
Λήγει η "περίοδος χάριτος"
Τέλος στην «περίοδο χάριτος» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο, φέρνει η νέα χρονιά, καθώς στο πρώτο εξάμηνο θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Τα κλιμακωτά πρόστιμα θα είναι ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπήρξε από τους ιδιοκτήτες στην υποβολή των δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο καθυστερούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη της σχετική προθεσμίας, τόσο μεγαλύτερα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώσουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που καθυστερούν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αν θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.
Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, που τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώσουν τους επόμενους μήνες τα ακίνητά τους.
Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο της Κρήτης για 270.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις εμπρόθεσμης προσέλευσης των ιδιοκτητών μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το τι θα γίνει με τις πέντε συμβάσεις που έχουν μπλοκάρει εξαιτίας δικαστικών διενέξεων των αναδόχων. Αυτές οι πέντε συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης της χώρας.
Δείτε επίσης
- Σημαντικές αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα - Τι ισχύει πλέον
- Oι πληρωμές της νέας εβδομάδας
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS της τελευταίας στιγμής που πρέπει να γνωρίζετε
- ΑΔΕΔΥ: Οχι στην επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο από τον Υπουργό Οικονομικών Πιερρακάκη
- Αναδρομικά: «Ξεμπλοκάρει» το καλοκαίρι η πληρωμή για 70.000 συνταξιούχους
Σχετικά άρθρα
- Κτηματολόγιο: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για την κτηματογράφηση
- Κτηματολόγιο: Προθεσμία 40 ημερών για να μη χαθούν αδήλωτα ακίνητα
- Κτηματολόγιο: Η νέα “βίβλος” για τους ιδιοκτήτες
- Kτηματολογιό: Παράταση δηλώσων για το Ηράκλειο
- “Απαραίτητη η παράταση προσάρτησης στο Κτηματολόγιο για τους Δήμους της Μεσαράς,Μινώα,Βιαννου”