Ενας υδροσίφωνας έκανε την εμφάνιση του (βίντεο)

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΑΡΘΡΑ
Ενας υδροσίφωνας έκανε την εμφάνιση του (βίντεο)

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό. Πολλοί υδροσίφωνες έχουν αναφερθεί σε λίμνες και ποτάμια

Ενας τέτοιος καταγράφηκε στον Κουτσουρα, στο Λασίθι από το Cretaweather.gr

Οι υδροσίφωνες (Waterspout) είναι στροβιλιζόμενες δίνες αέρα σε επαφή με το έδαφος οι οποίες "κρέμονται" κάτω από κυρίως καταιγιδοφόρα νέφη προκαλώντας υλικές ζημιές ή ακόμα απειλώντας και ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα τους. Οι στροβιλιζόμενες αέριες δίνες όταν συμβαίνουν στην ξηρά αποκαλούνται ανεμοστρόβιλοι(Tornado).

Ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Alfred Wegener ήταν από τους πρώτους ο οποίος ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη. Κατά την Μετεωρολογία,σίφωνας είναι μια βίαιη στροβιλιζόμενη στήλη αέρα σε επαφή με το έδαφος, είτε κρέμεται από σωρειτόμορφο νέφος είτε βρίσκεται κάτω από σωρειτόμορφο νέφος και συχνά (αλλά όχι πάντα) ορατό ως νέφος χωνί.
Αποτελεί ένα ισχυρό φαινόμενο με διάρκεια λίγων λεπτών αλλά με καταστροφικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Έχουν από καιρό αναγνωριστεί ως σοβαρός θαλάσσιος κίνδυνος. 

Οι ισχυροί υδροσίφωνες είναι μία απειλή για τα σκάφη(αέρα&ξηράς) και τους κολυμβητές. Εάν ποτέ τους συναντήσετε πρέπει να κρατήσετε μια σημαντική απόσταση από αυτά τα φαινόμενα και να είστε πάντα σε εγρήγορση μέσα από τα δελτία καιρού. 

 

mesaralive.gr  17 July, 2018 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα