Εφορία: Στην τελική ευθεία ο ακατάσχετος

in.gr  28 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εφορία: Στην τελική ευθεία ο ακατάσχετος

«Ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες που θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο για ποσά πάνω από τα 1.250 ευρώ θα δώσει η απόφαση για το προοδευτικό χτίσιμο του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

 Η απόφαση η οποία έχει πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο θα αφορά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν ευλαβικά τις ρυθμίσεις.

Βέβαια, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο δεδομένου ότι χρειάζεται υποστήριξη από το τραπεζικό σύστημα.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, φορολογούμενοι με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού νωρίτερα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών τους για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τις ψηφισμένες διατάξεις  φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Παίρνοντας ως βάση υπολογισμού το άθροισμα των δόσεων του μήνα αναφοράς (αν η αίτηση υποβληθεί τον Αύγουστο, λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές του Ιουνίου), εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Οι διατάξεις ορίζουν συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Αν η δόση που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Αν η δόση είναι 500 ευρώ με την εφαρμογή του πρώτου συντελεστή 3, προκύπτει το νέο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.500 ευρώ. Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά, ο συντελεστής θα αυξάνεται.

Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο, πριν ο λογαριασμός «σπάσει» τα δεσμά της κατάσχεσης, θα προκύπτει με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5.

Προσοχή! Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.
 

 

in.gr  28 June, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ