Ελαιόλαδο: Έως και 75% η μείωση παραγωγής στην Κρήτη

cretalive.gr  04 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Έως και 75% η μείωση παραγωγής στην Κρήτη

Μια δύσκολη ελαιοκομική χρονιά έχει μπροστά της η Κρήτη, όπως αναφέρει στο Cretalive ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), Φώτης Σουσαλής.

«Η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινά εντός Οκτωβρίου και η πρόβλεψη είναι ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη έως και 60% αλλά υπάρχουν προβλέψεις ακόμα και για 75%», είπε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Κρήτη ίσως καταγράψει τον χαμηλότερο μέσο όρο της Ελλάδας. Αυτό όπως είπε οφείλεται στο ότι ο προηγούμενος χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος με έως και 30% λιγότερες βροχοπτώσεις, ενώ τον Μάιο οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν την καρποφορία των δέντρων.

Οι λόγοι αύξησης τιμών

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου και επικεφαλής της ΚΟΡΕ, Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης ανέφερε σε δημοσιογραφική εκδήλωση ότι οι τιμές ελαιολάδου θα ξεπεράσουν τα €8,50-€8,70/ κιλό που ισχύουν σήμερα. Υπογράμμισε ότι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί εξαιτίας κυρίως της μείωσης παραγωγής που παρατηρείται, κατά βάση στην Ισπανία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου, καθώς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Συγκεκριμένα η παραγωγή σημείωσε πτώση άνω του 50% πέρυσι, δημιουργώντας disruption αλλά και έλλειμμα στην ελληνική αγορά.

Οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΤΕΚ  επισήμανε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 800 εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και συγκριτικά με την Ιταλία και την Ισπανία η χώρα μας έχει αργήσει να κατακτήσει τις αγορές.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου κάτι που δεν ήταν εύκολο, ενώ από την εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου η ελληνική οικονομία ωφελείται €1,5/κιλό.
«Το κρητικό ελαιόλαδο έχει πολύ καλή παρουσία σε ξένες αγορές», είπε χαρακτηριστικά. 

Στην Ελλάδα η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου είναι 25.000 τόνοι, ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο καλύπτει το 2% έως 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης, τη στιγμή που ως χώρα παράγουμε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής
Στάθηκε στην ευκαιρία των τυποποιητών να δώσουν ταυτότητα στις διαθέσιμες ποσότητες που εξάγονται χύμα.
Σε ώριμες αγορές το ελληνικό ελαιόλαδο έχει κατακτήσει τη συνείδηση των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην Γερμανία έχει το 14% μερίδιο της αγοράς τυποποιημένου ελαιολάδου συνολικά. Αντίστοιχα, στην Πολωνία κατέχει το 12%, στην Γαλλία οι εξαγωγές συνεχώς μεγαλώνουν, ενώ στο Βέλγιο το μερίδιο είναι στο 5%

Συνάντηση με Αυγενάκη

Οι φορείς του κλάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΥΤΕΚ, ΕΔΟΕ) αναμένεται να συναντηθούν το επόμενο διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο, μεταξύ άλλων την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου αλλά και τη σύσταση Εθνικής Στρατηγικής για την Ελαιοκομία ενόψει μιας χρονιάς (2023/24) που η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται στους 2.390 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

Συνολικά την τελευταία καταγεγραμμένη ελληνική ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή κυμάνθηκε μεταξύ 230.000-320.000 τόνους και θεωρείται ως μια “καλή παραγωγή”. Σε ποιοτικό επίπεδο η περυσινή παραγωγή είχε μεγαλύτερες μέσες οξύτητες και αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν αποτέλεσμα και δακοπροσβολής κατά την ολοκλήρωση της παραγωγής.

Φέτος, η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί από 180.000 έως 200.000 τόνους λόγω της ακαρπίας, αλλά και το χάσιμο του καρπού λόγω των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της ανθοφορίας κατά τον Μάιο.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σημαντική προσβολή από δάκο, οι επόμενοι δύο μήνες μέχρι την κορύφωση της σοδειάς είναι σημαντικοί. 

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

cretalive.gr  04 October, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα