Εφορία: Όλα τα στοιχεία για τις συναλλαγές κάθε πολίτη θα έχει έως τις 28 Φεβρουαρίου – Νέα δεδομένα
Αδειάζει η κλεψύδρα για την διαβίβαση στοιχείων που απαιτούνται ώστε να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις: Τα λογιστήρια χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και δημοσίων φορέων και οργανισμών δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να προλάβουν έως το τέλος του μήνα να στείλουν στην Εφορία το σύνολο των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ώστε να ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εφετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εκπαιδευτήρια, λογιστήρια κ.λπ.) την αποστολή των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Ποια στοιχεία διαβιβάζονται στην Εφορία έως το τέλος Φεβρουαρίου
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, από τον Μάρτιο, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να αρχίζουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου 2022. Οι φορείς και τα λογιστήρια επιχειρήσεων θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να αποστείλουν εκκαθαριστικά αποδοχών και οι τράπεζες τα στοιχεία των συναλλαγών των φορολογουμένων.
Έτσι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός
πραγματοποιείται η διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους δημοσίων θεραπευτηρίων, κλινικών των ταμείων ασφάλισης και των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης,
πραγματοποιείται η διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους από επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης,
πραγματοποιείται η διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου έτους από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, ιδρύματα πληρωμών, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών,
πραγματοποιείται η διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε. στοιχείων προηγούμενου έτους από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Τι «αποκαλύπτουν» τα τραπεζικά στοιχεία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως τα στοιχεία από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς αυτά θα διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίες δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς επίσης και μαύρο χρήμα.
Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν αδικαιολόγητα ποσά τόκων και καταθέσεων, θα γίνουν εκτεταμένοι φορολογικοί έλεγχοι, σε βάθος πενταετίας, μέχρι και το έτος 2017 ακόμη δεν έχει παραγραφεί.
Συγκεκριμένα όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. (ΕΛΚΑΤ- ATHEXCSD), καθώς και οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, έως τις 28 Φεβρουαρίου, στις οποίες θα περιέχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.
Ποια στοιχεία στέλνουν οι τράπεζες στην Εφορία
Κατά προτεραιότητα οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ, έως το τέλος Φεβρουαρίου:
Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Τα πλήρη στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι εμφανίζουν ετήσια κίνηση μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Ως κίνηση λαμβάνεται το σύνολο των καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων, όποιο είναι μεγαλύτερο και όχι το άθροισμά τους.
Πώς υπολογίζονται πιστώσεις και χρεώσεις κάθε φορολογούμενου
Για τον υπολογισμό των ετήσιων συνολικών καθαρών πιστώσεων ή χρεώσεων ενός πελάτη (φορολογούμενου) λαμβάνεται υπόψη:
τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ
οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις /αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών καθώς και
οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιλογισμοί λανθασμένων καταχωρήσεων πίστωσης ή χρέωσης του λογαριασμού, καθώς και οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και μεταφοράς ποσών μεταξύ λογαριασμών με κοινό δικαιούχο δε λαμβάνονται υπόψη.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους λογαριασμούς με περισσότερους του ενός συνδικαιούχους να είναι τα ίδια πρόσωπα συνδικαιούχοι τόσο στον αποστέλλοντα όσο και στον παραλήπτη τραπεζικό λογαριασμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό με μη ταυτόσημους συνδικαιούχους μπορεί να χαρακτηριστεί από την Εφορία ως δωρεά.
Τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων με συνολική αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ. Τα στοιχεία που αποστέλλονται αφορούν στοιχεία χαρτοφυλακίων κινητών αξιών φυσικών προσώπων, με ημερομηνία 31/12 τόσο εκάστου έτους αναφοράς, όσο και του αμέσως προηγουμένου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ. Σημειώνεται πως το όριο των 200.000 ευρώ υπολογίζεται σε επίπεδο φυσικού προσώπου. Δηλαδή, εάν ένας φορολογούμενους έχει περισσότερα από ένα χαρτοφυλάκια με την ίδια ή και διαφορετική σύνθεση δικαιούχων, θα πρέπει η αξία αυτών να αθροίζεται συνολικά, αφού επιμεριστεί ισόποσα στους συνδικαιούχους το υπόλοιπο του εκάστοτε χαρτοφυλακίου, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν είναι μεγαλύτερο από το όριο των 200.000 ευρώ.
Τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων τακτικής λήξης, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας καθώς και λοιπών εξόδων ( πχ διαχείρισης).
Τα στοιχεία των συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών ή πιστωτικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ΑΤΜs
Τι στοιχεία λαμβάνει η Εφορία για ελεύθερους επαγγελματίες
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα διαβιβάζονται ειδικότερα εκτός από προσωπικά στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ, κ.λπ. και τα ακόλουθα:
Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα),
Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στον λογ/σμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος),
ΑΦΜ συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος),
Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους,
Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα),
Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους
Δείτε επίσης
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Καύσιμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές – Η εικόνα στην Κρήτη
- Απλήρωτα ενοίκια: Οδηγίες προς εκμισθωτές για να μην καταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε αρχίζει η υποβολή τους και τι αλλάζει
Σχετικά άρθρα
- «Έφοδος» της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς
- Εφορία: Νέο Taxis μετά από 27 χρόνια – Οι 10 παρεμβάσεις
- Εφορία: Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2022 – Οι συντελεστές και οι κλίμακες
- Εφορία: Ετοιμάζει «ραβασάκια» με έξτρα φόρο για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους
- Εφορία: Διπλό «μπόνους» στους συνεπείς οφειλέτες