Έγιναν ανακοινώσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές για τους ελαιοπαραγωγούς

ekriti.gr   12 December, 2018
Έγιναν ανακοινώσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές για τους ελαιοπαραγωγούς

Από το 2019 οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσαράς θα βρεθούν μέσα σε ένα νέο πλαίσιο δράσης, καθώς, συμφωνα με την ανακοινωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, θα αλλάξει ο νόμος του 1953, με άλλον σύγχρονο.

Εναν νόμο που θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών. Ο νόμος αυτός μπορεί να έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και κατά συνέπεια προς εφαρμογή του, ως τον ερχόμενο Απρίλη.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα φέρει πολλές αλλαγές σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε αυτό της δακοκτονίας, το οποίο «καίει» τα τελευταία χρόνια τους ελαιοπαραγωγούς και έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή, το προϊόν και την τοπική Οικονομία.

Παράλληλα, σημαντική εξέλιξη έχουμε ως προς την ενίσχυση του ελαιοπαραγωγικού κλάδου. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από το 2019 η ελιά θα ενταχθεί στα Προγράμματα deminimis, με στόχο την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.
Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε επίσης το θέμα του αναπτυξιακου σχεδιασμού για το νησί, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου, αλλά και οι αλλαγές στο συνεταιριστικό κίνημα.

Ο κ. Αραχωβίτης τέλος επιβεβαίωσε την πληρωμή του 10% που είχε μεινει ως υπόλοιπο για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2017, ενώ είπε ότι το υπολοιπο 30% της Ενιαίας Ενίσχυσης θα δοθεί στις 19 Δεκεμβρη. Τέλος έκανε αναφορά και για τις ζημιές του 2018, λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις προσδιορίζονται - εκτός απροοπτου - για το πρώτο δίμηνο του 2019.

 

ekriti.gr   12 December, 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα