“Eλ Γκρεκο” το όνομα του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι
Αυτή είναι η εισήγηση του Χρήστου Σπίρτζη
Αυτό είναι το όνομα που θα προτείνει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο πρωθυπουργό για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Η σημαντική είδηση βγήκε πριν από λίγα λεπτά κατά τη ομιλία του υπουργού στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητιέται σήμερα και κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου και των οδικών αξόνων πρόσβασης σε αυτό.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας του νέου αεροδρομίου με φόντο σχετικό αίτημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος να φέρει τη διπλή ονομασία νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου - Καστελίου, προχώρησε σε μια ηχηρή αποκάλυψη.
Είπε πως η «μαρκίζα» στο νέο αεροδρόμιο θα πρέπει να φέρει το όνομα μιας εμβληματικής -στο διάβα των αιώνων- προσωπικότητας της Κρήτης, πασίγνωστης στα πέρατα της οικουμένης.
Μια τέτοια προσωπικότητα είναι φυσικά ο σπουδαίος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Για αυτό ακριβώς, ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι θα προτείνει προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να φέρει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι το «βαρύ» όνομα-ορόσημο Ελ Γκρέκο.
Μια επιλογή και μια εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, κρίνεται απολύτως λογική και συνάδει με το ισχυρό ''brand name'' που πρέπει να έχει η πύλη εισόδου της ανατολικής Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες.
Να τονιστεί πως κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η κύρωση της σύμβασης για τη κατασκευή του νέου αεροδρόμιου που είναι πλέον νόμος του κράτους.
El Greco... «δαγκωτό» για το νέο αεροδρόμιο!
Η ιδέα της ονομασίας του νέου αερολιμένα στο Καστέλι ως αεροδρόμιο «El Greco-Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», όχι απλά κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά έχει προκαλέσει ήδη μεγάλο ενθουσιασμό, δίνοντας απευθείας το «στίγμα» μεγάλης... αποδοχής για την ονομασία-τιμή στο πρόσωπο της σπουδαιότερης προσωπικότητας που ανέδειξε η Κρήτη και η Ελλάδα.
Ενθουσιώδεις, και πολύ... «θερμές» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις πολιτών που επικοινώνησαν μαζί μας, και θέλησαν να μας εκφράσουν μια πρώτη άποψη αλλά και να ρωτήσουν για περαιτέρω λεπτομέρειες, αμέσως μετά την ανάρτηση-αποκάλυψη μας για τη πρόθεση της κυβέρνησης, και προσωπικά του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη να ''βαφτιστεί'' το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι με το όνομα του πιο γνωστού Κρητικού, του πιο γνωστού Έλληνα , του σπουδαίου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Τα πρώτα σχόλια και οι πρώτες αντιδράσεις που εισπράττουμε, λίγο μετά την ηχηρή αποκάλυψη του neakriti.gr, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδη για το νέο όνομα, για έναν πολύ απλό λόγο.
Ο κόσμος, ο απλός πολίτης θεωρεί ότι ο ξακουστός σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου Ελ Γκρέκο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Είναι το καλύτερο brand name, η πλέον ισχυρή «μαρκίζα» για το νέο αεροδρόμιο στη Κρήτη, τη τουριστική ναυαρχίδα της χώρας και η πλέον ισχυρή «διαφήμιση» για τον τόπο μας.
Και πως να μη το θεωρούν δηλαδή οι πολίτες ως μια ιδανική επιλογή, αφού μιλάμε για ένα όνομα, μια ιστορική, καλλιτεχνική προσωπικότητα που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας, φτάνοντας να αποτελέσει παγκόσμιο πρόσωπο-ορόσημο της Αναγέννησης!
Βεβαίως αναμένεται με ενδιαφέρον και η άποψη που θα εκφράσουν επί της πρότασης του Χρήστου Σπίρτζη οι τοπικοί φορείς , αυτοδιοικητικά, πολιτικά πρόσωπα, οι παράγοντες του τουρισμού, της τοπικής οικονομίας.
Είναι αντιληπτό όμως από τη πρώτη στιγμή πως η επιλογή του ξακουστού σε όλο τον κόσμο Δομήνικου Θεοτοκόπουλου κάνει μεγάλο...γκελ στον απλό πολίτη. Γεγονός που καταδεικνύει πως ο ίδιος ο Υπουργός έπιασε σωστά το σφυγμό της κοινωνίας , αντιλαμβανόμενος σωστά το ταιριαστό μιας τέτοιας ονομασίας και κυρίως τη πολύ μεγάλη... «εμπορικότητα» που θα έχει ο νέος διεθνής αερολιμένας στο Καστέλι ως αεροδρόμιο «El Greco».
Ήδη μάλιστα, γεννώνται περαιτέρω σκέψεις σε πολλούς... Σκέψεις ότι η ονομασία αυτή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι μπορεί να αποτελέσει μια «χρυσή» αφετηρία, ένα ιδανικό έναυσμα, για να πάει η Κρήτη και η χώρα συνολικά σε μεγαλύτερη αξιοποίηση του ισχυρού ''brand name'' που λέγεται Ελ Γκρέκο.
Και εδώ θα ισχύει το περίφημο «ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν» για όλους τους εμπλεκόμενους από τους κυβερνώντες μέχρι τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς, πολιτιστικούς, παραγωγικούς φορείς για μια μεγαλύτερη αξιοποίηση του «εμπορικού» ονόματος του Ελ Γκρέκο...
Γ. Σμαραγδής: «Δεν είναι απλά μία καλή ιδέα, επιβάλλεται να του δοθεί αυτό το όνομα!»
Για την ιδέα να πάρει το νέο αεροδρόμιο Καστελίου αυτή την ονομασία μίλησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην ΚΡΗΤΗ TV.
Ο Κρητικός σκηνοθέτης τόνισε ότι δεν είναι «απλά μία καλή ιδέα, αλλά επιβάλλεται να του δοθεί αυτή η ονομασία».
Όπως αναφέρει ο βραβευμένος σκηνοθέτης: «Τα δύο μεγάλα τέκνα της Κρήτης και ιδίως του Ηρακλείου, είναι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο El Greco και ο Καζαντζάκης. Το ένα αεροδρόμιο έχει αυτό το όνομα, το άλλο που είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο, θα πρέπει να έχει ένα διεθνές όνομα και μάλιστα του βάρους του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».
Ποιος ήταν ο Ελ Γκρέκο το όνομα του οποίου θα πάρει το νέο αεροδρόμιο
Το όνομα του καλλιτέχνη που δόξασε την Κρήτη στα πέρατα της οικουμένης, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα πάρει το νέο αεροδρόμιο Καστελίου. Ενός καλλιτέχνη που αν και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του καλλιτεχνικού του έργου εκτός Κρήτης δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του υπογράφοντας ως «Κρης εποίη» (ο Κρητικός το έφτιαξε) ή ως El Greco που στα Ισπανικά σημαίνει «ο Έλληνας», όνομα με το οποίο είναι ευρέως γνωστός.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1 Οκτωβρίου 1541 – 7 Απριλίου 1614) ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή από την Candia, το σημερινό Ηράκλειο ανακαλύπτοντας τον πρώτο σπόρο της ταυτότητας του στην αγιογραφία στα εργαστήρια που λειτουργούσαν στην πόλη.
Από την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Candia πήγε στη Βενετία δημιουργώντας πλάι στους μεγαλύτερους μαέστρους της εποχής, τον Τιντορέττο και τον Τιτσιανό κοντά στον οποίο και μαθήτευσε. Από τον Τιτσιάνο μυήθηκε στο μανιερισμό, το καλλιτεχνικό ρεύμα το οποίο απογείωσε με την πινελιά του προσθέτοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικά του στοιχεία.
Ο Γκρέκο εγκατέλειψε την Ιταλία για το Τολέδο της Ισπανίας όπου και εγκαταστάθηκε στα 1577 ζώντας και δημιουργώντας εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που τόλμησε να αμφισβητήσει την αυθεντία του Μιχαήλ Αγγέλου, σε ένα επεισόδιο που έχει μείνει θρυλικό στην ιστορία της τέχνης μολονότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Έξι χρόνια μετά το θάνατο του Μιχαήλ Αγγέλου και ενώ το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη μεσουρανούσε ακόμα στη Ρώμη και σε ολόκληρη την Ιταλία, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος λέγεται ότι τόλμησε να πει στον Πάπα Πίο V το ασύλληπτο: ότι, αν έριχναν κάτω τις τοιχογραφίες του παρεκκλησιού της Καπέλα Σιστίνα, ο ίδιος θα μπορούσε να τις κάνει καλύτερες. Όταν δε, του ζητήθηκε να εκφράσει την άποψή του για τον Μιχαήλ Άγγελο, απάντησε πως τον θεωρούσε έναν καλό άνθρωπο, ο οποίος όμως δε γνώριζε να… ζωγραφίζει…!
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος κληροδότησε στην ανθρωπότητα κορυφαία αριστουργήματα που αντανακλούν τη λάμψη της Βενετσιάνικης σχολής και του μανιερισμού, του κινήματος το οποίο δεν ανήκε απόλυτα ούτε στα πρότυπα της αναγέννησης ούτε και στο μπαρόκ που ακολούθησε. Αυτό ακριβώς το στυλ ήταν η αιτία που ο Γκρέκο ξεχάστηκε και το έργο του αγνοήθηκε από την παγκόσμια κοινότητα τους επόμενους αιώνες έως τις αρχές του 20ου οπότε ήρθε η καθολική αναγνώριση.
Ο Ελ Γκρέκο πέρασε στο πάνθεον των καλλιτεχνών που γεφύρωσε την ανατολική και δυτική παράδοση και άνοιξε διάπλατα το δρόμο που θα οδηγούσε στη μοντέρνα τέχνη, αιώνες πριν εκείνη γεννηθεί. Τα πιο γνωστά από τα έργα του βρίσκονται στην Ισπανία το Τολέδο και το Πράδο της Μαδρίτης ενώ αρκετά βρίσκονται σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο Ηράκλειο υπάρχουν δυο έργα του, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, «η άποψη του όρους Σινά» και «η βάπτιση».
Παρακολουθείστε το απόσπασμα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον βραβευμένο σκηνοθέτη:
Δείτε επίσης
- Οι πληρωμές της εβδομάδας
- Καφές ή τσάι: Ποιο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ποιο τον μειώνει
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
- Νέα voucher ύψους 200 -600 ευρώ για φθηνές διακοπές: Ποιοι θα τα λάβουν και πώς
- Taste Atlas: Kαλύτερη σαλάτα του κόσμου ο κρητικός ντάκος