Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τα μηχανογραφκά

  17 July, 2019 ΑΡΘΡΑ
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τα μηχανογραφκά

Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα για τους υποψήφιους των πανελληνίων-Πως αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία τελικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, μετά και τη διήμερη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η σημερινή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δε θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά.

Αυτό σημαίνει πως σήμερα κλειδώνει οριστικά η εφαρμογή προκειμένου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι θα έχουν στο εξής πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι μπορούν να τυπώσουν την οριστικοποιημένη μορφή ή να την αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Η πλατφόρμα άνοιξε στις 21 Ιουνίου, ημέρα από την οποία οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούσαν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό τους από το λύκειό τους. Η προθεσμία οριστικοποίησης έληγε προχθές Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ωστόσο εξετάστηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αδυναμίες σε νέα Ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. του 2019, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, και όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχοντας στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Αυξομειώσεις και κυρίως μεγάλη πτώση στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να καταγραφεί στις βάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως δηλαδή συμβαίνει κάθε χρόνος.

Ο κ. Μάνος Καζαντζάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου, προέβη σε εκτιμήσεις στη “Νέα Κρήτη” σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, οι οποίες ακολουθούν πιο κάτω...

1ο Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να παρουσιάσουν ελαφρές αυξομειώσεις και θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2018. Ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε χαρακτηριστικά όσον αφορά το 1ο πεδίο ότι, «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουμε μια συγκεκριμένη υπόθεση διαμόρφωσης των βάσεων, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία σχετίζονται με την άνοδο ή την πτώση των βάσεων, όπως η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ: δηλαδή, εάν θα επιλέξουν τα Ιδρύματα τοπικού χαρακτήρα ή τα κλασικά πανεπιστημιακά τμήματα. Οπότε μπορούμε να πούμε με κάθε επιφύλαξη πως για το πρώτο πεδίο θα έχουμε πτώση των βάσεων που θα είναι αρκετά σημαντική σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα μεσαία και χαμηλά τμήματα. Βέβαια, θα δούμε και αρκετές αυξομειώσεις οι οποίες θα παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή. Να σας πω επίσης πως σημαντικό ρόλο διαμόρφωσης των βάσεων στο πρώτο πεδίο παίζει η μείωση του αριθμού των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και αυτό θα οδηγήσει σε μια πτώση των βάσεων».

2ο Πεδίο

Στο 2ο πεδίο Θετικών Επιστημών θα δούμε τις βάσεις να παίρνουν τον κατήφορο. Αιτία η Χημεία και η Φυσική, που φέτος δυσκόλεψαν τους μαθητές. Συγκεκριμένα, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε ότι «στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, όπου οι μαθητές δεν έγραψαν καλά στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας, η πτώση των βάσεων θα είναι πολύ μεγάλη στο σύνολο των τμημάτων, ειδικά στις μεσαίες και χαμηλές σχολές, όπου η πτώση μπορεί να κυμανθεί ακόμη και στα χίλια μόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα τμήματα Μαθηματικών φέτος, όπου η βάση πιθανότατα να διαμορφωθεί κάτω από 10.000 μόρια. Θα υπάρξει για παράδειγμα μαθητής που περνάει στο Τμήμα Μαθηματικών και ο οποίος έγραψε κάτω από τη βάση του 10».

3ο Πεδίο

Η Φυσική και η Χημεία αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις και στο 3ο πεδίο επιστημών, μόνο που λόγω της Βιολογίας αναμένεται η πτώση να είναι ήπια.

«Στο τρίτο πεδίο φαίνεται πως η Βιολογία συγκρατεί κάπως τις βάσεις, παρά τις χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική και τη Χημεία. Εκεί θα δούμε πτώση των βάσεων ακόμη και στις Ιατρικές Σχολές. Συγκεκριμένα, θα δούμε την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να κινείται στα όρια 18.150 με 18.200. Θα έχουμε μια συνολική πτώση των σχολών», είπε ο κ. Καζαντζάκης.

4ο Πεδίο

Παρά το γεγονός πως οι πρώτες εκτιμήσεις υποστήριζαν πως θα υπήρχε αύξηση των βάσεων λόγω ευκολίας κάποιων μαθημάτων, εντούτοις μάλλον θα υπάρξει μείωση των βάσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Καζαντζάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο των Οικονομικών Σχολών, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων παίζει η αύξηση των εισακτέων. Εκεί θα έχουμε μια σημαντική μείωση των βάσεων, που αρχικά δε φαινόταν σε σχέση με τις επιδόσεις».

Αντιδράσεις για τη Νομική Πάτρας

Πάντως, στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τη δήλωση του υπουργείου Παιδείας ότι δε θα δημιουργηθεί τελικά η τέταρτη Νομική Σχολή της χώρας στην πόλη. Έχει ζητηθεί να γίνει έκτακτη Σύγκλητος του Ιδρύματος, με το ακαδημαϊκό προσωπικό του διχασμένο σχετικά με το θέμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Δημήτρης Ματαράς, το θέμα της Νομικής δεν είναι εκείνο που θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα το Ίδρυμα, καθώς έχει αποφασιστεί «η λειτουργία τμημάτων χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο προσωπικό, που πρέπει να αναβληθεί για τουλάχιστον ένα έτος».

«Η ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας ανήκει σε όλους μας. Αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει τη βαρύτατη ευθύνη να βεβαιώσει τη νέα υπουργό ότι όλα έχουν καλώς με αυτά τα τμήματα», αναφέρει ο Δημήτρης Ματαράς. Είναι προφανές βέβαια ότι είναι πλέον αργά για αλλαγές, ωστόσο κατά της Νομικής Σχολής της Πάτρας έχουν ψηφίσει ήδη οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και φυσικά η τρίτη και εμβληματική Νομική Σχολή, εκείνη της Θράκης.

 

  17 July, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα