Εκλογές: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μέσα από 8 δημοσκοπήσεις

  22 February, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μέσα από 8 δημοσκοπήσεις

Στη μεγάλη εκλογική έρευνα της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», με τον Γιώργο Κουβαρά, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των ερευνών που προβλήθηκαν τηλεοπτικά το 2023, τα οποία αποτυπώνουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης έπειτα από τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν οκτώ γνωστές εταιρείες τούς δύο πρώτους μήνες του 2023, αλλά και η διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις του τελευταίου έτους.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα παρουσιάστηκε η πρόθεση ψήφου όπως καταγράφηκε από τις εταιρείες μετρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά και η «γκρίζα» ζώνη των αναποφάσιστων. Επίσης, τα ποσοστά και οι διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023.

Την έρευνα ανέλυσαν ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Γεράσιμος Μοσχονάς και ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης.

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύθηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023 για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», δήλωσε ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας Παναγιώτης Κουστένης.

Πρόθεση ψήφου: Στις 6,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά μέσο όρο με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%).

To «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο απαγορεύτηκε με τροπολογία), συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).

Στη διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 η ΝΔ προηγείται διαρκώς του ΣΥΡΙΖΑ, αν και μειώνεται το προβάδισμά της. Το peak της διαφοράς ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 (+9,4%), τώρα βρίσκεται στο +6,5%.

Κατά την ίδια περίοδο, με βάση τις μετρήσεις οκτώ εταιρειών, πτωτική πορεία εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άγγιξε την κορυφή του τον Φεβρουάριο με 14% και σήμερα βρίσκεται στην κατιούσα, φτάνοντας στο 10,4%. Πτώση δείχνει και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 φαίνεται να κινούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 20,2% μέχρι 11,3% και κατά μέσο όρο στο 15,4%.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  22 February, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα