Ελαιόλαδο: Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά στην τιμή του

  03 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόλαδο: Έρχονται νέες αυξήσεις φωτιά στην τιμή του

Η έκρηξη της τιμής του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, ανησυχεί και την εγχώρια αγορά, καθώς ήδη παρατηρείται αύξηση στις τιμές κατανάλωσης, με παράγοντες τις αγοράς να βλέπουν άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές, αν συνεχιστεί το ράλι των τιμών.

Η έκρηξη τιμών είναι απόρροια του γενικότερου κλίματος που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο, καθώς η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, Ισπανία, έχει πληγεί από μεγάλη ξηρασία και αναμένεται η παραγωγή της να παρουσιάσει και φέτος κάθετη πτώση,

Μιλώντας στον ΑΜΤ1 παραγωγοί εξηγούν ότι πρέπει να αναμένουμε νέες αυξήσεις τιμών καθώς φέτος αναμένεται και στην Ελλάδα η παραγωγή να είναι χαμηλή.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι.

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  03 September, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα