Εκδήλωση Περιφέρειας για το Κρητικό λάδι: αυστηρότατοι οι όροι και προδιαγραφές!

  07 October, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Εκδήλωση Περιφέρειας για το Κρητικό λάδι: αυστηρότατοι οι όροι και προδιαγραφές!

Στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis, ήταν παρόντες τόσο στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κεντρικό θέμα ήταν η επίσημη αναγνώριση του «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη  Kriti» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία τεράστια ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αναδεικνύει όμως και την ανάγκη για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στην ποιότητα!

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί την επιτυχή κατάληξη πολυετών και συντονισμένων προσπαθειών της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων του νησιού, θωρακίζοντας το πολυτιμότερο αγροτικό προϊόν του τόπου κι ενισχύοντας την ταυτότητά του στις διεθνείς αγορές. Χαρακτήρισε το ελαιόλαδο "αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Κρήτης" και τόνισε πως η αναγνώριση «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κρήτη / Kriti» δίνει στο κορυφαίο προϊόν του νησιού «το ισχυρότερο διαβατήριο για τις αγορές του κόσμου». Ανέφερε, επίσης, ότι το αποτέλεσμα αυτό δικαιώνει και καθιστά υπερήφανους όλους όσοι συνέβαλαν σε μια συστηματική δουλειά που ξεκίνησε το 2017. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης τόνισε από την πλευρά του ότι η κατοχύρωση ΠΓΕ στο ελαιόλαδο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την περαιτέρω ανάδειξη της ποιότητας του Κρητικού προϊόντος κι επισήμανε την προσήλωση της Περιφέρειας στην εκπαίδευση κι ενημέρωση των παραγωγών με στόχο τη μέγιστη αξιοποίησή του. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι βασικός παράγοντας για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό το Κρητικό ελαιόλαδο, είναι η πιστοποίηση και η τυποποίηση. "Η ποιότητα δεν είναι δεδομένη, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε μεγάλο αγώνα από εδώ και πέρα", σημείωσε με νόημα.

"Έχετε μεγάλο αγώνα μπροστά σας", είπε, με συγκίνηση, απευθυνόμενη στους παραγωγούς αλλά και στους φορείς του τόπου που έδωσαν το "παρών", η κ. Ελένη Τζαβάρα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναφέρθηκε στην πολυετή προσπάθεια που έγινε ώστε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση όταν "ο φάκελος πηγαινοερχόταν στην Κοινότητα και ζητούσαν κι άλλα κι άλλα στοιχεία", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σοφία Μανανά, Προϊσταμένη Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για όλα όσα αλλάζουν, χαρακτηρίζοντας την κατοχύρωση της ονομασίας ΠΓΕ "εργαλείο προώθησης και προστασίας του προϊόντος" . 

"Στόχος είναι η διαφορετικότητα στα τρόφιμα και τα ποιοτικά προϊόντα και η προστασία για συγκεκριμένες χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής και παραγωγής τους. Και βέβαια από κοντά μια καλύτερη τιμή. Καθοριστική η διασφάλιση του προϊόντος. Θα υπάρχει προστασία από αθέμιτες πρακτικές και απομιμήσεις, προστασία στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές", σημείωσε η κ. Μανανά ξεκαθαρίζοντας ότι μιλάμε για προστασία στην ονομασία με αυστηρές προδιαγραφές και όρους.

Για τις προδιαγραφές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΚΡΗΤΗ / KRITI ΠΓΕ, μίλησε και η κ. Ιακωβίνα Μπακουλοπούλου  από το Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ άλλων στοιχείων που παρουσίασε, ήταν και η εξωστρέφεια στην αγορά ελαιολάδου αλλά και η δυνατότητα που έχει το προϊόν ώστε να μην υπάρχει σφετερισμός του από τις τρίτες χώρες.

Αυτό πάντως που τόνισαν τόσο οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» όσο και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν οι αυστηρές  τεχνικές προδιαγραφές του ΠΓΕ και το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης όπου τα πάντα θα ελέγχονται εξονυχιστικά! 

Το ελαιόλαδο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να βγαίνει από την Κρήτη χωρίς την πιστοποίηση ΠΓΕ και δίχως τυποποίηση ενώ θα κυριαρχεί η ιχνηλασιμότητα σε κάθε στάδιο, από την ίδια την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση ενώ η συσκευασία του δεν περιλαμβάνεται, όπως τονίστηκε, σε αυτή τη φάση, στο προστατευτικό "δίχτυ".

Για μία μετάβαση που δεν θα είναι καθόλου εύκολη, έκανε λόγο από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Μπουνάκης Νίκος, Διευθύνων Σύμβουλος Proactive. Όπως είπε, η μετάβαση στη νέα εποχή δεν θα είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα από τη συγκομιδή μέχρι την τυποποίηση. Μάλιστα, ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται πλαστικά σακιά για την εναπόθεση του προϊόντος και ότι τα ελαιουργεία θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

  07 October, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα