Έπιασε φωτιά το στήθος του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου!
Τη μοναδική περίπτωση ενός άνδρα του οποίου η θωρακική κοιλότητα έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης παρουσίασαν χειρουργοί στο φετινό Συνέδριο Euroanaesthesia (η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολόγων) που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες την ανάφλεξη προκάλεσε η διαφυγή οξυγόνου από ένα πνεύμονα του ασθενή που υπέστη ρήξη.
Η Δρ. Ruth Shaylor και οι συνεργάτες της από το Νοσοκομείο Austin της Αυστραλίας, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό, προειδοποίησαν ότι αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους των χειρουργικών γαζών σε περιβάλλοντα πλούσια σε οξυγόνο όπως το χειρουργείο όπου ο ηλεκτροκαυτηριασμός πραγματοποιείται με συσκευές που χρησιμοποιούν θερμότητα για να σταματήσουν την αιμορραγία.
Τον Αύγουστο του 2018, ένας 60χρονος άνδρας εισήχθη στο χειρουργείο για αντιμετώπιση ρήξης της αορτής – ρήξη του εσωτερικού τοιχώματος της αορτής με αποτέλεσμα την είσοδο του αίματος μέσα στο αορτικό τοίχωμα, μία κατάσταση, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Ο ασθενής είχε ιστορικό Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ενώ είχε υποβληθεί σε bypass στεφανιαίας αρτηρίας περίπου ένα χρόνο πριν το περιστατικό.
Όταν οι χειρουργοί ξεκίνησαν τη επέμβαση παρατήρησαν ότι ο δεξιός πνεύμονας του άνδρα είχε κολλήσει στο στέρνο και παρά τους προσεκτικούς χειρισμούς τους ο ασθενής υπέστη διάτρηση του πνευμονικού θύλακα κάτι που προκάλεσε διαφυγή αέρα. Για να αποφύγουν αναπνευστική δυσχέρεια αύξησαν τη ροή των αναισθητικών αερίων στα 10 λίτρα/λεπτό και το ποσοστό του παρεχόμενου οξυγόνου στο 100%.
Πολύ σύντομα μία σπίθα από τη συσκευή ηλεκτροκαυτηριασμού προκάλεσε ανάφλεξη στις χειρουργικές γάζες. Η φωτιά κατασβέστηκε αμέσως χωρίς ο ασθενής να τραυματιστεί και η επέμβαση συνεχίστηκε κανονικά με επιτυχή έκβαση.
«Ενώ υπάρχουν μόνο λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις φωτιάς στη θωρακική κοιλότητα, τρεις που αφορούν θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις και τρεις που αφορούν αορτοστεφανιαία παράκαμψη – σε όλες περιλαμβάνονται χειρουργικές γάζες, ηλεκτροκαυτηριασμός, αυξημένες συγκεντρώσεις οξυγόνου και ασθενείς με ΧΑΠ ή προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο», εξηγεί ο Δρ. Shaylor.
«Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη διαρκή ανάγκη για στρατηγικές προφύλαξης και γρήγορης αντίδρασης για την αποφυγή πιθανού τραυματισμού όταν πραγματοποιείται ηλεκτροκαυτηριασμός σε περιβάλλοντα πλούσια σε οξυγόνο. Χειρουργοί και αναισθησιολόγοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να ξεσπάσει φωτιά στο θώρακα αν καταστραφεί ο πνεύμονας ή διαφύγει αέρας από τον πνεύμονα για οποιοδήποτε λόγο και ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο», καταλήγει.
πηγή: ygeiamou.gr
Δείτε επίσης
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
- Ν.Ο.Τυμπακίου: Εθελοντικός καθαρισμός τηςπαραλίας του Κόκκινου Πύργου