“Είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο”.
όλα όσα ειπε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας
Με τη φράση «είμαστε εδώ, και είμαστε εδώ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και η ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ και την κατηγόρησε για «υποκρισία» και «δημαγωγία», ακόμη ότι οδηγεί τη χώρα σε «συντηρητικό πισωγύρισμα», λέγοντας ότι ακολουθεί ένα νεοφιλελεύθερο αποτυχημένο μοντέλο, οικοδομεί το νέο κράτος της Δεξιάς και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που ανοίγονται.
Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υλοποίησε «ένα προς ένα» όλα όσα είχε εξαγγείλει πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ, άσκησε σκληρή κριτική στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης, παρουσίασε το εναλλακτικό, προοδευτικό και «πράσινο» πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε πανδημοκρατικό προσκλητήριο υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει και θα γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη.
Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια
«Είμαστε εδώ, μόλις δύο μήνες μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, αλλά και μετά από τεσσεράμισι χρόνια μάχης για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, για να κρατήσουμε τη κοινωνία όρθια. Είμαστε εδώ, λοιπόν, ξανά για τη κοινωνία, για τη πρόοδο, για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης
δήλωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια «πραγματικότητα ολέθρου» το 2015 και εν τούτοις πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Υπήρξαν και λάθη και αδυναμίες
Ταυτόχρονα έκανε και αυτοκριτική λέγοντας ότι υπήρξαν λάθη και αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ατολμία στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης, η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων το 2019, η μη απαραίτητη τόλμη για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας, η αδυναμία να επικοινωνήσει την πολιτική και το έργο της και το ότι δεν έκανε όσα θα μπορούσε για το περιβάλλον.
«Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι' αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος.
Η χώρα έχει μια ισχυρότατη αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές και στο αποτέλεσμά τους και υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αυτό που ήταν. Το σεβόμαστε και προχωράμε. Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση. Είμαστε, λοιπόν, εδώ. Με το ένα τρίτο των Ελλήνων να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι, αλλά και ισχυροί. Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».
Ταυτόχρονα δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη και σημείωσε: «Ούτε από μένα ούτε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας».
Αναφερόμενος στους δύο μήνες διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας είπε πως «με το καλημέρα είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς, ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό, ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες, κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς».
Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς
«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπως:
-Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους.
-Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κ. Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο.
-Ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
-Αρνηση για συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης
-Η τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του πολίτη όταν η Ν.Δ. του είχε αποδώσει ευθύνες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Η κυβέρνηση δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους
Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ ότι «πολύ γρήγορα ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα» και συνέχισε: «Ενώ, μάλιστα, είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε. Και εδώ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Αντ' αυτού επέλεξαν για άλλη μια φορά την επικοινωνία από την ουσία. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».
Αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και παρατήρησε: «Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (...) Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου. Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκατ. ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ. Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελαφρύνσεις των 200.000».
Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι «υποκρίνεται» και «δημαγωγεί» όταν μιλάει για «ανάπτυξη για όλους» και αναρωτήθηκε: «Πόση υποκρισία και πόση δημαγωγία μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις τρεις λέξεις; Αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους; Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης; Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκατ. το χρόνο;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοχευμένα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης
Αντιθέτως τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 να τον διαθέσει με δικαιοσύνη και στοχευμένα μέτρα για τη μεσαία τάξη, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σταδιακά του τέλους επιτηδεύματος, με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%.
«Η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της», επισήμανε.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΝΦΙΑ παρατήρησε πως «η Ν.Δ. μαζί με τον κ. Στουρνάρα αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή, αλλά τώρα, βέβαια, που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν».
Η κυβέρνηση ευνοεί επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενους στη Ν.Δ.
Στο θέμα της ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από την πρώτη στιγμή με πρωταγωνιστή τον κ. Χατζηδάκη επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ, για να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μεταφέροντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».
Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό είπε ότι «για να βοηθήσουν τον επενδυτή επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες. Και την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία. Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου».
Για την επένδυση Χρυσού στη Χαλκιδική ο κ. Τσίπρας παρατήρησε: «Θέλουν με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να επιδοτήσουν και από πάνω με δημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελ Ντοράντο, ε, αυτό πραγματικά μας ξεπερνάει... Να θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας και να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό και εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας, ε αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία...».
Μίλησε, επίσης, για «φωτογραφικές επιδοτήσεις σε μη παραγωγικούς κλάδους, όπου όμως έχουν το προνόμιο να δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ».
«Ούτε αρχαία ούτε μετρό»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε: «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στην ΔΕΘ και αποφάσισε να προκαταλάβει τις αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιών, όπως του ΚΑΣ και ανακοίνωσε αλλαγή σχεδίων για το σταθμό Βενιζέλου; Λέγοντας μάλιστα ψευδώς ότι δεν υπάρχει μελέτη, ενώ αυτή είναι κατατεθειμένη. Και το ερώτημα είναι γιατί το κάνει αυτό ; Γιατί αποφασίζει ένα βάναυσο χτύπημα στη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και ταυτόχρονα μια αφόρητη παράταση στη ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων; Και η απάντηση βρίσκεται στην παραδοχή του ιδίου από αυτό εδώ το βήμα για καθυστερήσεις του έργου που όμως δεν υφίστανται. Παραδοχή από την οποία ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις».
Είπε πως από το ψευτοδίλημμα «αρχαία ή μετρό» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση «και αρχαία και μετρό» και ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί στο «ούτε αρχαία ούτε μετρό».
Αρνητικά ρεκόρ της κυβέρνησης στα εργασιακά
Για τα εργασιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης, και ο κ. Βρούτσης, καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους. Μέσα σε 60 μόλις μέρες έχουν καταφέρει δύο αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ στη μερική απασχόληση και ρεκόρ στις απολύσεις».
«Μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά: Το βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σαν να μην έφταναν αυτά, από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και την κατάργηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Έναν νόμο χάρη στον οποίο μέσα σε μία μόνο χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας, οι οποίες στο παρελθόν ούτε δηλώνονταν, ούτε φυσικά και πληρώνονταν στους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 και αναρωτήθηκε: «Τι έγινε άραγε με την προγραμματισμένη από εμάς αύξηση 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια;».
Το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε παράλληλα το εναλλακτικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει τέσσερις προτεραιότητες:
1. Δίκαιη ανάπτυξη.
2. Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους
3. Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης
4. Η Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες
Αδράνεια και σιωπή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Για το προσφυγικό είπε ότι και σε αυτό η κυβέρνηση έδειξε υποκρισία και δημαγωγία και σημείωσε πως τώρα ανακάλυψε πως οι προσφυγικές ροές δεν είναι αποτέλεσμα του «ανίκανου» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γεωπολιτικό ζήτημα και άφησε να περάσουν δυο μήνες «απόλυτης απραξίας».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην εξωτερική πολική της χώρας «επιστρέφει, από ό,τι φαίνεται, στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής».
Είπε ότι δεν είδε ακόμα να αξιοποιεί τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας που αποφάσισε η Ε.Ε. «παρά το ότι τα τουρκικά ερευνητικά αλωνίζουν στη Κυπριακή ΑΟΖ και φτάνουν ως το Καστελόριζο» και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από το αν οφείλεται στις εσωκομματικές διαφορές στη Ν.Δ. ή στην ενοχή του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του στο ονοματολογικό, είναι μια στάση που κοστίζει στη χώρα ακριβά».
«Εντυπωσιακή κυβίστηση» της Ν.Δ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι συγκεντρωμένοι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» σηκώθηκαν όρθιοι και επί αρκετά δευτερόλεπτα χειροκρότησαν παρατεταμένα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον άκουσαν να μιλάει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να επιτίθεται και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια "προδοτική" όπως την ονόμαζε, συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει».
Μίλησε για «εντυπωσιακή κυβίστηση» της Ν.Δ. και υπενθύμισε τις μολότοφ που πετούσαν «αγανακτισμένοι» εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τις συγκεντρώσεις που γίνονταν στη Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ αναρωτήθηκε πού είναι σήμερα όλοι αυτοί οι «Μακεδονομάχοι».
Να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θέλει να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων:
«-Με το Μετρό που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη του την έκταση. Με τα αρχαία στη θέση τους ώστε να αναδεικνύουν τη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης που είναι ο μεγάλος της πλούτος.
-Με την ανάπλαση της ΔΕΘ, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του Μητροπολιτικού Πάρκου Θεσσαλονίκης που θα συμπεριλαμβάνει και την μετεγκατάσταση του 3ου Σώματος Στρατού ώστε ο χώρος να αποδοθεί ως δημόσιος χώρος προς χρήση για τους Θεσσαλονικείς.
-Με τη δημιουργία ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει ήδη ξεκινήσει. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να γίνει το μεγάλο hub των Βαλκανίων.
-Με τη δημιουργία ενός νέου Τεχνολογικού πάρκου, πόλου καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.
-Με την ανάπλαση της Τούμπας και τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, που εμείς ξεκινήσαμε». Μόλις είπε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ο κ. Τσίπρας σχολίασε μάλιστα πως είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να χειροκροτεί με ένταση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που πρόσφερε στο θέμα της τιμώμενης χώρας στην εκάστοτε ΔΕΘ και στο ζήτημα της ανάπλασης. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ «γιορτή της επιχειρηματικότητας» και είπε πως τον Οκτώβριο του 2020 θα γίνει η πρώτη διεθνής έκθεση νέας τεχνολογίας και τον Μάϊο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής νέων.
Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» μαζί με τη σύζυγό του, Μπ. Μπαζιάνα. Την ομιλία του, σε αρκετά σημεία της οποίας χειροκρότησαν οι παριστάμενοι, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργοί και βουλευτές.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Μητσοτάκης: Λειτούργησε το επιτελικό κράτος- Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό
- Στην Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα
- Τσίπρας: Ευθύνομαι για το αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας
- Αλ. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, την άλλη Κυριακή εγκαταλείπετε οριστικά το Μέγαρο Μαξίμου (video)
- Αλ. Τσίπρας: “Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν προσφέρονται για χαλαρή ψήφο”