Επαγγελματίες: Ποιοι θα διατηρήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ακόμη και αν έχουν χρέη στα Ταμεία

  21 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Επαγγελματίες: Ποιοι θα διατηρήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ακόμη και αν έχουν χρέη στα Ταμεία

Νομοθετική ρύθμιση έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες, η οποία και θα οριοθετήσει εξαιρέσεις, μεταξύ εκείνων των ελευθέρων επαγγελματιών που χάνουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη λόγω χρεών.

Ο e-ΕΦΚΑ «χτυπά καμπανάκι» σε όσους έχουν ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του, αφήνοντας ανεξόφλητες οφειλές. Αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν τις αποπληρώσουν τα χρέη τους, τότε θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, που τους παρέχει.

Με άλλα λόγια θα πάψει να τους καλύπτει τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων, όπως και για νοσηλεία. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως θα χάσουν το δικαίωμα για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, έχουν και ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις της νέας ρύθμισης

Πάντως προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά των ασφαλισμένων από μια τέτοια εξέλιξη το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική ρύθμιση: Συγκεκριμένα, θα καθοριστούν εξαιρέσεις στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα ανήλικα τέκνα των ελεύθερων επαγγελματιών (έμμεσα μέλη) τα οποία θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, ακόμη και εάν την χάσει ο γονέας.

Στις εξαιρέσεις θα ενταχθούν και όσοι δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές (πχ Θεσσαλία), αλλά και τα ΑμεΑ.

Σε κάθε περίπτωση, χιλιάδες μη μισθωτοί θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα από το περασμένο καλοκαίρι ασφαλιστική τους ικανότητα.

Εάν έχουν οφειλές, μη ρυθμισμένες, τότε θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης.

Ήδη στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων έχουν οφειλές, ώστε να ενημερωθούν και να σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις, βάσει της πάγιας ρύθμισης που ισχύει, τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ.

Έχει γίνει ξεκάθαρο άλλωστε σε κάθε τόνο πως από την τρέχουσα χρονιά, την ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να την έχουν μόνο οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν χρέη προς το ΚΕΑΟ και όλοι οι μη μισθωτοί που, παρόλο που έχουν οφειλές, τις έχουν ρυθμίσει.

Μάλιστα, το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυσε η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής ικανότητας, μόνο με την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο σκέλος της υγείας. Πλέον, οι μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν ή να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, από την 1η Μαρτίου, θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη: Ειδική μέριμνα θα υπάρξει όπως προαναφέρθηκε μόνον για τα ανήλικα τέκνα τους, τα ΑμεΑ, αλλά και τους επαγγελματίες στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Πως μπορούν να «τακτοποιηθούν» οι εκκρεμότητες

Υπολογίζεται πως πέρυσι, και με την ευνοϊκή διάταξη να ισχύει από την 1η Ιουνίου έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, έμειναν τελικά εκτός, περίπου 400.000 μη μισθωτοί, που είχαν και έχουν δικαίωμα για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ, με ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

Την περασμένη χρονιά, οι μη μισθωτοί, προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα έπρεπε να καταβάλλουν έστω το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχουν επιλέξει οι ίδιοι για το 2022.

Στην πράξη, και για τουλάχιστον το 90% των μη μισθωτών που επιλέγουν την 1η χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία, το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί, εάν επέλεγαν την καταβολή μόνο των εισφορών υγείας, ήταν 723,6 ευρώ, για ολόκληρο τον χρόνο.

Από φέτος όμως, πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά.

Έτσι, θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας μόνο στην περίπτωση που έχει καταβληθεί ή καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ), για το 2023.

Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.

 

  21 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα