Εντυπωσιακά υψηλές οι τιμές της βροχόπτωσης το Φλεβάρη στην Κρήτη!
Πλημμύρισε η Κρήτη φέτος τον Φλεβάρη-Τι μαρτυρούν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου
Με το τέλος του Φεβρουαρίου, ενδιαφέρον έχει να δούμε την κατανομή των βροχοπτώσεων στη χώρα, όπως προκύπτει από την ανάλυση 330 σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Όπως διακρίνεται από τον χάρτη, εντυπωσιακά υψηλές ήταν οι μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης στα ανατολικά και νότια της χώρας. Ενδεικτικές τιμές αναφέρονται στον χάρτη. Αντιθέτως πολύ χαμηλά ήταν τα ύψη βροχής στα δυτικά και βόρεια.
Η κατανομή αυτή οφείλεται κυρίως σε τρία διακριτά καιρικά γεγονότα:
1) Το τριήμερο 05-07 Φεβρουαρίου 2019 ισχυρή κακοκαιρία επηρέασε τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής αρχικά στην Μαγνησία και Εύβοια και αργότερα στη Δυτική Κρήτη.
2) Το πενθήμερο 13-17 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Χιόνη) ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη, οδήγησαν στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα πολύ θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη όταν παρασύρθηκε το όχημά τους από ορμητικά νερά χειμάρρου. Σημαντικά προβλήματα και ζημιές δημιούργησαν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Το συνολικό ύψος υετού στην Εύβοια και στην Κρήτη ξεπέρασε τα 400 mm, ενώ εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1 m.
3) Το τετραήμερο 23-26 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Ωκεανίς) εκ νέου ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη επηρέασαν τον καιρό της χώρας μας, με ισχυρές χιονοπτώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στο Πήλιο και στην Εύβοια και εμμονή πολύ θυελλωδών ανέμων για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Βαρομετρικό χαμηλό νότια της Κρήτης προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Κρήτη, φθάνοντας τοπικά συνολικά στα 600 mm, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι διαπιστώσαμε και δυστυχώς με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1.5-2 m.
Εν κατακλείδι, καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας δικτύων μετρήσεων με ικανοποιητική χωρική πυκνότητα, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια η μετεωρολογική κατάσταση και να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για την κατανόηση του φαινομένου, όσο και για τον μελλοντικό σχεδιασμό.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα