Ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου από την Κρήτη συμμετέχει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ-Μ. Συνεταιρισμών Μύρων Χιλετζάκης, δημιουργήθηκε προχθές με τη συμμετοχή στελεχών δημόσιων φορέων και οργανισμών που ανήκουν στο εν λόγω υπουργείο, προκειμένου να ασχοληθεί με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεργατικών σχημάτων.
«Θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στις οργανώσεις, ώστε να παίξουν όσο γίνεται πιο καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μετά και τις αλλαγές που επιδιώκουμε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», τόνισε στο neakriti.gr ο συνεταιριστής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.
Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στο τέλος του Απρίλη. Εκεί εστιάζεται και το ενδιαφέρον για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, στο πλαίσιο των 19 προτάσεων της ελληνικής πλευράς, αφού στη συνέχεια θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, οπότε δε θα είναι εφικτός αυτός ο στόχος.
Ο υπουργός τόνισε ότι η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του και πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον γ.γ. Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως αυτή της “ΔιαΝέοσις”, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για το τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και για την πορεία της προσπάθειας που γίνεται. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί οι ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα Πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης, η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων έκτασης κάτω των 100 στρεμμάτων από ελέγχους και κυρώσεις της αιρεσιμότητας, η δυνατότητα επιπλέον τροποποιήσεων των Σ.Σ. ΚΑΠ και η απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας.
Οι τρεις αλλαγές
Αναφερόμενος στις τρεις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας και επιδιώκει την υιοθέτησή τους, είπε ότι αυτές είναι:
- Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.
- Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.
- Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.
«Θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στις οργανώσεις, ώστε να παίξουν όσο γίνεται πιο καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μετά και τις αλλαγές που επιδιώκουμε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», σύμφωνα με τον Μ. Χιλετζάκη
Ο υπουργός τόνισε ότι, έστω και μία από αυτές τις προτάσεις να περάσει, θα είναι σημαντικό. Έκρουσε, ωστόσο, και πάλι τον “κώδωνα” του κινδύνου ότι, εάν δεν υιοθετηθεί η ευελιξία στη μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, τότε δε θα επιτευχθεί μέγιστη απορροφητικότητα για κάθε κράτος-μέλος.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο Λευτέρης Αυγενάκης εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην πορεία για ίδρυση αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων.
Για τους ελέγχους τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω «ακόμα και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σημείωσε ότι έχουν επεκταθεί στο μέλι και στο λάδι και ξεκινούν στο κρέας και στα αβγά. Ανήγγειλε, δε, την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕΑΣ με νόμο θα αποκτήσει θεσμοθετημένο ρόλο στους Οργανισμούς που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.
Στην αρχή της συνάντησης αντιπροσωπία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας ζήτησε από την ΕΘΕΑΣ να συμβάλλει στην επαναλειτουργία του μέτρου για παροχή δωρεάν τροφίμων στους Συλλόγους Πολυτέκνων. Την αντιπροσωπία αποτελούσαν η γραμματέας Δήμητρα Ινές-Αγγελή, ο ταμίας Γιάννης Πάχος και το μέλος του Δ.Σ. Ευδοξία Καρμπίλη. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, όσο και τα μέλη της Διοίκησης δέχτηκαν με προθυμία το αίτημα της ΑΣΠΕ και θα το διαβιβάσουν στα μέλη τους.
“Ζεστό” χρήμα μέσα στη Μεγαλοβδομάδα
Στο μεταξύ, όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr ο Μύρων Χιλετζάκης, «ο υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας ότι οι πληρωμές άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη και επομένως περιμένουμε “ζεστό” χρήμα μες στη Μεγαλοβδομάδα»...
Να υπενθυμίσουμε πως στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται οι συνδεδεμένες και τα οικολογικά σχήματα, καθώς και χρήματα του 2023 που δεν ενεργοποίησε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δείτε επίσης
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Δείτε πόσο κοστίζει στο χωράφι και πόσο πωλείται στο ράφι- Το «δρομολόγιο» της ακρίβειας