
Τέλος στα χειρόγραφα βιβλία εσόδων- εξόδων αναμένεται να μπει μετά το Πάσχα οπότε και θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία το σύστημα της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων.
Οι επαγγελματίες θα ενημερώνουν online το σύστημα για τα έσοδα και τα έξοδά τους.
Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών και στη συνέχεια οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία όσο και στο Τaxisnet.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άρχισε να στήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα χρησιμοποιούν οι επιτηδευματίες για να ενημερώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα βιβλία τους με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν κάθε μήνα.
Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα μπει φρένο στη φοροδιαφυγή αλλά και στα εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά. Αυτό θα φανεί στην πράξη το 2020, όταν τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι υποχρεωτικά για όλους.
Δείτε επίσης
- «Εξοικονομώ 2025»: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
- Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα Taxisnet -Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε
- Πάσχα 2025: Στα ύψη η τιμή του αρνιού - Πού διαμορφώνεται φέτος
- Σκέψεις για πλαφόν στα ενοίκια στην Κρήτη
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι εκπτώσεις και οι υποχρεώσεις