Επίδειξη  ξιφασκίας από την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς στο ΔΣ Γαλιάς

  30 November, 2017 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επίδειξη  ξιφασκίας από την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς στο ΔΣ Γαλιάς

Συνεχίζει και φέτος τις επιδείξεις ξιφασκίας σε σχολεία της Μεσαράς η Αθλητική Λέσχη Μεσαράς.

Στις επιδείξεις ξιφασκίας ο προπονητής κ. Δημήτρης Φουστανάκης με τέσσερις αθλήτριες ή αθλητές, αναλαμβάνουν να μυήσουν τους μαθητές στα μυστικά της ξιφασκίας, δείχνοντάς τους το άθλημα που έχει χαρίσει πλήθος διακρίσεων στη Μεσαρά. Να σημειωθεί ότι τα σχολεία έχουν ενημερωθεί από την Αθλητική Λέσχη Μεσαράς ότι υπάρχει ή όρεξη και η διάθεση από πλευράς των Ξιφομάχων για επίδειξη στα σχολεία, ενώ παρόμοια ενημέρωση έχει φτάσει στα σχολεία και από το Υπουργείο Παιδείας μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας. Ο τρόπος για να γνωρίσουν οι μαθητές την Ξιφασκία από κοντά, είναι απλός, αρκεί ένα αίτημα από το σχολείο στην Αθλητική Λέσχη Μεσαράς για τον προγραμματισμό της επίδειξης.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί επίδειξη στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου ενώ χθες επίδειξη πραγματοποιήθηκε και στη Γαλιά ενώ θα ακολουθήσουν επιδείξεις σε Πετροκεφάλι, Αγίους Δέκα αλλά και στην έδρα της Αθλητικής Λέσχης Μεσαράς στην Πόμπια.

Το «Ευχαριστώ» του Δημοτικού Σχολείου Γαλιάς

Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γαλιάς κ. Κώστας Αγριμάνης, σε ανακοίνωσή  του αναφέρει «Σήμερα είχαμε την τιμή να μας επισκεφτεί στο σχολείο μας η Σχολή Ξιφασκίας Μεσαράς με το Δάσκαλό της και με μαθητές της Σχολής. Έγιναν επιδείξεις ξιφασκίας στα παιδιά αλλά και τα ίδια τα παιδιά του σχολείου μας πήραν μέρος στο άθλημα.

Δυο λόγια για την Ξιφασκία:

Η οπλομαχία εμφανίστηκε στην σύγχρονη Ελλάδα μετά τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ως μάθημα στη Σχολή Ευελπίδων, με πρώτο οπλοδιδάσκαλο τον Γερμανό Φ. Μύλλερ. Σπουδαίος δάσκαλος επίσης, της Σχολής Ευελπίδων υπήρξε ο γυμναστής Ν. Πύργος, ο οποίος το 1872 δημοσίευσε ένα πλήρες σύγγραμμα με τίτλο «ΟΠΛΟΜΑΧΗΤΙΚΗ-Ξιφασκία-Σπαθασκία», στο οποίο αναλύονται τα μυστικά της παραδοσιακής οπλομαχητικής. Ο Ν. Πύργος μαζί με τον σύγχρονό του οπλοδιδάσκαλο Ηλιόπουλο, που διατηρούσε τότε ιδιωτική σχολή στην Αθήνα, πίσω από το σημερινό Δημαρχείο, έθεσαν τις βάσεις της Ελληνικής Οπλομαχίας.

.Η ξιφασκία είναι ένα σύγχρονο, σύνθετο άθλημα, που με τη σημερινή του μορφή έχει ιστορία πέντε περίπου αιώνων. Στις αρχές του 16 ου αιώνα εμφανίζονται στην Ευρώπη, οι πρώτες σχολές οπλομαχίας και τα πρώτα συγγράμματα από Ισπανούς, Ιταλούς και Γάλλους οπλοδιδασκάλους. Οι σχολές αυτές βασικό σκοπό είχαν να προετοιμάσουν τους ευγενείς, ώστε να μπορούν να προασπίσουν την τιμή τους κατά τις μονομαχίες και όχι για να λάβουν μέρος σε αγώνες. ΄Όμως αυτές θέσπισαν και εξέλιξαν με την πάροδο του χρόνου το σύγχρονο άθλημα.
Η αρχή όμως της τέχνης του να μάχεσαι με το ξίφος χάνεται στα βάθη των αιώνων4000 π.Χ Αναφορές για την ύπαρξη μαχών με ξίφη από τους Αιγυπτίους
2700 - 2200 π.Χ. Γραπτά στοιχεία που μιλούσαν για ξιφασκία από την Κίνα
1200 π.Χ. Παραστάσεις με οπλομάχους να αγωνίζονται, παρουσία διαιτητή και κριτών. Τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια υπήρχε η στρατιωτική τάξη που εκπαιδευόταν στα όπλα. Τα ξίφη της εποχής ήταν δίκοπα. Χαρακτηριστικές είναι οι μονομαχίες του Μενέλαου και του Πάρι καθώς και του ΄Εκτορα και του Αίαντα στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια. Τα ξίφη περιγράφονται από τον ΄Ομηρο, μεγάλα, μυτερά και μακριά.».

 

  30 November, 2017 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ