Οι καμπάνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, αλλά και στις περισσότερες εκκλησίες ήχησαν χαρμόσυνα. Ήταν η στιγμή που επίσημα ανακοινώθηκε η εκλογή του Ευγένιου, του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Τον νέο Αρχιεπίσκοπο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, 11 Ιανουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022.
Στη μία το μεσημέρι στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της «ιερής ψηφορορίας» για τον νέο Αρχιεπίσκοπο του νησιού. Οι Αρχιερείς στο Φανάρι εξέλεξαν παμψηφεί τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, κατά κόσμο Ευγένιο Αντωνόπουλο.
Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιος, αναλαμβάνει τα ηνία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης σε ηλικία 53 ετών.
Η διαδικασία της εκλογής του νέου προκαθημένου πραγματοποιήθηκε μέσα από το Τριπρόσωπο, το οποίο - όπως είχε εκλεγεί από τους κρητικούς ιεράρχες - αποτελείτο από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμο.
Αμέσως μετά την ενθρόνιση του κ. Ευγένιου θα αρχίσουν και οι διαδικασίες για την εκλογή του αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.
Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαίου 2005.
Το εκλογικό σώμα
Πρόεδρος: Ο Οικουμενικός Πατριάχρης Βαρθολομαίος
Μέλη:
Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος
Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
Ατλάντας κ. Αλέξιος
Προικοννήσου κ. Ιωσήφ
Φιλαδελφείας κ. Μελίτων
Σεβαστείας κ. Σεραφείμ
Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
Σασίμων κ. Γεννάδιος
Κρήνης κ. Κύριλλος
Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ
Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατάγονται από την Κρήτη, Ο πρώτος από τον Άγιο Νικόλαο και ο δεύτερος από την Σητεία.
Η διαδικασία της εκλογής
Η εκλογή γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ιεροτελεστία, παρουσία όλων των Συνοδικών μελών, πλην του Πατριάρχου. Στην ιεροτελεστία αυτή μπορούν να παρίστανται συμπροσευχόμενοι και λαϊκοί
Ένας Συνοδικός -ο νυμφαγωγός, ο οποίος ορίζεται από τον Πατριάρχη – βάζει «Ευλογητός» και ξεκινάει η «ιερά ψηφορορία». Ο κάθε Αρχιερεύς γράφει το ένα όνομα που επιθυμεί από το τριπρόσωπο, που πάντα σχηματίζεται εν Συνόδω, το τοποθετεί εντός δίσκου που περιάγει ο Εκκλησιάρχης και όταν ολοκληρωθεί η περιαγωγή τα ψηφοδέλτια τοποθετούνται εντός της αργυράς ψηφοδόχου. Μετά την ολοκλήρωση της συντόμου Ακολουθίας, δύο ψηφολέκται εκ των Συνοδικών Αρχιερέων αναγινώσκουν μίαν προς μίαν τις ψήφους και ο πλειοψηφήσας εκλέγεται.
Εάν ο εκλεγείς είναι παρών, ακολουθεί το «μικρό μήνυμα» και η ευχαριστία αυτού εν Συνόδω, και ευθύς αμέσως το Μέγα μήνυμα υπ’ αυτού εις τον Ναό. Μετά την απόλυση δέχεται τις ευχές των Ιεραρχών και των λοιπών παρόντων.
Σε όλες τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μειοψηφίες που όμως δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα που ο Πατριάρχης επιθυμεί.
Δείτε επίσης
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης
- Αλέξης Τσίπρας: Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για νέο πολιτικό φορέα - Οι... οδηγίες του
- Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου
- Κασσελάκης: Το συνέδριο θα αποφανθεί αν είμαι πρόεδρος του κόμματος - Δεν πρόκειται να φύγω
- Νεκρός ο Τζορτζ Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού, πνίγηκε στην πισίνα του – Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Σχετικά άρθρα
- Σύγκρουση της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα πατριαρχικά μοναστήρια
- Εκκλησία της Κρήτης: Αντίθετη στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
- Εκκλησία της Κρήτης: «Ναι» στις νέες ταυτότητες – Απορρίπτει τις θεωρίες περί αντιχρίστου
- Nέα εποχή για την εκκλησία της Κρήτης
- “Πυρετός” διεργασιών στην Εκκλησία της Κρήτης