«Επιδημία» SMS απάτης: Πώς αρπάζουν προσωπικά δεδομένα και κωδικού

  20 March, 2024 ΑΡΘΡΑ
«Επιδημία» SMS απάτης: Πώς αρπάζουν προσωπικά δεδομένα και κωδικού

Όταν ακόμα και το ΔΝΤ πέφτει θύμα κυβερνοαπατεώνων, με την «επιμόλυνση» τουλάχιστον 11 e-mails του Οργανισμού, είναι προφανές πόσο εύκολα μπορούν να εξαπατηθούν οι απλοί πολίτες.

Παρά τις διαρκείς και επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από την Αστυνομία, από καταναλωτικές οργανώσεις, από τράπεζες και επιχειρήσεις, η αποστολή μηνυμάτων-μαϊμού έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι νεότερες έρευνες (Kaspersky) δείχνουν αύξηση κατά 40% αυτών των επιθέσεων, που βασικό στόχο έχουν την υφαρπαγή «ευαίσθητων» δεδομένων, όπως οι κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών.

«Προστατεύστε τώρα τα περιουσιακά σας στοιχεία με τον επαληθευτή NBG» λέει το μήνυμα που πήραν στο e-mail τους χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες, με τη σύσταση να ενεργοποιήσουν τον… Επαληθευτή της τράπεζας, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφαλή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το μήνυμα, που προφανώς δεν εστάλη ποτέ από την Εθνική Τράπεζα, είχε, μάλιστα και την… ψαρωτική ενημέρωση ότι πρόκειται για υποχρεωτική αναβάθμιση ασφαλείας, για την προστασία των κεφαλαίων του παραλήπτη.

Όσοι δεν έχουν λογαριασμό ή κάποιο επενδυτικό προϊόν στην Εθνική αγνόησαν το μήνυμα, αλλά από τους υπόλοιπους σίγουρα κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό να πατήσουν το σχετικό link. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο εξαπατηθείς να μεταφέρεται σε ιστοσελίδα-μαϊμού, με στόχο την υφαρπαγή κωδικών. Στις πιο «βαριές» περιπτώσεις, ο εξαπατηθείς «τσιμπάει» λογισμικό που του «τραβάει» πληροφορίες και κωδικούς χωρίς το θύμα να αντιλαμβάνεται ότι είναι εκτεθειμένος.


«Βροχή» πέφτουν και τα ηλεκτρονικά μηνύματα δήθεν από εταιρείες courier τα οποία αφορούν σε δέματα που υποτίθεται δεν μπορούν να παραδοθούν γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διεύθυνση του παραλήπτη.

Σε ένα τέτοιο μήνυμα, υποτίθεται από την UPS, υπάρχει μάλιστα και η… απειλή χρέωσης για την παραλαβή του δέματος, το οποίο έχει «κολλήσει» στο κέντρο διανομής, έτσι ώστε το υποψήφιο θύμα να πατήσει πιο εύκολα το link της απάτης.


Ανάλογο είναι το μήνυμα, υποτίθεται από τα ΕΛΤΑ Courier. Εδώ το «κίνητρο» για το υποψήφιο θύμα είναι ότι, αν δεν διορθώσει τη διεύθυνση του εντός 48 ωρών, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτημα νέας παράδοσης, ούτε θα μπορεί να ζητήσει τα έξοδα αποστολής. Και σε αυτή την περίπτωση αρκεί μια προσεκτική ματιά στο e-mail του αποστολέα για να διαπιστώσει κανείς ότι πρόκειται για απάτη.


Φυσικά, οι απάτες αυτού του είδους δεν είναι ελληνικό προνόμιο, καθώς πρόκειται κυρίως για διεθνή κυκλώματα.

Το Venmo είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές πληρωμών στον κόσμο. Το Venmo, που ανήκει στην PayPal, είναι ένας εύκολος τρόπος για να στέλνουν οι φίλοι τους χρήματα μπρος-πίσω. Χρησιμοποιείται, επίσης, από πολλές επιχειρήσεις και η λειτουργία κοινωνικού δικτύου της εφαρμογής προσθέτει μια άλλη διάσταση.

Το γ' τρίμηνο του 2023 η συνολική αξία των πληρωμών στην εφαρμογή ήταν 68 δισεκατομμύρια δολάρια, με ετήσια αύξηση 7%. Επιπλέον, σύμφωνα με το Statista, είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων εμπορικών σημάτων πληρωμών στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, είναι κατά κύριο λόγο ένα εμπορικό σήμα με επίκεντρο τις ΗΠΑ, με πάνω από το 97% των πελατών της (σχεδόν 63 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες) να προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια η Check Point έχει αναδείξει το πώς οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν το PayPal για σκοπούς phishing. Υπάρχουν δύο τύποι επιθέσεων που είναι δημοφιλείς: Η μία είναι μια τυπική παραποίηση της PayPal. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν προέρχεται από την PayPal, αλλά, αντίθετα, μοιάζει να προέρχεται. Η διεύθυνση αποστολέα και οι σύνδεσμοι είναι όλοι διαφορετικοί.

Ο άλλος τύπος προέρχεται στην πραγματικότητα από την PayPal. Οι χάκερ δημιουργούν λογαριασμούς στο PayPal και στέλνουν τιμολόγια απευθείας από το PayPal. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προέρχεται από την PayPal και τυχόν σύνδεσμοι προέρχονται από την PayPal. Η πληροφορία στην επίθεση είναι ότι το πλαίσιο υπομνημάτων προσφέρει έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσουν τα υποψήφια θύματα, με στόχο «ευαίσθητες» πληροφορίες για πιστωτικές κάρτες και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Τώρα, βλέπουμε παρόμοιες επιθέσεις που προέρχονται απευθείας από τη Venmo, που ανήκει στην PayPal. Αυτές οι επιθέσεις περιλαμβάνουν την αποστολή ειδοποιήσεων πληρωμής από το Venmo. Υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός απάτης που επισυνάπτεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον οποίο ο δράστης της απειλής θέλει να καλέσετε.

Για παράδειγμα, το e-mail ξεκινά ως ειδοποίηση, απευθείας από το Venmo, ότι ο τελικός χρήστης έχει καταβάλει 99,99 δολάρια στην Coinbase. Ο χρήστης θα παρατηρήσει ότι αυτό δεν είναι ακριβές και, όπως ελπίζει ο δράστης της απειλής, θα καλέσει τον αριθμό που αναγράφεται.

Αν ψάξετε στο Google αυτόν τον αριθμό, δεν εμφανίζεται τίποτα και δεν σχετίζεται με το Venmo, το PayPal ή το Coinbase. Ο χάκερ ελπίζει
ότι, όταν καλέσετε, θα επιβεβαιώσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες για να «αντιστρέψετε» τη χρέωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ή άλλες τραπεζικές πληροφορίες.

 

  20 March, 2024 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα