Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία έρευνάς της για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών για το 2022 που αφορούν στα εισοδήματα του 2021.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας το 5,2% των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε πως είναι πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του, ενώ καθόλου ικανοποιημένο το 1,1%. Παράλληλα, πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του είπε πως είναι το 56,8%.
Αναλυτικά:
Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, το 5,7% είπε πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο ανέφερε το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) είπε καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ήταν σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δήλωσε το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.
Πολύ ικανοποιημένο από τη χρήση του χρόνου του δήλωσε το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δήλωσε το 59%. Το 1,5% επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.
Το 17,1% ανέφερε ότι ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανήλθαν σε 14,1% και 17,8%. Το 55,1% είπε ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανήλθαν αντίστοιχα σε 47,8% και 56,8%. Το 3,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε πως , κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4εβδομάδων, δεν αισθανόταν καθόλου ευτυχισμένο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανήλθαν σε 5% και 3,1%.
Το 88,2% δήλωσε ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω είπε- «συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο / απομονωμένο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανήλθε , αντίστοιχα, σε 19,2% και 11,8%.
Κοινωνική και πολιτιστική συμμετοχή
Το 20,8% είπε ότι πήγε στον κινηματογράφο κατά τους τελευταίους 12 μήνες έως 3 φορές, ενώ το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερες από 3 φορές. Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι είδε ταινίες στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο ή αλλού, ενώ λόγω της πανδημίας το 12%. Το 22,7% δήλωσε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία παραστάσεις όπως θέατρο, όπερα, συναυλία κ.λπ. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 13,9%.
Το 15,2% είπε ότι επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού, όπως μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες κ.ά. έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 2,7% επισκέφτηκε τέτοιου είδους χώρους περισσότερες από 3 φορές. Το 42,8% δεν επισκέφτηκε χώρους πολιτισμού διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 12,1%.
Το 11,1% ανέφερε ότι παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών οργανώσεων έως 3 φορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 5% παρακολούθησε τέτοιου είδους εκδηλώσεις περισσότερες από 3 φορές. Το 47,6% δεν παρακολούθησε με φυσική παρουσία αθλητικές εκδηλώσεις διότι δεν τους ενδιαφέρει, ενώ λόγω της πανδημίας το 8,5%.
Το 7% του πληθυσμού δήλωσε ότι εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα, όπως μουσική/παίξιμο μουσικών οργάνων, τραγούδι, χορό θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική, χειροτεχνίες, χαρακτική, συγγραφή ποιημάτων κ.λπ., το 9,3% κάθε εβδομάδα, αλλά όχι κάθε ημέρα, ενώ το 62,2% δεν εξασκεί καμία δραστηριότητα.
Το 30,7% του πληθυσμού δήλωσε ότι διάβασε 1 έως 4 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το 7,8% διάβασε 5 έως 9 βιβλία και το 4,5% τουλάχιστον 10 βιβλία. Το 9,8% δεν διάβασε βιβλία γιατί δεν έχει χρόνο ενώ, δεν τους ενδιαφέρει ή δεν τους αρέσει το 41,1%.
Ενώ το 25% δήλωσε ότι συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,3% ποτέ. Το 30,2% συναντιέται καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 1,5% ποτέ. Το 44% δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με συγγενείς του, ενώ το 1,2% ποτέ. Το 45,7% επικοινωνεί καθημερινά με τους φίλους του, ενώ το 2% ποτέ. Το 7,4% δήλωσε ότι συμμετέχει εθελοντικά σε επίσημες κοινωνικές δραστηριότητες, σε άτυπες κοινωνικές οργανώσεις το 6%, ενώ ενεργή πολιτική δραστηριότητα έχουν το 6,3%.
Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας
Η έρευνα κατέγραψε τη συχνότητα κατανάλωσης φρούτων (φρέσκων, κονσερβοποιημένων, αποξηραμένων ή και κατεψυγμένων) στη διάρκεια μίας τυπικής εβδομάδας, οπουδήποτε (στο σπίτι, στο εστιατόριο, κ.λπ.). Δεν περιλαμβάνονται οι χυμοί φρούτων.
Καταγράφηκε, επίσης, η συχνότητα κατανάλωσης λαχανικών και σαλατών, φρέσκων, κατεψυγμένων, αποξηραμένων ή κονσερβοποιημένων. Περιλαμβάνονται τα όσπρια ενώ οι πατάτες, ως υδατάνθρακες, ανήκουν στην τροφική ομάδα του ψωμιού και των δημητριακών και δεν συμπεριλαμβάνονται. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι χυμοί λαχανικών.
Περίπου 4 στους 10 (41,1%) ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνουν φρούτα καθημερινά, ενώ ποσοστό 0,7% δεν καταναλώνει καθόλου.
Περισσότεροι από 4 στους 10 (46,9%) ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνουν λαχανικά ή σαλάτες καθημερινά, ενώ ποσοστό 0,5% δεν καταναλώνει καθόλου. Στο Γράφημα 19 που ακολουθεί περιγράφεται πόσο συχνή ήταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Για το κάπνισμα
Με την έρευνα συλλέγονται πληροφορίες αναφορικά με τις καπνιστικές συνήθειες του πληθυσμού στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Στα αποτελέσματα που παρατίθενται ακολούθως περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Το 24,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω καπνίζει καθημερινά
Το 1,9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω καπνίζει μερικές φορές την εβδομάδα
Το 1,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω καπνίζει μερικές φορές το μήνα
Το 1,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω καπνίζει μερικές φορές το χρόνο
Το 71,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν κάπνισε καθόλου.
Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται ως προς το φύλο στα ποσοστά του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω που καπνίζουν. Συγκεκριμένα, καπνίζουν καθημερινά:
περίπου 3 στους 10 (30,4%) άνδρες ηλικίας 16 ετών και άνω και
λιγότερες από 2 στις 10 (18,4%) γυναίκες ηλικίας 16 ετών και άνω
Οι διαφοροποιήσεις που καταγράφονται για κάθε ομάδα ηλικιών παρουσιάζονται στο Γράφημα 21 που
ακολουθεί:
Για την κατανάλωση αλκοόλ
Με την έρευνα καταγράφονται πληροφορίες για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, οποιουδήποτε είδους (μπύρα, κρασί, ουίσκι, λικέρ, ούζο, τσίπουρο, ρακί κ.ά.). Συγκεκριμένα, καταγράφεται η συχνότητα κατανάλωσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανεξάρτητα από την ποσότητα. Αλκοολούχα ποτά θεωρούνται όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ και πιο συγκεκριμένα αιθανόλη.
Αναλυτικά στοιχεία για τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών παρουσιάζονται στο Γράφημα 22 που ακολουθεί:
Το 3,8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνει καθημερινά αλκοολούχα ποτά.
Λιγότεροι από 2 στους 10 (18,7%) ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνουν μερικές φορές την εβδομάδα.
Περίπου 2 στους 10 (24,9%) ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνουν μερικές φορές το μήνα.
Λιγότεροι από 2 στους 10 (17,4%) ηλικίας 16 ετών και άνω καταναλώνουν μερικές φορές το χρόνο.
Το 35,3 % του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοολούχα ποτά.
Δείτε επίσης
- Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Μέχρι πότε μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι δικαιούχοι – Αναλυτικά όλη η διαδικασία
- Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Έρχονται αυξήσεις – φωτιά – Πώς η πράσινη μετάβαση επηρεάζει τις τιμές
- Σπίτι μου 2: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα άτοκα στεγαστικά δάνεια - Δικαιούχοι και τα δικαιολογητικα
- ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα – «Αγκάθι» οι χαμηλές αποδοχές των μισθωτών