Τι να κάνετε για να αποφύγετε τα πρόστιμα
Προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου προκάλεσε η δήλωση της λοιμωξιολόγου, κ. Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας είπε ότι η έξαρση του κορωνοϊού στην Κρήτη ίσως οφείλεται στο μάζεμα της ελιάς.
Η χθεσινή δήλωση της λοιμοξιολόγου έπεσε σαν «κεραυνός» στον αγροτικό κόσμο.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης χαρακτήρισε επιστημονικά ατεκμηρίωτο αυτό τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι στα χωράφια οι υγειονομικοί κανόνες τηρούνται στο μέτρο του εφικτού.
«Αδύνατη η χρήση μάσκας, λόγω σωματικής κόπωσης»
Όπως ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης είναι αδύνατη χρήση μάσκας στα χωράφια, όπου η εργασία απαιτεί το μέγιστο της σωματικής προσπάθειας. Οι αγρότες, ωστόσο, τηρούν μέτρα υγειονομικής προστασίας στο μέτρο του εφικτού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργάτες γης οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να κάνουν χρήση μόνο των προσωπικών τους αντικειμένων, καθώς και να κάνουν χρήση αντισηπτικού.
SOS για τις μετακινήσεις
Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί και η μετακίνηση των εργατών γης προς τους ελαιώνες, καθώς η μη συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα ξεκινάει από 300 ευρώ για υπέρβαση αριθμού ατόμων στο αυτοκίνητο και φθάνει τις 10.000 σε περίπτωση μη ύπαρξης των απαραίτητων εγγράφων. Ήδη στη Σητεία βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε αγρότες που μετέβαιναν στα χωράφια και, όπως είπαν, δεν ήξεραν ότι μόνο 2 άτομα μπορούν να βρίσκονται σε κάθε αυτοκίνητο.
Όπως τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης «Μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχουν δύο εργάτες. Δηλαδή ο οδηγός και ο εργάτης γης. Οι άλλοι πρέπει να έρχονται με άλλο αυτοκίνητο».
Τα απαραίτητα έγγραφα
Οι παραγωγοί, οι οποίοι λαμβάνουν αγροτική επιδότηση, θα πρέπει να συμπληρώνουν και ειδική φόρμα για κάθε εργαζόμενό τους. «Εάν η φόρμα έχει συμπληρωθεί και δεν μπαίνουν τα εργόσημα, τότε ο παραγωγός μπορεί να πληρώσει πρόστιμο ακόμη και περισσότερες από 10.000 ευρώ», σχολίασε ο κ. Ιερονυμάκης.
Οι παραγωγοί που δε λαμβάνουν αγροτική επιδότηση είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το Ε9 τους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ιερονυμάκη, «Θα πρέπει να φτιάξει ειδική δήλωση για το κάθε έξτρα μέλος της οικογένειάς του που να λέει ότι: “Επιθυμώ να έρθει για να με βοηθήσει στο ελαιομάζεμα την x ημερομηνία, τις x ώρες, στην x περιοχή, ο x.”. Όμως και όσοι πάνε να βοηθήσουν, πρέπει να έχουν μαζί τους το Ε9 του ιδιοκτήτη», κατέληξε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV:
Δείτε επίσης
- Eurostat: Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 – Η «πρωτιά» της Ελλάδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισης 2023 Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών μέτρων
- Αλλάζει το σκηνικό διεθνώς στο ελαιόλαδο
- Eλαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα για την τιμή
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε έρχονται νέες μεγάλες πληρωμές
Σχετικά άρθρα
- Eλιές: Οι συνέπειες της πρόωρης συγκομιδής - Αγωνιούν οι παραγωγοί
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη