Επανερχεται το θέμα με το βακτήριο Xylella στο Υπουργειο!
Την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων κατά την εισαγωγή φυτοειγιονομικού υλικού, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Xyllela fastidiosa στην Ελλάδα, θέτει εκ νέου με ερώτησή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Παρά το γεγονός ότι στη Ελλάδα δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα η παρουσία του παθογόνου Xylellafastidiosa, η διαπίστωση της παρουσίας του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χώρων της Ε.Ε καθώς και η πρόσφατη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς.
Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της EFSA, χαρακτηρίζει το βακτήριο της Xylella fastidiosa ως το πιο επιβλαβές παγκοσμίως για τα φυτά, ενώ επιβεβαιώνει ότι έως και σήμερα δεν υπάρχει τρόπος ριζικής αντιμετώπισης και εξάλειψής του στις καλλιέργειες που πλήττονται. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία και εξαπλώνεται σταδιακά κυρίως σε παράκτιες περιοχές της Ιταλίας, Γαλλίας Ισπανίας Πορτογαλίας, ενώ οι μελετητές του (EFSA) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το βακτήριο της Xylellafastidiosa έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην "πλειονότητα" των περιοχών της ΕΕ, με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες.
Ο κατάλογος των φυτών, εκτός της ελιάς, τα οποία διατρέχουν δυνάμει τον κίνδυνο να πληγούν από αυτό, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη. Επίσης, για την εξάλειψη του κινδύνου εισαγωγής και εξάπλωσης του βακτηρίου αυτού στις ελληνικές καλλιέργειες, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά τα μέτρα πρόληψης, αλλά και η αυξημένη ετοιμότητα και εντατικοποίηση των ελέγχων φυτών αλλά και εντόμων.
Ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa, κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν εγκατασταθεί θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα.
Λόγω της υψηλής οικονομικής, κοινωνικής αλλά και πολιτισμικής σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας, θωράκιση της χώρας απέναντι στο επικίνδυνο βακτήριο αποτελεί ως θέμα εθνικής σημασίας, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθεί αν έχουν ενταθεί οι έλεγχοι εισαγωγών φυτοειγιονομικού υλικού. Οι έλεγχοι αυτοί, αναμένεται να αποτρέψουν την εισαγωγή φυτωριακού υλικού, φυτών που έχουν χαρακτηριστεί ευπαθή στην Xyllela fastidiosa όπως ελιάς και αμπελιού, αλλά και κερασιάς, δαμασκηνιάς, αμυγδαλιάς αλλά και επίσης ευπαθών αρωματικών, καλλωπιστικών και δασικών ειδών όπως λεβάντα, πικροδάφνη, δενδρολίβανο, ακακία, και δρυ.
Τέλος ο κ. Βαρδάκης ζητά να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η ετοιμασία της μητρικής φυτείας κατηγορίας «προβασικό», η οποία θα αποτελέσει και την απαρχή της παραγωγής φυτοϋγειονομικά ελεγμένου ελληνικού πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και λειτουργίας κέντρου παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά (ΙΕΛΥΑ).
Δείτε επίσης
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Παρασύρης για τις καταστροφές στo Tυμπάκι: «Απαιτείται η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου Φαιστού»
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Mεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός Αντώνης Γρηγοράκης.
Σχετικά άρθρα
- Συνάντηση στο Δ Αρχανών-Αστερουσίων για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας
- Η Xylella και οι ζημιές των δισεκ. ευρώ
- Πως θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές στα λιόφυτα
- Ο δάκος κατέστρεψε το λάδι στην Κρήτη - Τι δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες
- Zητά μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης