Εφορία: Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα-Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα

  25 September, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Εφορία: Έρχονται τα αυτόματα πρόστιμα-Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα

Aπό τον Οκτώβριο η ΑΑΔΕ θα ενεργοποιήσει την εφαρμογή για την αυτόματη επιβολή των προστίμων σε φορολογούμενους που δεν  θα υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις  φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων. Επίσης επισημαίνεται πως οι πολίτες θα λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια της Αρχής μέσω email και της εφαρμογής της ΑΑΔΕ ” myAADEapp” .

Η εφαρμογή αυτή  εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, που προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων

α) ΦΠΑ/παρακρατούμενων φόρων/νομικών προσώπων και

β) του εντύπου Ε1.

Τι αλλάζει από τον Οκτώβριο

Ουσιαστικά η βεβαίωση των προστίμων θα γίνεται από τον Οκτώβριο αμέσως και αυτόματα μέσω του taxisnet αφού προηγουμένως  γίνει η υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται πως  εάν ένας πολίτης δεν υποβάλλει εγκαίρως τη δήλωση του, τότε το σύστημα θα εκκαθαρίζει τον φόρο και συγχρόνως θα επιβάλλεται από την Εφορία το πρόστιμο για την καθυστέρηση.

Αναλυτικά, τα πρόστιμα που επιβάλλει η Εφορία στους παραβάτες για τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος διαμορφώνονται ως εξής:

1.Πρόστιμο ύψους 100 ευρώ επιβάλλεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου.

-Ωστόσο το πρόστιμο αυτό ανεβαίνει στα 250 ευρώ αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία

-Το πρόστιμο αυξάνεται στα  500 ευρώ αν  ο επιχειρηματίας τηρεί διπλογραφικά βιβλία

Επίσης οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

α) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει χρεωστικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

Με πρόστιμο 100 ευρώ θα χρεωθεί ο φορολογούμενος που  δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας.
Με πρόστιμο 250 ευρώ θα χρεωθεί ο φορολογούμενος που είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί  απλογραφικά βιβλία
Με πρόστιμο θα χρεωθεί 500 ευρώ ο φορολογούμενος που είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Πάντως εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της διαφοράς του ποσού μεταξύ της εμπρόθεσμης αρχικής και της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, με 0,73% για κάθε μήνα που πέρασε από την κανονική προθεσμία πληρωμής έως την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

Με πρόστιμο 100 ευρώ θα χρεωθεί ο φορολογούμενος που δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας
Με πρόστιμο 100 ευρώ θα χρεωθεί ο φορολογούμενος που είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
Με πρόστιμο 500 ευρώ θα χρεωθεί ο φορολογούμενος που είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Πάντως  εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς του χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που πέρασε από την κανονική προθεσμία πληρωμής έως την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Διευκρινίζεται δε πως  η εφορία δεν επιβάλλει το πρόστιμο των 100 ευρώ/ 250 ευρώ/  500 ευρώ  σε περίπτωση που  από την αρχική ή την τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύψει ποσό φόρου προς πληρωμή έως 100 ευρώ.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, επισημαίνεται πως σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης επιβάλλονται:

πρόστιμα ύψους 250 ευρώ στους τηρούντες των απλογραφικών βιβλίων επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών.
πρόστιμα ύψους 500 ευρώ στους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών

Διευκρινίζεται δε πως  δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, όταν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμαη σχετική αρχική δήλωση.

Τι ισχύει σήμερα για τα πρόστιμα 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι αρμόδιες φορολογικές καθυστερούσαν σημαντικά στο να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προστίθενται τόκοι και τα τελικά ποσά να αυξάνονται.  Παράλληλα επισημαίνεται πως μέχρι και το 2,5% έφταναν τα προσαυξημένα ποσά .Και αυτό γινόταν επειδή συσσωρεύονταν  τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου.

 

  25 September, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα