Ενεργειακή κλάση οικιακών συσκευών – Δείτε και τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές

  21 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ενεργειακή κλάση οικιακών συσκευών – Δείτε και τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να υπάρχει ένας τρόπος οι καταναλωτές να λαμβάνουν με απλό και ακριβή τρόπο πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων, καθιέρωσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών.

Στην ουσία πρόκειται για μία «ετικέτα» μέσω της οποίας γνωστοποιείται η ενεργειακή κλάση των συσκευών και μας βοηθά στην επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Τη χρονιά που μας πέρασε έκανε την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών

Πλέον, τα προϊόντα κατατάσσονται σε μία απλούστερη κλίμακα, με επίπεδα από το A έως το G. Αντίστοιχα, αυτά τα επίπεδα συνδυάζονται με επτά χρώματα. Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (σκούρο πράσινο) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινο) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ετσι, λοιπόν, κάθε συσκευή που ανήκει σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, όπως πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, τηλεοράσεις και οθόνες, ψυγεία, καταψύκτες, λαμπτήρες, συντηρητές κρασιών πρέπει να βαθμολογείται στο πλαίσιο μίας κλίμακας επτά βαθμίδων A-G όπου A είναι η βέλτιστη κλάση και G η χαμηλότερη.

Αυστηρότερα πρότυπα

Στις νέες σημάνσεις, που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2021, η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων.

Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα λήψης άμεσα συμπληρωματικών πληροφοριών για το προϊόν μέσω ενός κωδικού QR (που εμφανίζεται στην ετικέτα), η σάρωση του οποίου οδηγεί στην EPREL, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση.

Στις νέες ετικέτες έχει διατηρηθεί η ύπαρξη εικονιδίων τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συσκευή (π.χ. για τη χωρητικότητα, τις διαστάσεις, τη στάθμη θορύβου κ.λπ.), καθώς και την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετρημένη σε κιλοβατώρες ανά έτος.

Γιατί έγιναν οι αλλαγές

Οι αλλαγές επιβλήθηκαν γιατί η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική. Οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις κρίθηκε ότι μπέρδευαν τους καταναλωτές και τους δυσκόλευαν να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.

Επιπλέον, με τη νέα σήμανση ενθαρρύνονται οι κατασκευαστές να παράγουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

 

Οι πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές:

1.Συσκευές σε αναμονή

Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα.

2.Πιστολάκι μαλλιών

Το πιστολάκι μαλλιών είναι από τις συσκευές εκείνες που αυξάνουν αρκετά τους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόκειται για μία συσκευή ιδιαιτέρως ενεργοβόρα η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα. Η περιορισμένη χρήση του θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα.

3.Αφυγραντήρας

Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει ένας αφυγραντήρας εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο στο οποίο έχετε τοποθετήσει την συσκευή.

4.Φούρνος

Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. Γι αυτό καλό είναι όταν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία ψηστιέρα ή μια τοστιέρα για το ψήσιμο ενός τροφίμου να μην επιλέγετε τον φούρνο.

5.Ψυγείο

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που λειτουργεί όλο το 24ωρο όσο πιο παλιό είναι τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει.

Η καλή συντήρηση του, η απόψυξη της κατάψυξης αλλά και το να μην το φορτώνεται υπερβολικά θα βοηθήσουν στην μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος. Επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι να μην ανοιγοκλείνετε πολλές φορές το ψυγείο, καθώς την στιγμή που προσπαθεί να «ξαναπιάσει» θερμοκρασία, καταναλώνει και περισσότερη ενέργεια. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αλλάξετε το ψυγείο με ένα νεότερης γενιάς για χαμηλότερη κατανάλωση.

6.Κλιματιστικό

Το κλιματιστικό είναι μία συσκευή η οποία καίει πολύ ρεύμα, ειδικά το καλοκαίρι, παρ' όλο που κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία. Ωστόσο θα πρέπει να είναι ρυθμισμένες σε σωστές θερμοκρασίες, προκειμένου να είναι αποδοτικά. Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.

7.Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του, αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα, πρέπει να μειώσετε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα και να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους.

 

  21 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα