Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να “κλείσουν” έως το τέλος του μήνα

  22 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εφορία: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να “κλείσουν” έως το τέλος του μήνα

Ραντεβού με την εφορία θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του μήνα αρκετοί φορολογούμενοι καθώς  θα πρέπει να τακτοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμότητες.

Αναλυτικά:

1.Επιστρεπτέα προκαταβολή

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν έως τις 31 Μαΐου του 2023 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusinessSupport” για τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν φάκελο είναι ελλιπής.

Συνεπώς οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν αυτό μέχρι  παραπάνω ημερομηνία αλλά και όσες δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης, θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ και με το τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

2. Η ασφάλιση μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ 

Έως τις  31 Μαΐου μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι  αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να καλυφθούν οι ίδιοι αλλά και τα μέλη της οικογένειάς τους με παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές » είχε επισημάνει πρόσφατα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

3. Ο  ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επιλέξει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις θα πρέπει την πρώτη να την εξοφλήσουν έως την 31η Μαΐου 2023.

 

  22 May, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ