Εκλογές 2023: Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης για τη Ν.Δ

  10 April, 2023 ΑΡΘΡΑ
Εκλογές 2023: Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης για τη Ν.Δ

Στο ρυθμό των περιοδειών κινούνται στο κυβερνών κόμμα, καθώς η ώρα της κάλπης κοντοζυγώνει και σε εξέλιξη είναι μια επιχείρηση συσπείρωσης των ψηφοφόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεχίσει με μπαράζ επισκέψεων τόσο εντός του λεκανοπεδίου όσο και στην περιφέρεια. Στόχος αυτής της γαλάζιας εκστρατείας που γίνεται ….πόρτα - πόρτα είναι να τονιστεί το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης και να υπογραμμιστεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Στο κυβερνών κόμμα έχουν κυκλώσει μεγάλες περιφέρειες στις οποίες σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος στο δρόμο προς τις κάλπες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, στον Έβρο και τον Δυτικό τομέα της Αθήνας (υπενθυμίζεται πως συνολικά μπορεί να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρεις).

Για παράδειγμα, στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο - μια περιφέρεια που παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υψηλά ποσοστά- ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει στο μεταναστευτικό αλλά και για την θωράκιση της άμυνας της χώρας. Από το γαλάζιο στρατόπεδο έχουν επανειλλημένα τονίσει πως επενδύουν σε μια στρατηγική συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να προβάλουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα, ο φράχτης στον Έβρο είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που προτάσσει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως είναι ένα θέμα που μπορεί να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δεύτερη περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος ο πρωθυπουργός είναι ο Δυτικός τομέας της Αθήνας, μια περιοχή που η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται (μάλιστα στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν υποψήφιος και την προηγούμενη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε κρατήσει την έδρα). Ενδεικτικό της γαλάζιας δυσκολίας διείσδυσης στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι πως ακόμα και στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας είχε έρθει δεύτερη με σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε κόψει πρώτος το νήμα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, αν και αρχικά υπήρξαν σκέψεις να κατέβει στη Λάρισα. Η επιλογή της Α' Θεσσαλονίκης δεν είναι τυχαία καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος.

Από την Νέα Δημοκρατία ρίχνουν το βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο απωλειών προς τα δεξιά και θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης. Μετά την τραγωδία στα Τέμπη υπήρξαν διαρροές από το κυβερνών κόμμα προς την δεξαμενή των αναποφάσιστων, ωστόσο στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως σταδιακά θα υπάρχει «επιστροφή» των ψηφοφόρων καθώς όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές τόσο θα αυξάνεται η πόλωση.
Όσον αφορά στην Λάρισα είναι μια περιφέρεια… βαρόμετρο για τα κόμματα, καθώς συνήθως το ποσοστό που παίρνουν εκεί προσεγγίζει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο του 2019 στη Λάρισα η Νέα Δημοκρατία πήρε 39.3% (και συγκέντρωσε το 39.85% στην επικράτεια) και ο ΣΥΡΙΖΑ 31.25% (και συγκέντρωσε 31.53% στην επικράτεια).

Οι … γαλάζιοι νομοί

Να διατηρήσουν το καθαρό προβάδισμα σε παραδοσιακά «κάστρα» θέλουν στη Νέα Δημοκρατία. Σε νομούς όπως η Καστοριά, η Λακωνία και η Ευρυτανίας, οι Σέρρες και η Πιερία στις τελευταίες εκλογές υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές γαλάζιες επιδόσεις. Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να πετύχουν εκ νέου μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μια σειρά διλημμάτων όπως «σταθερότητα ή περιπέτειες» να αποφύγουν μια χαλαρή ψήφο.

 
Ένας από τους νομούς επίσης που κοιτάνε ιδιαιτέρως από τη Νέα Δημοκρατία είναι η μονοεδρική των Γρεβενών, που στις τελευταίες εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε πάρει 43.16% (ωστόσο τώρα μένει να φανεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της υπόθεσης Πάτση). Παράλληλα εστιάζουν και στη Θεσπρωτία που πλέον είναι μονοεδρική και στην οποία στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε καθαρό προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύσκολες μάχες

Στην Κρήτη στις τελευταίες εκλογές η Νέα Δημοκρατία - αν και ανέβασε τα ποσοστά της - κατέγραψε χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με το εθνικό ποσοστό. Είναι χαρακτηριστικό πως και στους τέσσερις νόμους της Κρήτης στις τελευταίες εκλογές πρώτος έκοψε τον νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία θέλουν τώρα να δουν πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες και αν η κάθοδος του Νίκου Ανδρουλάκη θα οδηγήσει στον «επαναπατρισμό» κάποιων ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Να σημειωθεί ακόμα πως παρά το ό,τι η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών στις τελευταίες εκλογές βάφτηκε στο χάρτη μπλε στην Αχαΐα, στην Άρτα και στην Ξάνθη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Επίσης από την Νέα Δημοκρατία κοιτάνε και περιοχές όπου η μάχη κρίθηκε στο νήμα το 2019 - με μικρό γαλάζιο προβάδισμα- όπως τα Ιωάννινα (που πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός), η Εύβοια και η Ηλεία.

 

  10 April, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα