Ένοπλες Δυνάμεις: Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται – Κλείνουν στρατόπεδα, τι θα ισχύει με τη θητεία
Μεγάλες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη θητεία, στον εξοπλισμό που θα έχει ο στρατιώτης του Στρατού Ξηράς, στον αριθμό των λόχων και των διμοιριών αλλά και κλείσιμο στρατοπέδων προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εν συνεχεία θα προωθηθεί για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αποκαλύπτει μέρος των αλλαγών που θα έρθουν προς έγκριση.
Η ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, όπου ήταν προσκεκλημένος στο Γεύμα Εργασίας την Τετάρτη, έβγαλε πολλές ειδήσεις, σύμφωνα με το enikos.gr.
Μία πολύ σημαντική πτυχή της ομιλίας του έχει να κάνει με τον Στρατό Ξηράς και την επικείμενη αναδιάρθρωση, που ως πρόταση έχει ολοκληρωθεί και μένει πλέον να παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Βουλής 14 Νοεμβρίου και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.
«Παλιά ξέρετε -βλέπουμε τις ταινίες- οι στρατιώτες ο ένας δίπλα στον άλλον πολεμούσαν. Δεν γίνονται αυτά πια. Η παλιά Ομάδα, (Λόχος, Διμοιρία, Ομάδα για όσους είχαν πάει στο Ναυτικό) είχε οκτώ άτομα. Τώρα στους σύγχρονους στρατούς διαθέτει έξι. Και πώς είναι τα έξι; Απολύτως διασπαρμένα! Δεν μάχονται ποτέ κοντά. Όταν είναι κοντά είναι στόχοι, ο ένας δεν βλέπει τον άλλον. Ο διοικητής της Ομάδας και ο διοικητής της Διμοιρίας και ο διοικητής του Λόχου δεν έχουν οπτική επαφή» ανέφερε ο Ν. Δένδιας, δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που επέρχονται.
Όπως επεσήμανε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον ψηφιακό στρατιώτη του 21ου αιώνα, «ο οποίος χρειάζεται μια τελείως διαφορετική στολή, τελείως διαφορετικούς αισθητήρες και τελείως διαφορετικό σύστημα επικοινωνίας. Αυτό είναι από τα πράγματα που το ΕΛΚΑΚ καλείται να τρέξει. Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, για αυτό το πράγμα υπάρχει χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων. Όχι για το πρωτότυπο, για να μπορέσει να καλύψει την ανάγκη. Πάμε να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα τελείως διαφορετικό Στρατό. στο σύνολό του μηχανοκίνητο».
Νέα θητεία και εφεδρεία
Επικαλούμενος την πλούσια ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από τις πόλεις-κράτη, η Ελλάδα μαχόταν με τον στρατό των Πολιτών. Πολίτης και δικαίωμα ψήφου στην Αθηναϊκή Δημοκρατία είχε αυτός που μπορούσε να φέρει όπλα και να την υπερασπίζεται. Στην παράταξη με την ασπίδα ο στρατιώτης δεν προστάτευε τον εαυτό του, αλλά τον διπλανό του. Το ίδιο προστάτευε ο επόμενος.
Η λογική, λοιπόν- όπως την ανέπτυξε ο Ν. Δένδιας- του Στρατού ο οποίος αποτελείται από πολίτες είναι βασισμένη σε μία απλή λογική. «Η δυνητική μας απειλή έχει πληθυσμιακή αναλογία 1 προς 10, στο ΑΕΠ 1 προς 5, και επίσης εμείς έχουμε να υπερασπίσουμε 3.000 νησιά και μία ακτογραμμή περίπου στο μέγεθος της ακτογραμμής της Αφρικής. Δεν μπορούμε χωρίς στρατό πολιτών. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε επαγγελματικό στρατό για να μπορέσουμε να τα υπερασπίσουμε αυτά. Αλλά τι στρατό πολιτών; Όχι αυτόν που έχουμε σήμερα».
Σχετικά με τη νέα θητεία ανακοίνωσε την ενσωμάτωση «σκληρής εκπαίδευσης και επίσης με δυνατότητα να δίνουμε πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων που μας υποδεικνύει η αγορά, ώστε να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και χρήσιμοι μόλις φύγουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό το «χαμένος καιρός» στον Στρατό να ξεχαστεί. Να είναι υπηρεσία στην Πατρίδα και υπηρεσία στην εθνική οικονομία μετά».
Αλλαγές, όμως έρχονται και στον θεσμό της εφεδρείας, ο οποίος αντλεί σαν παράδειγμα οργάνωσης το φινλανδικό μοντέλο.
«Ο τρόπος που ενσωματώνεται η εφεδρεία στο ενεργό Στράτευμα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και θα αλλάξει τελείως. Πρέπει να πάμε αλλού. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα, να το καταλάβετε όλοι. Η πρόσκληση του στρατεύσιμου. Πώς γίνεται τώρα; Πάει ο αστυνομικός, χτυπάει την πόρτα: «Δένδιας; Μάλιστα». Και μου επιδίδει το Φύλλο. Αν δεν με βρει εμένα, το αφήνει. Έχω την εντύπωση ότι όλοι έχουμε κινητά τηλέφωνα, δεν έχουμε; Είναι τόσο δύσκολο να περάσουμε από την επίδοση βραχεία χειρί στη νέα εποχή; Εάν το Ισραήλ περίμενε να βγαίνουν οι αστυνομικοί να κυνηγάνε τους έφεδρους να τους δώσουν το Φύλλο, ο ισραηλινός στρατός δεν θα είχε επιστρατευτεί ακόμα σήμερα, 13 μήνες μετά. Πρέπει να αλλάξουμε» κατέληξε.
Κλείνουν στρατόπεδα
Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 831 στρατόπεδα, «περισσότερα κι από τις ΗΠΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του για την κατάσταση επάνδρωσης των μονάδων ανέφερε ότι κάποιες μονάδες αιχμής μας έχουν πληρότητες της τάξεως του 27%!
«Έχετε τη εντύπωση ότι μία μονάδα με 27% πληρότητα είναι μία αξιόμαχη μονάδα; Είναι μία μονάδα που μπορεί να πάρει εφέδρους και να τους χρησιμοποιήσει; Το 27% σημαίνει απλώς φυλάω σκοπιές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Και υπάρχει και η γραμματεία για να υποστηρίζει τον Διοικητή της Μονάδας» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι βάσει του νέου σχεδίου σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχουν φτάσει στο 70% πληρότητα. Θα μειωθούν κατά 132 τα στρατόπεδα συγχωνεύοντας μονάδες, «αλλάζοντας αντίληψη, αλλάζοντας σύνθεση ταγμάτων, αλλάζοντας οπλισμό, εντάσσοντας μέσα στον οπλισμό τα drones, τα αντι-drones, τη δυνατότητα να δούμε πέρα από τον ορίζοντα».
«Όλα αυτά έχουν σημασία μόνο υπό μία προϋπόθεση: ότι θα αλλάξουμε κουλτούρα. Θα πάψει να είναι μία αντίληψη του «αποφασίζω και διατάσσω» από πάνω προς τα κάτω, και θα γίνει μία αντίληψη μεταρρύθμισης, στην οποία το εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε θα προσφέρει ιδέες και λύσεις» επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας πώς «αν αυτά τα ακολουθήσουμε, ελπίζω και πιστεύω ότι το 2030 θα έχουμε -εδώ θα επαναλάβω κάτι που είπε ο Πρωθυπουργός- τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις που η Πατρίδα είχε στην Ιστορία της και άρα θα παρέχουν στον Έλληνα πολίτη και στην ελληνική κοινωνία το αγαθό της ασφάλειας στο υψηλότατο επίπεδο».
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων – Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
- Θερμότερος του κανονικού ο φετινός Ιανουάριος - Τα σενάρια των μετεωρολόγων
- Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
- Καταστήματα: Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο- Πώς θα λειτουργήσουν
- Σε σταυροδρόμι η ΕΕ – Ένα μονοπάτι προς την ειρήνη και ένα σχέδιο που τη βάζει στον πόλεμο