Ελαιόλαδο: Πλησιάζει τα 10 ευρω η τιμή του

  12 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Πλησιάζει τα 10 ευρω η τιμή του

Δεν έχει τέλος η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου. Μετά την μικρή πτώση, που σημειώθηκε το Νοέμβριο, ο Δεκέμβριος μπήκε δυναμικά, καταγράφοντας ρεκόρ στην τιμή ελαιόλαδου, σε συμφωνία, που «κλείστηκε» στη Λακωνία.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης συμφώνησε με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση στα 9,364 ευρώ/κιλό. Η τιμή αυτή, αφορά ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Μόλις την περασμένη βδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης έκλεισε συμφωνία με ελληνική εταιρεία εμπορίας ελαιολάδου για πώληση έξτρα παρθένου στα 9,364 ευρώ/κιλό

Στάση αναμονής

Αν και οι τιμές φαίνεται ότι ανακάμπτουν μετά την μικρή πτώση που παρουσίασαν διεθνώς από τις αρχές του Νοεμβρίου, οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν – όσοι βέβαια διαθέτουν αυτή την περίοδο παραγωγή – προσδοκώντας ακόμα καλύτερες τιμές.

Στάση αναμονής όμως, κρατούν και οι έμποροι, οι οποίοι επί της ουσίας δεν προχωρούν σε πράξεις. Η περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους από την μία πλευρά στοχεύει στη μείωση των τιμών από τους παραγωγούς και από την άλλη αναμένουν πώς θα κινηθεί η αγορά ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Πάντως, στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει μια πρόβλεψη για το πού τελικά θα φτάσει η τιμή παραγωγού, καθώς η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις τελικές ποσότητες του προϊόντος, οι οποίες αναμένονται φέτος μειωμένες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ελληνική παραγωγή – αν και ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο συγκομιδής του ελαιοκάρπου –  αναμένεται να φτάσει τους 160.000 με 180.000 τόνους

Επίσης, σύμφωνα με το USDA, η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των ελαιώνων παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους ελαιόλαδου για την ελαιοκομική περίοδο 2023/2024, ποσότητα αυξημένη συγκριτικά με τους 1,4 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου.

 

  12 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα