Ενας θάλαμος αποσυμπίεσης για ολόκληρη την Κρήτη

vianntika.gr  01 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ενας θάλαμος αποσυμπίεσης για ολόκληρη την Κρήτη

Η Κρήτη, ένα νησί με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, με τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού και με συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και όμως πάσχει στο πιο βασικό σημείο.

Δεν πληροί τις υποδομές για να καλύψει τα περιστατικά με θύματα είτε ιδιώτες δύτες, είτε δύτες των ενόπλων δυνάμεων, αφού σε ολόκληρο το νησί, υπαρχει μονάχα ένας θάλαμος αποσυμπίεσης.

Μιλάμε φυσικά για το θάλαμο αποσυμπίεσης που υπαρχει στο Ναυτικό Νοσοκομείο στη Σούδα, που είναι ο μοναδικός στην Κρήτη αλλά και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος για το εξειδικευμένο προσωπικό του νοσοκομείου είναι να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες που μπορεί να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι Ενοπλες Δυνάμεις των άλλων χωρών που μπορεί να κάνουν ασκήσεις στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα εξυπηρετουνται και όλα τα άλλα περιστατικά με θύματα δύτες που καταγράφονται στο νησί.

Μιλάμε για πολίτες δηλαδή που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και να χρειαστούν ένα θάλαμο αποσυμπίεσης μόνο στη Σούδα!.
 
Έτσι αν κάτι συμβεί σε έναν δύτη στο Λασίθι για παράδειγμα όπου υπαρχουν καταδυτικά πάρκα, ο τραυματίας θα πρέπει να μεταφερθεί από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Πρέπει να ταξιδέψει δηλαδή για τρεις ώρες, μέχρι να μεταφερθεί στο θάλαμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας του και την αντιμετώπιση του προβληματος

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει επισημανθεί από πολλούς τοπικούς φορείς και επιστήμονες του νησιού, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να υπαρξει κάποια λύση. Αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης; Υπάρχει γραφειοκρατία; Δεν υπάρχει σχεδιασμός;

Τα σενάρια και οι δικαιολογίες πολλές. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: οι τραυματισμοί στις καταδύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο, μιας και μιλάμε για ένα extreme άθλημα, την ώρα που τα ατυχήματα την ώρα των καταδύσεων είναι συχνά.

Για αυτό και μέσα από έναν σχεδιασμό που πρέπει να εκπονηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές Αρχές είναι ανάγκη να υπαρξει αντιμετώπιση και του συγκεκριμένου προβληματος. Καθώς δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγο για την προώθηση και την προβολη των υποβρύχιων πάρκων, χωρίς να πληρούνται και όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των καταδυτών. 

 

vianntika.gr  01 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα