Ελαιόλαδο: Σε ποια τιμή κλείστηκε το πρώτο συμβόλαιο της νέας σεζόν

  17 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Σε ποια τιμή κλείστηκε το πρώτο συμβόλαιο της νέας σεζόν

«Ποδαρικό» στα 9,25 ευρώ/κιλό έκανε η πρώτη παρτίδα ελαιολάδου της νέας σεζόν 2023-24, στον πρώτο διαγωνισμό, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο, η οποία θα ξεκαθαρίσει με την συγκομιδή της κύριας ποικιλίας, της Κορωνέικης.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, προχώρησε μετά από διαπραγμάτευση στην πώληση ενός βυτίου (σχεδόν 26 τόνους) εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2023-στην τιμή των 9,25 ευρώ/κιλό. Αυτή την στιγμή ο Συνεταιρισμός έχει στη διάθεσή του ένα ακόμα βυτίο της νέας σοδειάς, για το οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τιμή πώλησής του.

Αν και η τιμή παραγωγού θεωρείται ικανοποιητική, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων Παναγιώτης Μπατάκης δηλώνει ότι στον ΟΤ ότι παραμένει άγνωστο στο πού θα κινηθούν οι τιμές, όταν στη συγκομιδή και παραγωγή ελαιόλαδου θα μπουν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Μειωμένη παραγωγή κατά 75%

Η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή ξεκινά από τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η μοναδική ποικιλία της Αθηνολιάς, η οποία ωριμάζει γρήγορα και επιτρέπει στους παραγωγούς να παράγουν ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή σε άλλες περιοχές, θέτοντας τον Συνεταιρισμό στους πρώτους, που διαθέτουν στους καταναλωτές φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Πάντως, για την Αθηνοελιά, η οποία αποτελεί την κύρια ποικιλία για τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη, καθώς όπως μας είπε ο κ. Μπατάκης, αναμένεται μια μείωση της τάξης του 75%. «Τα τελευταία χρόνια δεν είναι ξαναδεί τόσο μεγάλη μείωση της Αθηνοελιάς, καθώς είναι μια ποικιλία η οποία ποτέ δεν σε αφήνει χωρίς αποδόσεις. Φέτος οι αποδόσεις φτάνουν στο 5,5. Κάποιοι παραγωγοί ίσως δεν θα έχουν ούτε λάδι για το σπίτι. Πάντως περιμένουμε την Κορωνέϊκη, η οποία κινείται σε καλύτερα επίπεδα», τόνισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, η παραγωγή ελαιόλαδου από τις δύο αυτές ποικιλίες (Αθηνοελιά και Κορωνέϊκή) αναμένεται να φτάσει μόλις τους 1.000 τόνους. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού παράγουν περί τους 3.000 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την ποικιλία Αθηνοελιά και με το «Κορωνέικο» ελαιόλαδο, οι ποσότητες αυτές φτάνουν τους 3.500 με 4.000 τόνους.

«Φέτος αν φτάσουμε συνολικά και από τις δύο ποικιλίες τους 1.000 τόνους θα είμαστε καλά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι …εικονικές. Και αυτό γιατί φέτος, καλπάζει ο δάκος ακόμα και σε περιοχές και δέντρα που δεν είχαν χτυπηθεί ποτέ ξανά», σημειώνει ο πρόεδρος.

Ελλειμματική χρονιά

Ελλειμματική πάντως φαίνεται ότι θα κινηθεί η παραγωγή σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΔΙΟΕ, η παραγωγή της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2023/24 στη χώρα μας υπολογίζεται στους 160.000 τόνους, από 350 χιλ. τόνους την περίοδο 2022/23 και 160 χιλ. τόνους την περίοδο 2021/22.

Υπενθυμίζεται, ότι οι μειωμένες βροχοπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καύσωνες, οι ασθένειες των ελαιόδενδρων στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας-ΔΣΕ και πάνω από 40% στην ΕΕ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, εκτιμάται ότι φέτος για την πρώτη παραγωγό χώρα, για τη σεζόν που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του μήνα που διανύουμε, η παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 765.000 τόνους (αυξημένη κατά 15% συγκριτικά με πέρσι, που είχε ανέλθει σε 664.000 τόνους, την πιο χαμηλή των τελευταίων ετών). Πρόκειται για σχεδόν το μισό από την σεζόν 2021/2022 που η παραγωγή είχε αγγίξει τους 1,5 εκατ. τόνους.

Ot.gr

 

  17 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα