
- Λειψυδρία: Καμπανάκι και για τα υπόγεια ύδατα – Η χαρακτηριστική περίπτωση των Μοιρών
- Matala Beach Festival 2025: Πρεμιέρα για το κορυφαίο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Νότου
- Ο Π.Σ Τυμπακίου ευχαριστεί....
- Δήμος Φαιστού: Ανακοίνωση Για τους πληγέντες από τους σεισμούς του 2021
- «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Χρειαζόμαστε συντονισμό και πολιτική βούληση»