“Εμβληματική δράση η επιδημιολογική μελέτη για τον κορoνοϊό”

  16 April, 2020 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
“Εμβληματική δράση η επιδημιολογική μελέτη για τον κορoνοϊό”

"Νομίζω οτι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων και αγωγών"

"Για μια εμβληματική δράση"  αναφορικά με την επιδημιολογική μελέτη για την πανδημία του κορωνοϊού και όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγω ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας το πρωί της Μ. Πέμπτης στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, η δράση αφορά εκτεταμένες μελέτες ανίχνευσης του ίου, τα λεγόμενα τεστ, για τα οποία δήλωσε οτι είναι "Πολύ σημαντικό ειδικά στη φάση που θα προσπαθήσουμε να βγούμε από τους περιορισμούς θα πρέπει να μπορούμε να ιχνηλατούμε τα περιστατικά, την διάδοση του ίου στον πληθυσμό, έτσι ώστε να λαμβάνουμε έγκαιρα τα μέτρα ώστε να μπορέσει και η οικονομία να πάρει μπρος αλλά και να βγούμε από τους περιορισμούς" είπε ο  ερευνητής  και συνέχισε λέγοντας οτι" εκτός από τα μοριακά τεστ, ένα μεγάλο τμήμα της μελέτης, αφορά την ανάλυση γενετικού υλικού του ίδιου του ιού, αλλά και και ανάλυση υλικού ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον ιό. Θα μπορέσουμε να βρούμε αν υπάρχει συσχέτιση στην βαρύτητα της νόσου και στη γενετική σύσταση του ασθενή ακόμα και  τη γενετική προδιάθεση αν κάποιος είναι πιο ευάλωτο στην μόλυνση από τον ιό, ώστε να λαμβάνουμε άμεσα προσταστευτικά μετρα,  αναλύοντας ποια στελέχη υπάρχουν στην χώρα, ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία έχουμε τρία".

Την ίδια ώρα ερωτηθείς για την έρευνα του Harvard σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τα επόμενα δύο χρόνια  ο ίδιος σημείωσε ότι "όταν δεν υπάρχει το εμβόλιο δεν έχουμε τρόπο προστασίας από τον ιό ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός και δεν υπάρχει και φάρμακο ακόμα ειδικό για αυτό τον ιό. Απουσία αυτών των δύο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στην διαχείριση πως θα βγούμε  από τα περιοριστικά μετρά αλλά και στην παρακολούθηση πως διαδίδεται ο ιός στον πληθυσμό".

Παράλληλα για την ανοσία στον πληθυσμό ο κ.Ταβερναράκης είπε πως " δεν γνωρίζουμε πολλά για το θέμα της ανοσίας και όταν δεν γνωρίζουμε δυο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Να μελετήσουμε την απειλή και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση χαλάρωσης των μέτρων".

Για το εμβόλιο και τα φάρκαμα κατά του κορωνοιού ο Πρόερδος του ΙΤΕ είπε οτι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ότι μπορεί να υπάρξει το εμβόλιο ακόμα και μέσα στην χρονιά αφού η κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως είναι πρωτόγνωρη.  "Νομίζω οτι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη θεραπευτικών εμβολίων και αγωγών. Η επιστημονική κοινότητα  σε παγκόσμιο επίπεδο έχει κινητοποιηθει με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν" τονίζοντας μάλιστα ότι και στην Ελλάδα υπάρχει κινητοποίηση της ερευνητικής κοινότητας.  

 

  16 April, 2020 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ